So far…

Luleå har blandat och gett inledande 3 matcherna av försäsongen där man skrapat ihop 2 vinster och en uddamålsförlust. Vinsterna kom emot Boden och Björklöven, medan en ganska platt och medioker match emot MoDo, gjorde att man ”bara” fick med sig en straffläggning som belöning.

Bodenmatchen har Hanna redan gått igenom, så den släpper vi. Men matchen emot MoDo och Björklöven ska gås igenom, lite lätt. Emot MoDo hittade Luleå aldrig riktigt tempot och slarvade enormt mycket i defensiven och passningspelet, som gjorde att Ö-viksgänget fick med sig väldigt billiga mål och kunde kontrollera matchen på ett rätt bekvämt sätt.
När Luleå väl fick press på MoDo visade Luleå att man är ett gäng som kommer bli intressant att titta på i vinter. Men, Filip Gustafsson i Luleåmålet stod för en riktig plattmatch, där han såg ointresserad ut och stod ofta fel, slarvade med puckarna och straffläggningen var det sämsta jag sett Filip göra i Luleåmålet. Inget att snacka om där. MoDo var effektiva och Luleå slarviga. Kul att se ynglingskedjan med Larsson, Lundeström och Emanuelsson, som snurrade friskt i MoDos defensiva zon och hittade fina kombinationer. Med lite mer flyt kunde Luleå ha vunnit med ett par mål. Viktigt är att peka på att Luleå vilade 5 ordinarie spelare den matchen.

Vi går vidare till Björklöven, där Luleå var sega i första perioden och såg riktigt spaka ut. Björklöven snurrade fint i offensiv zon och fick Luleå oorganiserade, flera gånger om. En period ingen kommer minnas, direkt.
Andra perioden var bättre och där nånstans började klasskillnaden visas. Att det var ett Allsvenskt mittengäng emot ett mittengäng ifrån SHL. Det är rätt stor skillnad, spelmässigt, när Luleå väl hittade passningarna, ytorna och fick lite tempo i benen.
Det märktes också att man börjat fila på powerplayspelet, något som var ett sorgebarn gångna säsongen. Olaussons blick skojar man inte bort. Kan bara Harju lära sig att ha klubban i isen när passningarna kommer ifrån vår nye kaptens klubba, kommer den gode Tornedalingen göra 15 mål kommande säsong.

Det tog ungefär 10 minuter av andraperioden, innan målet också kom, genom Luleås evighetsmaskin och titan, Janne Sandström. Hur gjorde han målet? Genom ett dragskott, såklart. Bra trafik av Luleå som störde Werner i Löven-målet. Assists på Johan Forsberg och Oscar Engsund. 1-0 till Luleå var också resultatet efter två perioder.
Björklöven kom ut fokuserade i tredje perioden och bjöd upp till dans första tio av sista perioden, innan Luleå kunde ta vara på en lös puck som Harju stenhårt jobbade kvar i offensiv zon. Pucken stöttes till Niklas Olausson, som hittade en fri Petter Emanuelsson i slottet, som kunde stänka in 2-0 till bortalaget, i powerplay.

Unge Einar Emanuelsson satte in en riktigt fin offensiv tackling på en Björklövenback, som tappar puck till Andreas Falk, som enkelt kunde dra pucken i sidled och hänga den högt bakom en annars väldigt duktig Werner i Lövenmålet. Utan den unge talangen i Umeålagets mål, hade siffrorna blivit betydligt större. En godkänd insats ifrån Luleå som börjar hitta lite grunder.
Passningsspelet är fortfarande lite blekt, men både boxplay och powerplay ser redan bättre ut, än det gjort på länge. Coach Bulan har en tydlig idé i special teams och det är en mycket modernare hockey som spelas under den nygamle tränaren.


Hur har då nyförvärven sett ut, so far under försäsongen?

Emil Larsson hade två ganska bleka matcher emot Boden och MoDo (förutom sista perioden emot Ö-vikarna). Emot Löven såg han fokuserad ut, hittade fina framspelningar, jobbade hårt och hade några riktigt fina mållägen. Den gode Gävlesonen kommer bli ordentligt nyttig i ynglingskedjan. Han har alla verktyg för att lyckas i SHL och Luleå Hockey. Varit lite seg i benen, efter missat andra halvan av Allsvenskan, efter ett benbrott. Tar ständigt steg.

Patrick Cehlin har, som alla trodde, varit ringrostig. Han missade stora delar av förra säsongen, pga en efterhängsen hjärnskakning. Men visar prov på bra blick, skridskoteknik och ett finfint skott. Det står inte på förrän han är med i målprotokollet igen. Blir en viktig spelare, framåt.

Ryan Johnston, den nye kanadensaren på backplats, som parats ihop med sin landsman Mikkelson, har sett lite vilsen ut första matcherna. Stressad i egen zon och vill göra allt väldigt snyggt. Har ett hårt skott och bra blick i offensiv zon. Måste bli mer trygg på stor is. Men med tiden kan han bli en av våra bästa backar. Har visat potential.

Daniel Sondell – en annan av våra nya backar, har haft lite dåliga passningar och inte alls haft något tempo i benen. Syns att han spelat på en lägre nivå senaste året och måste upp några snäpp. I powerplayspelet hittar han ytor åt sina medspelare, skjuter stenhårt, men har inte riktigt ställt in siktet, ännu. Det kommer. Bidrar med rutin, lugn och en rejäl dos offensiv. Kommer vara god för 15-20 poäng i höst. Utan problem.

Niklas Olausson – det namnstarkaste nyförvärvet, tillika vår nye kapten, visar redan att han kommer stärka Luleås offensiv med en sjuk vision för vad som händer på isen. Hittar ”omöjliga” passningar över centrallinjen och har även varit bättre på rören än han någonsin var under sin tid i Luleå, tidigare. En av våra absolut viktigaste spelare i höst/vinter. Rutinerad, poängstabil och leder laget exemplariskt.
Ingen är direkt förvånad att han redan varit med i poängprotokollet flertalet gånger på bara 2 matcher.

Joey Hishon. Den nye centern är tekningsstark, snabb på rören, har god teknik och ett kanonskott. Kommer bli bra mycket bättre än vad både Mouillierat och Kennedy var, tillsammans. Redan fått göra mål, lägger fina passningar, snackar enormt mycket och visar att han vill ha puck. Kommer bli en tillgång. Jag är inte orolig där. När det blir tävlingsmatcher, tror jag att han kommer excellerera än mer.


Sammanfattningsvis är det ju så att det fortfarande är försäsong och att det syns. Men, jag tror att när det börjar vankas premiär, står vi som ett starkare lag, än vad vi var förra säsongen. Tror inte på lika djupa dalar som det varit senaste 3(!) åren. Ett lag som Bulan fått börja dra åt samma håll. Starkt ledarskap skapar också bättre spelare. Ett modernt spelsätt, en tydlig idé och ett Luleå med special teams som kommer bjuda upp till bättre dans emot topplagen, än vad som varit fallet senaste säsongerna.

Väldigt intressanta backpar, väldigt intressanta kedjor och en kemi som börjar sätta sig. Einar Emanuelsson och Isac Lundeström kommer ha stort fokus på sig under kommande säsong och de kommer få ta massor med istid och plats. Detta är säsongen, där de ska blomma ut ordentligt. Deras kedja har redan visat att man kommer ha lekstuga med många backar och målvakter i vinter.

Lassinantti kommer få tävla med Filip Gustafsson när säsongen blir mer på allvar och det är poäng på spel. ”Flipper” är ingen dussinmålvakt, på något sätt. Men, han kommer också sättas på prov ifrån Bulan, där inga mediokra misstag kommer tillåtas. Blir det som mot MoDo kommer inte den unge Västerbottningen få spela många matcher. Men ett otroligt stabilt målvaktspar, i grund och botten. Där har Luleå en riktigt stadig grund att stå på. Nu gäller det att nyförvärven får utdelning och gör det som ska göras. Poäng, poäng och mer poäng!

På återhörande!

/Skägget