Vart står Luleå Hockey?

Med Jeremy Soules storslagna verk, ifrån ”Elder Scrolls V: Skyrim” i öronen, sitter jag och tänker, kontemplerar, funderar, samt vrider och vänder kring Luleå Hockeys trupp, såhär långt, i vår silly season.
LHF är en back ifrån (någerst) full trupp. Det hela beror ju på Christian Jaros och hans vara eller icke vara i höst, under kommande säsong. Tar han en plats i Ottawa? Vill Senators ha honom kvar i AHL, även om han inte tar en plats och ha honom som bubblare för en plats i ordinarie lag?

Först och främst vill jag koncentrera mig på backplatsen, som behöver fyllas, efter det att tränare Berglund förkastat Daine Todd, där han rakt och upp och ned, förklarat att, ”du är inte det jag vill ha i Luleå Hockey 2017/2018”. Tyck vad ni vill om detta. Min ståndpunkt är dock klar:
Bulan vet exakt vad han gör.

Jag tycker att det är en mer balanserad trupp, såhär långt. Spelare som vet om rollerna, toppspelarna på rätt platser och en jämn fördelning av rutin, som möter ungdomlig hunger och längtan att få tävla om ordinarie platser under kommande säsong.
Enda frågetecknet är väl egentligen Joey Hishon, som kan bli både succé och flopp. Återigen litar jag här till Luleås ledning, scouting och nätverk. Det finns inga garantier att ens våra svenska spelare ska bli succéer. De är rutinerade och etablerade namn, men så var också Wandell i Örebro, Jeff Tambellini i Djurgården, Josh Hennessy i Växjö, Dominik Granak i Rögle, samt Bill Sweatt hos oss. Det ska till massor med faktorer, för att en tilltänkt toppspelare ska leverera.

Det ska vara kemi i kedjorna, man ska ha flytet, vara skadefri, etc… Vissa gånger misslyckas värvningar och ibland lyckas de. Man kan ju dock tycka att det vore droppen, som får bägaren att slutligen rinna över om ännu fler toppvärvningar misslyckades, till den milda gräns, att de skeppas innan juluppehållet, i Luleå, kommande säsong.

Men, med rätt flyt, mindre skadebekymmer och en ledning som har fastare hand från början, tycker jag att det finns god chans att spelare vill och kan lyckas under rätt omständigheter.
I SHL finns det inget som kallas stryklag eller blåbärslag, längre. Det är en väldigt jämn serie, som håller väldigt god standard, sett över de Europeiska ligorna. Ser man också till NHL, där fler och fler unga spelare tar sig an världens bästa liga och dessutom lyckas, tycker jag ändå att SHL är topp 3 i Europa, alltid. Gångna säsongen spelade ändå 89(!) svenskar, i världens främsta hockeyliga. Majoriteten av dom, är dessutom ledande spelare, ja till och med är vissa även kaptener, i sina lag. Och jag tror vi slår 90 spelare nästa säsong. Mycket, tack vare att det blir ännu ett lag i NHL 2017/2018.

Vart står då Luleå Hockeys standard i SHL, just nu?

Jag tror Luleå Hockey har en trupp (som jag nämnde också ska fyllas på med 1, ja kanske 2 backar) som ligger kring plats 7-9, i tabellen. Det har gjorts blygsammare värvningar, men också stabilare värvningar, sett till rutin och har (som jag upprepar gång efter annan) en juniorsatsning, som inom ett par år kommer vara en av Sveriges ledande, som gör att klubben har en bredd, underifrån till sitt förfogande. Något som Luleå Hockey inte haft förut. Fler spelare som är mer beredda på istid, när det kommer upp en skada, för det kommer vara oundvikligt.

Säg då att en riktigt bra back kommer in. Och då menar jag en back, god för 20+ poäng, som dessutom har ett finfint skott som kan nyttjas i powerplay. Ja, då kan det nog vara topp 6 som hägrar, helt plötsligt. Om än lite tveksamt. Men chansen finns.
Luleå Hockey har ett ledarskap nu, som är starkare än på många, många år. Ledare som är respekterade och kunniga, där man har en ständig kommunikation med juniorlagen och där även har ledare som den mycket kunnige Robin Jonsson, som individuell utvecklare. Robin har betytt att Luleås juniorer nu arbetar hårdare, får bättre och tydligare riktlinjer vad det gäller att förstå vad som krävs för att vinna. För klubbens största vinnarskalle (efter ”Bulan”) är vår Robin Jonsson. Ingen har den stenåldersmässiga urkraften och viljan att lyckas, som Robin. .

Ni kan dessutom, om ni missat vår specialintervju med Robin, höra den här.

Luleås målvaktsuppsättning är topp 3-4 i hela SHL. En riktigt stabil uppsättning målvakter, med Joel Lassinantti, som den främsta, men där mycket duktige Filip Gustavsson, kommer vara än mer redo att tävla om förstaspaden. Där, dessutom, flera unga killar, i juniorleden, är beredda att tävla om en topplats i A-laget, inom kort.

Backbesättningen är minst sagt intressant, redan nu, innan den tilltänkta toppbacken (tillsammans med Sondell) är på plats och kontrakterad. Ungdomar som Grahn och Nässén, är redo att flåsa Janne i nacken, vad gäller ordinarie plats. Tyngd och rejäla pjäser finns i Mikkelson och Engsund, samt ett redigt offensivt PP-vapen i tidigare nämnde, Daniel Sondell.

Forwardsplatserna känns givna och där är Isac Lundeström, Einar Emanuelsson och Axel Levander, redo att ta nästa steg. Rutin finns i överflöd och i truppen finns etablerade namn, så som Anton Hedman, Pite-Foppa, Fabricius och Olausson för att ta några, där alla vet sin plats.
Offensiven visade Petter Emanuelsson (15 baljor, trots 2 månaders frånvaro) att han besitter förra säsongen, där man kompletterats av ”Ola”, Cehlin och Hishon. Den spelare jag kommer följa närmast och sätta under lupp, är nyförvärvet Brynäsikonen Janne Larssons grabb, Emil Larsson, intagen ifrån Almtuna IS.
En vinnarskalle med arbetsmoral, som också besitter ett naturligt ledarskap. Emil visade prov på fin offensiv i Allsvenskan och kommer bli nyttig i en tredjekedja, i Luleå Hockey. Där vet Bulan vad han får, då han har fina referenser och röster ifrån senaste klubben, samt ifrån Brynäshåll.

Så, realistiskt sett, kan Luleå absolut utmana om en ordinarie slutspelsplats. Men, vi ska inte förvänta oss att det sker redan i år. Slutspel via Play In, känns mera realistiskt, som mål.
Men räkna aldrig bort Bulan Boys. De var inte tippat som ett finalgäng när ”expertern” ritade upp sina tabeller och guldutmanare.

Vad tror ni? Är jag rätt ute? Har jag tappat det? Vem skulle ni, realistiskt, vilja få in som offensiv toppback? Skriv till oss!

/Daniel ”Skägget” Eriksson