Sökes: Spelskicklig center

I säsongerna tre har vi fans ropat efter en spelare som ska driva laget, från centerplats.

I säsongerna tre har vi fans inte fått den spelare vi velat ha i klubben på centerplats.

Tre säsonger utan en kreativ center med rutin i ryggen och poänggaranti i högre 40-poängsregionen. En center, som på egen hand, kan förändra en matchbild, genom briljanta och öppnande passningar, en blick för spelet som kan riva isär ett helt motståndarförsvar i powerplay eller genom att anordna ett organiserat anfall.

Kennedy, Mouillierat, Falk, Ekarv, Dixon, Trukhno har alla varit stora chansningar som inte alls fungerat och blivit pengar som hamnat i den berömda sjön. Vi har inte längre råd att chansa på centerpositionen och hoppas att de ska leverera på grund av en eller två bra säsonger för 3-4 år sen någon annanstans, eller att de fungerade i Allsvenskan…

Ja, Lagacé har även han blivit en spelare man hoppades på, men som inte riktigt kommit in i det, men vi har alla sett vad han kan. 24 poäng i sin första säsong i SHL och 14 i sin andra är ändå riktigt hyffsat. Bara en poäng efter Falk, som skulle bli en toppcenter. Jo, tjena.

Falk har varit bra 10 matcher, som allra mest, denna säsongen. Lagacé har varit med och både skapat mer chanser och tillåtit Luleå att vända matcher med sitt driv. När jag ser Falk, ser jag tunga ben, som inte längre hänger med i SHL-tempot. Han har rutin, ja. Men sen är det tyvärr inte mycket mer.
Kommer dessutom Chris in i laget igen, har vi tyvärr inte råd att ha både han OCH Falk i laget. Där har vi två stycken spelare som varken är kreativa, eller som kommer leda laget poängmässigt. Det är två tredje eller fjärdecentrar som båda fyller 34 år, i år.

Chris kommer krossa Falk i tekningscirkeln, han är en bättre ledare och viktigare för gruppen, i mina ögon. Kom ihåg – allt det jag skriver är ur MIN synvinkel – ingen annans.

Jag vill gärna se 3 år till på Lagacé där han kommande säsong får centra bröderna Emanuelsson, där Chris går in och blir tredjecenter mellan Hedman och Harju (alternativt Lundeström, beroende på). I fjärdekedjan hittar vi, som vanligt, Mastomäki (OM nu Mastomäki blir kvar, vilket nu ser tveksamt ut), Forsberg och Fabricius. Annars har vi en perfekt miljö för Lundeström att utvecklas i, tillsammans med ett mycket rutinerat anfallspar vid sin sida.
Förstakedjan blir ledd av en ny center, som (förhoppningsvis) kommer ha Sweatt och en ny vinge. Där kan vi få en riktigt bra förstakedja. Jag ställer mig samtidigt väldigt frågande och tveksam till en värvning av Niklas Olausson. Olausson som senaste säsongerna haft enorma problem med sin rygg och därför missat MÄNGDER med matcher. Jag hoppas Luleås sportchefer tar och tänker till både 1, 2 och 5 gånger där. Vi har inte råd med fler chansningar.

Kom ihåg – det är inte nästa säsong vi ska vinna SM-guld. Ja, alla ska självklart sikta på det, men jag ser nyktert på saken.

Så…

NY FWD – NY C – Sweatt
Einar – Lagacé – Petter
Harju – Chris – Lundeström/NY Junior
Fabbe – Lunde/Masto – Forsberg
Hedman

I mina ögon, måste lite utav en rockad ske, vingmässigt. Vi har inte plats för spelare som värvas in i laget och inte bidrar. Junttila värvades att bli poängproducerande forward. Har misslyckats totalt. Likaså har Mouillierat, Kennedy, Hillding och Rydahl (även om sistnämnde knappt fått chansen, i och med massor med skador).

Lagacé har haft en självklar roll. Jobba hårt, vinn puckar, servera dina medspelare och bidra med att sätta hårt tryck på motståndarnas backar. Det har han gjort alldeles strålande. Målskyttet kan självklart förbättras, men det är inte Lagacés fel att Luleå misslyckats denna säsongen. Det är de tilltänkta spetsarna som har varit runda, blöta och alldeles för dåliga.

Med bröderna Emanuelsson i sin kedja, tror jag att Jake Lagacé kommer bli en riktig tillgång i Luleå Hockey framöver.

Det vi måste få in till nästa säsong är två-tre välscoutade forwards, där man tyvärr måste offra några spelare. De spelarna är just Falk, Junttila, Mouillierat, Hillding och Rydahl. Kan dessutom Hedman slipa på sitt spel och bli en spelare som skapar trafik på mål oftare än att försökta agera Wayne Gretzky och försöka vara något han inte är, kan även han bli en tillgång. Just nu har dock Hedman en för fri roll. Tydligare linjer, tydligare order och han kan bli en spelare som sitter på 20-30 poäng per säsong, utan problem.

2 riktiga toppspetsar på forwardsplatserna (en center och en vinge som kan garantera 40+ poäng per säsong), fortsätta juniorsatsningen och få in 1-2 riktiga toppbackar och Luleå kommer bli ett lag att räkna med. För det finns potential i grund och botten, i Luleå Hockey. Det finns massor talang som måste ledas tydligare från båset och med en mer pådrivande och strikt kapten.

Flytta dessutom Harjus ”C” till Chris kommande säsong och ge Harju ett ”A” istället.

Make it so.

/Skägget