Spöket Frölunda

Jag vet inte om ni tycker så, men jag anser nog att matcherna mot Frölunda är, by far, de matcherna där Luleå underpresterar allra mest. Det finns ingen energi, det finns ingen som jobbar för någon annan, det duttas och passningsspelet är obefintligt. Varje gång.

Luleå har skapat sig själva ett spöke, i Frölunda. Röde Rogers mannar, manövrerar ut och gör Luleå dåliga, möte efter möte. Luleå har lyckats med bedriften att göra ETT mål på Frölunda denna säsongen, på tre möten. Och det kom ikväll. Det var dock ett väldigt vackert solomål av Bill Lightyear.

Mycket var dåligt ikväll. Det var nästan som att det inte fanns någon plan på hur de skulle bryta Frölundas uppspel, inga riktlinjer på hur man skulle ta sig in i offensiv zon och det fysiska spelet var otajmat och Frölunda fick rusa på mål gång efter annan. Vi kan tacka Luleåkeepern att han ”bara” släppte två mål. Två mål han inte kunde göra något som helst annorlunda på. Två powerplay och två fina mål av Frölunda. Inget snack.

Men Luleå har inget motmedel mot Frölunda, i dagsläget. Så är det bara. Frölunda är, just i detta nu, Sveriges bästa hockeylag. Det är bara att lyfta på hatten.

Jag vill dock ta upp lite personliga åsikter, här och nu, angående lite spelare i Luleås SHL-lag.

Det första jag vill ta upp, är att Christoffer Mastomäki inte alls är redo för att ta ansvar i SHL. Alls. Än så länge är han valpig, långsam och har inte alls kommit upp i standard, i år. Slarvar i passningsspelet, är en forward som inte alls lyckas med offensiven och vi har inte råd att ha ännu fler underpresterande forwards i Luleå Hockey. Bör ej förlängas med.

Jacob Lagacé. Inte ett enda mål på 28(!!) matcher och är, utan tvekan, vår sämste forward match efter match. Klen, tveksam och har en ärtbössa till skott. Kommer nog aldrig klara av att bli en stabil SHL-forward. Var lovande förra säsongen, dock lite klen, då med. Men har sedan han vann poängligan i Hockeyallsvenskan, underpresterat med 31 poäng på 78 matcher. Vi har inte råd med att ha en sådan spelare i de två toppkedjorna och bör ej heller han få förlängt.

Ilari Melart har gått ifrån att vara en av våra allra bästa defensiva backar, till att vara en klumpig, alldeles för hetlevrad säkerhetsrisk, i egen zon. Har underpresterat, även han. Han har mer i sig och det såg vi förra säsongen. Men vi har inte råd med att en sådan back bara är bra en halv säsong i taget. Han ska vara en koloss och stoppa allt. Spelar osmart, petar för mycket och drar på sig väldigt onödiga utvisningar. Bör definitivt inte få förlängt. Vi har redan duktiga backar som kan ta hans defensiva roll, i Engsund och Själin. Vi har dessutom väldigt duktiga backar som kommer underifrån.

Jättetrist att se Christian Jaros linka ut skadad. Såg inte alls bra ut. Var denna match dock blek. Vi vet alla vad Jaros besitter för potential och nu håller vi tummarna att han inte blir en i raden av Luleås skadade spelare, denna säsongen. Luleå har inte råd att tappa även honom, någon längre period.

Lassinantti är SHL:s bäste målvakt, alla kategorier. Men det är inte lätt att ensam försöka vinna matcher. Han har, i många matcher denna säsongen, fått stå på huvudet för att hålla ner siffror och hårt arbeta för att Luleå ska ha en chans att ta ikapp underlägen. Utan tvekan Luleås bäste spelare, denna säsongen, so far. Igen. Tänk om han hade haft ett lag värt namnet framför sig.

Luleås lagbygge är, även denna säsongen, ett fuskbygge. Ostens resignering från posten som sportchef i Luleå kunde inte ha kommit vid ett bättre tillfälle. Luleå behöver en modernt tänkande sportchef och en tränare som vet hur man hittar vägar att vinna.

Sorry, men ”Skuggan” är inte, har aldrig varit och kommer aldrig bli, den personen.

Luleå har dock nu avslutat en bortaturné som slutar med 9 av 12 möjliga poäng, mot bra motstånd. Jag kunde inte vara nöjdare med den poängskörden. Det var över förväntan, kan jag säga. Nu väntar Brynäs, hemma, på Fredag och sedan Karlskrona den 5/1 -17,
när Roger ”Ågi” Åkerströms tröja ska hissas! Två matcher vi mycket väl kan vinna. Två vinster kommande matcherna och vi är med i racet om slutspelsplatserna, igen.

Men då måste allt upp. För ikväll var bara vår eminente målvakt, bra.

Åsikter? Skriv till oss!

/Skägget

2 reaktion på “Spöket Frölunda

  1. DJ

    VF börjar kännas värre än SKE när vi hade som svårast mot dem. Precis som du säger, det är mentala spöken här för vi har underpresterat rent katastrofalt mot dem i de 3 matcherna hittills. 1 mål på 90 minuter är ju sjukt pinsamt…

    Med det sagt, var det här ändå den minst dåliga insatsen tycker jag. Spelarkritiken går ju bara att instämma i, men det som verkligen avgör matchen är 2+2:an för Melart där VF sätter 2-0. Jag förstår inte från tvbilderna vad som gör att vi åker på 4 raka minuter i box till följd av den situationen och fattar verkligen inte hur domarna kan få det till något annat än en kvittning. Men jag kanske inte såg något som Melart gjorde som var onödigt dumt annat än vanlig kamp framför egen målvakt? Hursomhelst, rätt eller fel, vi straffas hårt för det och det avgör hela matchen. Jag börjar känna att vi ej skall förlänga med Melart just för att vi åker på en massa box i onödan bara till följd av honom. Vi har en spelare i form av Hedman som inte heller brukar gynnas av domarna, men det räcker och där är det ändå så att bättring skett och det är betydligt färre onödiga utvisningar som tas nu. Även om Melart är en bra polis emellanåt och passar bättre för slutspelshockey, så är han som du säger alldeles för upp och ner för att funka. Dessutom har vi väldigt många spelare som KAN spela fysiskt i laget, men som inte har samma förmåga att inte klara att hålla sig i skinnet när det krävs utan kan plocka fram det fysiska spelet när det är befogat.

    Det enda jag egentligen inte håller med om i inlägget gäller slutsatserna kring Skuggan. Så här långt har laget underpreseterat, men coachningen har varit bra som jag ser det och det är bara att ta fajterna med domarna verbalt där jag tycker att Skuggan inte håller måttet. Gårdagens match och 2+2:an samt hela matchen mot LIF dessförinnan är utmärkta exempel på det. Inga klagomål öht och domarna kan vara hemmapubliken till lags utan att vår coach ens ber att få förklaringar till deras ageranden under matchens gång. Där har även Johan Harju ett hål att fylla av det man ser som åskådare i alla fall.

Kommentarer inaktiverade.