Värva, eller inte värva…

…det är frågan.

Hey, by the way. Long time no see och allt sånt. Jag är tillbaka från skuggornas land, med ett rykande färskt blogginlägg. Det första sedan tidiga December.

Då så, let’s get started!

Som de flesta vet, stänger SHLs värvningsfönstret den femtonde Februari och marknaden börjar spotta ut stornamn, på stornamn, då KHL-lagen som missar slutspel oftast skickar ”utbölingar” (dvs. jänkare, kanadicker, svenskar och övriga som inte är ryssar).
Till exempel så står nu Ryan Gunderson öppen för SHL-comeback och det ryktas även kring flera gamla godingar och storspelare.

Men är det verkligen nu Luleå ska ge en jänkare en monsterlön för 3 månaders jobb, eller ska man förlita sig på truppen man har framför sig? Det är en tunn lina att gå på för Osten. Ett nyförvärv kan antingen ses som ett verktyg att vinna, eller som att alla andra inte duger och därför tar vi in en ny kille, som faktiskt levererar.

Moralen kan, antingen höjas, eller sänkas, på bara några minuter. Osten sitter lugn i båten medan alla andra värvar. Luleå Hockey har ju ändå klättrat till en finfin tredjeplats i SHL, utan förstärkningar. Dock går ju FBK som tåget nu, med sina nya värvningar och de rycker även (enligt rykten) i flera namn. Bland annat Rajala, som tidigare spelat där.
Men det ska nog mycket till innan Osten släpper en så välbetald spelare som Rajala. Det skulle väl kanske vara om FBK tog över HELA lönen och man redan hade en ersättare klar (t ex Linus Klasen, som nu spelar med Tre Kronor i Örebro).

Vi har ju saknat en powerplayback hela säsongen. Eller ja, senaste 20-22 månaderna, eller så, sedan Näkyvä stack över den stora pölen till staterna, har vi haft det otroligt kämpigt att få en back att producera stadigt. Man har testat Oskarsson, Janne, Sigalet, Schira, Mikkelson, ja till och med MELART har fått testa lyckan på blå.
Ingen av dom har blommat ut till en powerplayspecialist. Och det konstigaste är ändå att ha Melart (som jag älskar, tro inget annat) på point.

Ska man spela den brunbjörnen i powerplay – ställ honom då framför motståndarnas målvakt. Det finns inte många i SHL som flyttar på honom och det vore ett väldigt bra vapen, då Melart faktiskt började sin karriär som forward. Hugg och slå på returer och skym målvakten. Där kan Melart bli nyttig. Ett nytt tänk.

Det vi saknar är avslutaren på blå och avslutaren från cirklarna (Klasen, Omark, etc.).

Men är det verkligen värt pengarna det kostar att kanske få ett tre månader långt kontrakt för att sen förlora spelaren tillbaka till KHL, NLA eller NHL? Ska man värva, ska man värva för flera år framöver, möjligen med klausuler som gör att Luleå får VÄL betalt för sina stjärnor när det är dags att lämna. Men helst 2+1 eller 3+1-kontrakt. Allt annat är korkat.

Vad tycker ni? Värva? Inte värva?

Jag är kluven.

Glöm inte att gratta vår alldeles egna Ilari Melart idag. Den enorme finnen fyller idag 27 år.
Hipp hipp HURRA! #HundraÅrMedMelart

/Skägget