Ut och in

Efter att Luleå nu verkar ha hittat en sorts röd tråd. Där gruppen, faktiskt börjar agera som en grupp och där moralen verkar högre än den varit på över 18 månader, börjar tankarna gå litegrann kring laget och bygget som helhet.

Alla vi Luleåsupportrar, har ju märkt en tydlig trend att någonting inte riktigt varit rätt, senaste tiden i laget eller organisationen. Spelare byts ut på rullande band och den riktiga kvalitén har inte infunnit sig. Laget som helhet har inte funkat och rollerna har varit, om inte annat, ifrågasatt.

Vi närmar oss halvtid i ligaspelet och Luleå ligger på en riktigt dålig niondeplats. Målskyttet och det offensiva spelet har nästan helt uteblivit. -12 i målskillnad och 68 insläppta mål, är inte okej, för ett lag som Luleå, med den offensiva kunnigheten man sitter och ruvar på.

Vilka är spelarna med utgående kontrakt denna säsongen (-15/-16) då?

 • Granström
 • Petrell
 • Sylvegård
 • Larsson
 • Ward
 • Rajala
 • Cehlarik (som troligast kommer dra över stora pölen)
 • Wallmark (är trots allt, bara utlånad från Carolina Hurricanes organisation)
 • Sigalet
 • Sandström
 • Melart
 • Oskarsson

Så, som ni ser har Osten och company ett ordentligt jobb framför sig nu under vintern att låsa fast viktiga kuggar och överväga vilka man inte vill förlänga med. Jag vet hur jag vill göra i alla fall.

Förläng med Granström (minimum 3 år, då han är en ledare och en av de allra jobbigaste att möta när han är i form), Emil Sylvegård (en ”Ledintyp” som alla lag bör lägga stor vikt vid att ge förtroende och istid), den mycket talangfulla Samuel Ward (låna sen ut honom till en klubb som är villiga att ge honom förstaspaden och ett stort förtroende), Rajala (kommentar överflödig), Jonathan Sigalet (kom in i denna säsongen med skadebekymmer, men har växt enormt) samt Melart, som efter en tung säsongsinledning där han tog korkade utvisningar och lade dem på hög, äntligen verkar ha kommit in i SHL-kostymen, på ett bra sätt.

Då kommer laguppställningen se ut som följande.

FORWARDS:

Rajala – Granström – (tom)

Harju – (tom) – Hedman

Sweatt – Lagacé – Micflikier

Fabbe – Mastomäki – Forsberg

Sylvegård


BACKAR

Sigalet – Schira

Mikkelson – Jaros

Själin – Melart

(tom)

Jag är väldigt försiktig att uttrycka mig kring Micflikier, som varit mycket sämre än vad han utmålats att vara. Han var ju dominerande i Linköpings färger och är en forward som lever mycket på alla andras hårda jobb. Själv har han varit en alibispelare, som inte alls passat in i Luleå. Glider mest omkring och ser allmänt ointresserad ut.
Senaste 3 matcherna, har något dock hänt på den fronten. Han ser mer intresserad ut, han jobbar hårdare och lyckades även göra mål mot Frölunda i 4-3-förlusten efter att ha jobbat hårt för att vinna just den pucken. Sköt, tog sin egen retur och skickade upp pucken i nättaket. Så vi vill se ALLA spelare agera.

Lyckas vi behålla Rajala har vi en stor chans att få en riktigt, riktigt farlig kedja när Klasen kommer hem (för det ryktet har pågått i några månader nu, samt att Klasen gärna kommer hem till Sverige och Luleå igen, nästa säsong). På Wallmarks centerposition blir det, allra troligast att Niklas Olausson positioneras. Det kan även bli så att Lagacé placeras som andracenter mellan Hedman och Harju och att Olausson sätts mellan ”Micflix” och Sweatt (förutsatt att han kan fortsätta spela hockey och inte blir en ny Vaclav Burda).

På den tomma extrabacksplatsen, tycker jag Luleå ska satsa på en ny junior. Både Matushkin och Björk har visat prov på finfin hockey både i egen och offensiv zon i J20-laget. Så, Oskarsson, får gärna gå till annan klubb (som allra troligast blir allsvensk) då han inte riktigt vuxit in i SHL-kostymen och verkar bli en late bloomer.

Sandström har gjort sitt i SHL efter denna säsongen och bör bli tränare inom organisationen, i framtiden. En bra kille med fötterna på jorden och enormt kunnande. Men åren har hunnit ifatt vår, snart meste, stålman.
Larsson har bevisat att han är en okej målvakt. Men inte mer. Bör inte få en fortsättning. Satsa hellre på Gustafsson eller Ward som backup åt Lassinantti.
Sist, men inte minst, bör vi inte förlänga med Petrell. Duktig defensivt, men bidrar för lite för den lön han har. Vi har det han har, i Sylvegård, redan. Dessutom är Sylvegård 10 år yngre och är på väg att bli ännu bättre än vår hårdtacklande finne.

Jag tycker framtiden ser ljus ut. Varva den starka stommen med juniorer och sen, om nån annan skulle lämna laget (Läs: Rajala) så finns det ju kulor att ersätta honom med. En intressant kille är Chad Rau, som nu spelar tillsammans med Planet Sakkunnig-Näverpyssel… Ehm… Jag menar såklart, Per Savilahti-Nagander i SaiPa, i SM-Liiga.
12 mål och 6 assists på 25 matcher och främsta målskytt i finska ligan, tillsammans med Mika Niemi. Rau är både vinge och center och har ett fint poängsnitt under sin karriär och har varit riktigt bra under sina år i AHL.

Men, ja… Det kommer ju finnas otaliga spelare att få in när säsongen är över. Många intressanta spelares kontrakt tar slut. Bland annat Roman Cervenkas.

One can dream, right?

Luleås framtid ser riktigt intressant ut. Byt ut 3-4 spelare och vi är på god väg åt rätt håll.

/Skägget