Underprestation

Luleås krut är, just nu, lika blött som vårfloden i Norrbotten i Maj månad. Det bara klickar, lite besviket, och precis ingenting händer. Det är uddlöst. Trubbigt. Runt. Ja, helt enkelt, för dåligt.

Jag tog upp Lagacé som en av de som står ut. Inte av några bra anledningar, utan att han helt sonika är för dålig för denna ligan. Lagacé ligger, just i detta nu, på 45 raka matcher utan ett enda mål. En topp två-center. I ett lag som har haft guld som ambition i två års tid.
Det håller inte.

Likaså måste jag ta upp Mastomäki igen. Klen, långsam, klumpig och inte alls bra. Jag vill ju så gärna att det ska gå bra för grabben. Jag vill, såklart, att det ska gå bra för alla i Luleå. Men jag måste också inse när det brister i fogen och fuskbygget sätter sig på sniskan.

Vi kan inte spela forwards som inte gör mål på 45 matcher. Vi kan inte ha en spelare, som poängbäst, ligger på 18 inspelade poäng på 28 SHL-omgångar. Vi kan inte ha spelare som underpresterar, match efter match. Ta t ex Petter Emanuelsson. 10 inskjutna mål. Fortfarande målbäst i Luleå. Trots att han varit skadad sedan 3/12. SEX OMGÅNGAR SEDAN. En av våra tilltänkta poängkungar, Bill Sweatt, har sedan Emanuelssons skada, t ex, bara skjutit två mål.

Vår kapten, Johan Harju, har 5 mål på 29 omgångar. Han snittar alltså ett mål per sjätte match. För dåligt.

Luleå är, även i år, brunkarhockey. Inga poänggörare. Inga målskyttar. Inga powerplay-specialister. Bara brunk. Hörn- och sargjuck är vi magnifika på. Men kreativiteten blir lidande och därmed också poängskörden. Jag skulle våga påstå att vi faktiskt står och faller, med Petter Emanuelsson. Vem hade kunnat tro det, innan säsongen? Ja…. Förutom Patrik, här på Björnbröder, då. Hehe…

Men, sett över 29 omgångar, när vi äntrar 2017. Har vi underpresterat, sett till förväntningarna.

Jag vill dock höja Lassinantti till skyarna. Som han står på huvudet, många matcher. Hade en okej match idag. Fick noll och intet hjälp vid något av målen och kunde bara, hjälplöst, se de gå in bakom sig. Otacksamt att vara en så duktig målvakt och behöva göra allt på egen hand.

Mikkelson drar, även han, ett stort och tungt lass, match ut och match in. Vår bästa back sett över hela säsongen. Har hela försvaret på sina axlar och får inte heller han särskilt mycket hjälp bakåt.

Vi saknar en forward av klass. Har så gjort sedan Klasen drog söderut. Micflikier och Rajala blixtrade till, nån gång. Men var alldeles för dåliga, även dom. 35 poäng räcker inte långt, i dagens moderna SHL. Du ska ha åtminstone EN forward som snittar 50 poäng per säsong om du ska vara en guldutmanare. Du ska ha en back som ligger runt 30-35 poäng och som dunkar in powerplaymål på rullande band, likt Henrik Tömmernes gör i Frölunda. Du ska ha smarta, rörliga backar som lägger snabbt förstapass som hjälper laget att komma med fart i banan.
Du ska vilja offra dig för laget, täcka skott med tänderna och alltid vara villig att arbeta för dina lagkamrater – och speciellt för din målvakt. Och målvakten ska göra de matchavgörande räddningarna.

Då. Och först då – kommer du kanske kunna tävla om en topp tre-placering i ett slutspel.
Luleå – har tyvärr bara ett av dessa element. Målvakten. Den som gör dessa sjuka räddningar som ska ge laget chansen att vinna. Luleås fuskbygge, klarar tyvärr inte av att vinna de viktiga matcherna. Vi klarar inte av att vara rörliga nog, eller kreativa nog. Vi har ingen som har det där lilla extra egot som alltid vill ta skott, istället för att passa. Därmed blir vi också lidande.

Vi har för många brister i laget. Det är, tyvärr väldigt, väldigt tydligt.

/Skägget 

En reaktion på “Underprestation

  1. Susanne M

    Alldeles förträffligt rätt angående #34 ?.
    Han förtjänar ohyggligt mkt bättre spel från lagkamraternaturen.

Kommentarer inaktiverade.