Tankar efter tio omgångar

En femtedel av säsongen är avklarad och Luleå underpresterar mer än något annat lag, i ligan, med tanke på materialet och förväntningarna på dem.

Här kommer lite tankar kring laget, prestationerna, spelarna och bara allmänt snack kring laget, so far…

12 poäng på 10 omgångar och en play in-plats är inte okej. Inte sett till det lag man mönstrar. Sen att Luleås lagbygge är ett illa byggt sådant, kan man också diskutera kring. Osten har återigen misslyckats med sin scouting, skyller på andra och Fagervall står med händerna i fickorna och avslutar varje match med ”nånstans ser jag en ljusning”, trots att man kastar bort trepoängare på trepoängare.

32 insläppta mål hade Jonas Rönnqvist aldrig tillåtit. Han hade kokat, tuggat fradga och bänkat varenda spelare som inte tagit hemjobbet (Rajala, Micflikier, Hedman, Sylvegård, Schira, Wallmark och flera andra). I och för sig, hade ”Rönken” aldrig tillåtit Osten att ha så stort inflytande på värvningarna som han har haft. Rönken hade varit mer bestämd med vad han vill ha och hur han vill bygga laget. Just nu känns det lite som att Osten värvar namn, pga deras namn.

Centerbristen är enorm, än idag, Harju spelar ur position match efter match, men gör det ändå okej. Det får man ge honom. Ekarv har inte presterat något enormt, efter den fina försäsong och CHL-inledning han hade. Skador och sjukdomar har satt käppar i hjulen och han har kommit ur fas. Sweatt är ännu skadad och ingen vet riktigt när han kommer tillbaka.

Det viskas i kulisserna att saker och ting inte riktigt står rätt till inom organisationen, som är Luleå Hockey. Stöckel sparkas från sin position och Luleå luddar med svaren och är allmänt oprofessionella på den mediala fronten. Vad händer, egentligen, i Luleå?

Supporterleden blir mer och mer frustrerade. Var är satsningen som skulle vara guldresan? Var är framgångarna? Var är stjärnorna? Vem ska producera, mer än Harju? Vem ska leda laget i powerplayspelet, som efter mer än ett år, fortfarande inte ser bra ut.

Är Fagervall, Skuggan och Burra verkligen de ledarna ett stjärnfyllt lag som Luleå, behöver?
Återigen vill jag påpeka att Skuggan är en medioker tränare som under två år inom Luleås juniorled misslyckades totalt att göra något som helst intryck på juniorutvecklingen.
Det blev snarare tvärtom. Nu står han i seniorlagets bås och misslyckas med offensiven och powerplayet. Okreativt, stillastående och fantasilöst. Ingen harmoni, what so ever.
Skuggan må vara en legend. Men ett tränarmaterial för SHL? Inte i mina ögon…

Det är inte direkt kor på grönbete ute på isen. Vi ser snarare ett gäng nyvakna sengångare.

Man har spelat bra 4 (kanske 5) perioder denna säsong. Resten har, utan att överdriva, varit rent jävla katastrofala (ursäkta svordomen). Man slår bort puckar på löpande band, man uppträder stressat och osäkert. Backarna lämnar sin målvakt ensam gång på gång. Forwards glider omkring och ser allmänt ointresserade ut att göra något, överhuvudtaget.

Det ser inte ens ut som att man vill vinna för fansen. Minsta lilla motgång så hängs det med huvudet, man kastar än fler puckar ifrån sig i blindo, ingen vet vad den andre ska göra på isen, man lämnar positioner och ser mest ut att vilja vara hemma, ligga i soffan och käka de där chipsen som bara väntar i skafferiet.

Vart är riktlinjerna, strukturen och kärleken till sporten?

När man till och med hör att det viskas om att det inte tas ansvar på träningarna och att stjärnorna får göra lite som dom vill. Då blir man orolig att Luleå inte ens kommer nå en slutspelsplats. När inget görs från tränarhåll eller högre upp i rangordningen, så måste man fundera ifall Luleå ens förtjänar den ekonomiska satsning herr Frukthamster har givit Luleå Hockey. Snacka om att, än så länge, bli lurad.

Jag är i alla fall less. Det krävs en förändring, modell större. Och det snarast.
Annars är man snart avhängd i play in-träsket. En femtedel har betats av. Och den har inte varit bra.

Om bortamatcherna mot BIF och LHC var svåra. Vad tror ni då att bortamatchen mot FBK imorgon kommer bli? Spelar man som man gjorde mot LHC igår, blir det slakt.

Jag vill ju att Luleå ska lyckas få igång något spel. Jag älskar ju klubben, med hela mitt hjärta. Ingen får någonsin tro någonting annat.
Men när det sett likadant ut, i mer eller mindre, ett års tid. Blir man riktigt orolig.

/Skägget