Slutspurten

Ikväll börjar SHL om igen, efter landslags- och CHL-uppehållet och det är väl inga muntra melodier som surrar omkring i huvudet inför bortamötet med Linköping.
Ett Linköping som vi förlorat två mot och vunnit en. Målskillnaden är, förvånande nog 9-10 lagen emellan denna säsongen.

Det som oroar mest är ju, såklart, Luleås senaste 13 matcher långa torka, vad gäller trepoängare. Jag förväntar mig såklart ingenting ifrån kvällens match, då jag vet hur otroligt skickliga Linköping är denna säsongen och vilken otroligt vass offensiv de besitter. De kan spela ut precis vilket försvar som helst i SHL. Kedjan med Little, Roe och Gordon är en av, om inte DEN, bästa kedjan offensivt i hela ligan. Det kommer krävas ett försvar á la Rönken 2012, om vi ska ha en chans ikväll.

Hur ser då resten av slutspurten ut? Efter kvällens match, kommer det återstå 10 matcher av säsongen och resten av säsongen ser ut som liknande:

16/2 Örebro (H)
18/2 Frölunda (H)
21/2 Växjö (B)
23/2 Djurgården (H)
25/2 Karlskrona (B)
28/2 Rögle (H)
2/3 Färjestad (B)
4/3 Leksand (H)
7/3 HV71 (B)
9/3 Rögle (H)

Luleå avslutar alltså säsongen med 6 hemma- och 4 bortamatcher. På de 6 hemmamatcherna har vi, realistiskt sett, chans på 3 poäng mot Örebro, Djurgården, båda Röglematcherna och Leksand. Det är 15 poäng. Kan vi dessutom skrälla emot Frölunda och plocka, säg en bonuspoäng, så är jag nöjd. Förväntar mig dock 1 eller 0 där. Så, i allra bästa fall, tar vi 17 poäng på hemmaplan.

Bortamatcherna då? Växjö har vi relativt bra matcher emot. Kan vi sno poäng där, är jag nöjd. Karlskronamatchen kommer vara en måstematch att vinna på bortais. Tar vi bonuspoäng eller 3 nere i Blekinge, säkrar vi play in, relativt komfortabelt.
Färjestad spelar vi alltid rolig hockey emot. Kan bli en försmak av vad som komma skall i play in-spelet. Tar vi bonuspoäng där är jag mer än glad. HV71 vet jag aldrig riktigt vart vi har, men kan vi ta poäng emot dom är jag, även där, nöjd.

Så, realistiskt sett – 15-17 poäng på hemmaplan och 7-8 poäng på bortaplan, skulle sluta i en poängtotal i tabellen, som skulle ge Luleå sammanlagt 76-78 poäng, nånting. Det ska vi säkra play in-plats med, utan tvekan.

För att få ihop denna poängtotalen, måste flera offensiva pjäser vakna. Bill Sweatt måste fortsätta sin fina målform, Todd måste inse att han är en back och inte en forward, Engsund måste bli något klokare med puck, Falk måste vakna ur sin dvala och Janne måste sluta vara ett rundningsmärke. Det är bara några som jag kallar till, nu. Men det är kollektivet som måste ta ansvar här och nu. Vill vi inte gå med stor ekonomiskt minus efter säsongen, är play in ett måste när mållinjen på serielunken nås den 9:e Mars.

MEN – och det är ett stort MEN – då måste spelare och ledare i Luleå inse att det krävs mer än att åka omkring på en skridsko, göra bandysvängar i hörnorna och sluta passa när man har bra målchans (lex Jake Lagacé).
Det krävs snabba uppspel, inga diagonalpassningar i egen zon när man ska rensa, snabbt start-stopp-spel, krasha nät med minst en kille per anfall, för att skapa trafik och att enklare få målchanser som är heta och där matcherna kan avgöras. Det gäller för backarna att hela tiden ha en bra kommunikation med målvakten och inte sjunka ner i egna målvaktens knä. Då blir vi lätt bortspelade (lex senaste matchen mot Linköping).

Boxplayet måste upp och vårt powerplay måste fortsätta på det fina sätt man faktiskt spelat flertalet gånger, senaste matcherna. Ikväll är det mer viktigt än nånsin. Kan vi skrälla mot ett Linköping, som innan uppehållet var det näst formstarkaste laget i ligan (senaste 10 matcherna), kan vi få ett otroligt bra utgångsläge inför slutspurten.

Make it so!

/Skägget