Tråkig grishockey sökes

Imorgon möter vi Frölunda på bortaplan. Serieledarna ställs alltså mot tabelltian. Låter på förhand som en ganska så enkel hemmaseger. Jag hoppas dock att det blir en skrällseger för vårt älskade Luleå.

Hur ska vi då lyckas med detta?

Jag vill se så kallad grishockey. Hård backchecking från matchstart till slutsignal. Ett lag som visar att vi har den bästa tekningsstatistiken i ligan, trots att Abbott inte spelar med oss längre. Ett lag som jagar puck som aldrig förr. Ett lag som ställer sig som en mur framför eget mål när motståndarna väl har fått tag på pucken. Ett lag som tacklar och är allmänt irriterande.

Helst ska vi utse en retsticka på förhand vars uppgift ska vara att just retas med motståndarna. Jag förespråkar inte någon extremt ful tackling, utan mer Ledin-takter. Åka runt och peta på motståndarna med klubban och säga ett och annat fult ord. Då kommer vi, om vi lyckas, få motståndarna ur spel samt få chans att spela powerplay. Om vi nu har, mer eller mindre, neutrala domare på plan vill säga. Men det förutsätter jag att vi har. Vad sägs om Sylvegård här? Jag tror att han skulle kunna passa alldeles ypperligt som grisen. Han är ju trots allt ganska så storväxt, både i mun och kroppsmässigt.

I powerplay vill jag sen se propagandahockey, liknande det som vi fick mersmak av i lördags. Snabbt spel, fina passningar och hårda skott. Någon ska även stå framför mål för att skymma, styra alternativt böka in returen. Här förespråkar jag Granström. Han har gjort det bra hittills och har definitivt mer att leverera. Det är jag tvärsäker på. Passningskungen kan ni redan namnet på gissar jag. Just det, Lucas Wallmark. Sätt in honom i samtliga powerplay vi får. Han verkar ha en djävulsk förmåga att hitta rätt. Det är inte för intet som han ligger femma i assistligan!

Om domarna skulle välja att sätta någon av våra spelare i utvisningsbåset vill jag se ett väldigt självsäkert boxplayspel. Ingen får gå bort sig och skapa extra stor yta. Ingen får heller datta med pucken om vi nu skulle få tag i den. Den ska ut över blå – hårt, snabbt och koncist. Det behöver inte se ett dugg snyggt ut. Det är ingen som delar ut stilpoäng ändå. Iväg med pucken bara.

Sådär ja. Då har vi kommit halvvägs i min spelidé. Nu är frågan vem vi ska ha i mål. Lassinantti är helt struken tyvärr pga skadeproblem. Då återstår Larsson eller Gustavsson. Båda skulle kunna göra en bra match. Larsson har stått i vägen förut och gjort riktigt bra matcher emellanåt. Gustavsson är ung och talangfull och skulle också kunna storspela om han får lite hjälp av backarna. Så det är hugget som stucket. Men jag säger Gustavsson. Filip Gustavsson. Låt 17-åringen stå igen. Det kan bli intressant.

Okej, då har jag utsett en målvakt, en gris samt ett på förhand väldigt vackert och enkelt powerplay- och boxplayspel. Men det räcker inte. Den här spelidén skulle vara mer ihålig än en emmentalerost. På backsidan får vi spela dem vi har. Det finns inte så mycket att orda om det. Dock vill jag hellre se mer defensivt spel här än offensivt. Visst, det är otroligt läckert när en back glider upp från egen zon och drar iväg ett skott mitt inne i anfallszon. Men det är också väldigt riskabelt om den där finten på vägen fram inte skulle gå hem. Då blir det helt tomt åt andra hållet. Billiga mål har vi inte råd med. Speciellt inte mot ett lag som ligger väldigt bra till i tabellen. Så backarna får hålla sig defensiva. Då blir jag glad. Dock inte överdrivet defensiva. Jag vill som sagt inte se nåt dattande med pucken i egen zon. Den ska ut över blå. Ingen snack om den saken.

Micflikier, Rajala och Sweatt vill jag se framåt. Micflikier har varit ganska så osynlig ett tag. Men jag vet att han kan. Han är duktig när han väl lyckas. Rajala. Vad ska man säga om den karln? Ja, han är en karl. Han är nämligen äldre än mig. Han är också riktigt, riktigt duktig. Han har otroligt fina skott och har det där lilla extra som är svårt att sätta fingret på. Om både han och Micflikier har en bra dag på jobbet, då kan det bli riktigt festligt. Sweatt har varit långtidsskadad som alla vet vid det här laget. Han kanske spelar imorgon. Det vet vi inte än. Men om han gör det så skulle han också kunna producera ett och annat framåt. Han är en av våra tänkta stjärnor. Han har bara inte fått chans att lysa än. Men jag tror att han kan bli ett så kallat wildcard när han väl får chans. Givetvis får andra spelare komma fram också – så som Cehlarik, Harju, Forsberg, Fabricius etc. Ju fler desto bättre. Så länge vi kan hålla tätt lika bra som libresse.

Summa summarum: I mål ska vi ha en stabil målvakt som täcks upp av defensiva backar. Backarna ska passa upp pucken till våra forwards som senare ska sätta pucken i motståndarnas kryss. I mitten ska vi även ha en så kallad gris som stökar om lite så vi får chans att spela med en man mer på isen.

Låter ganska så enkelt va?

Mot 3 poäng!

/Hanna