Silly Season: Uppdatering 24 Mars, 2017.

Idag blev det ett mycket efterlängtat #LHFLive där Luleå Hockey presenterade,
inte mindre än tre A-lagskontrakt, för tre mycket lovande unga herrar. Nämligen backarna Kim Johansson och Viktor Grahn som båda fått ett 2-årskontrakt att slåss för och dessutom Umeåfödde forwarden Axel Levander, som skrivit på ett 1-årskontrakt.

På seniorsidan var det ett mycket glädjande tillskott vi får till Luleå Hockeys herrlag anno 2017/2018. Ingen mindre än Väckelsesång-sonen Niklas Olausson som kommer hem till Norrbotten igen, till klubben i hans hjärta. Kontraktet sträcker sig över nästa säsong.
Det gör mig väldigt varm att Niklas valt att komma hem och dessutom nämner att det inte finns något annat alternativ i Sverige, då han ”har mer hjärta för klubben än vad som egentligen är normalt”.

Man far åt känslorna. Absolut. Det gör man.

Men, vad kan vi då förvänta oss av Niklas? Jo, skicklighet. Lugn med pucken. Kreativitet.
Olausson kommer i första hand vara en spelare vi kan utnyttja i vårt powerplay, som kan slå de där irrationella passningarna, som kan slita isär ett motståndarförsvar. Han kanske inte är den mest briljanta skridskoåkaren, men det ska han heller inte vara och behöver heller inte vara med sin spelförståelse och sina mjuka handleder.

Ja, jag kan förstå att vissa supportrar uttrycker en viss oro kring skadorna han dragits med senaste säsongerna, men jag ser en potential i honom som ingen annan verkar se. Han kommer bli en tillgång offensivt, han kommer vara den mest talangfulla centern Luleå haft sedan Wallmark lämnade. Vi har inte haft en center med de tillgångarna Olausson har senaste säsongen. Smart värvning. Tror inte han är särskilt jättedyr, heller. Övre halvan? Ja. Men toppbetald? Långt ifrån.

Truppen ser då ut som följande med Olausson i laget:

Petter Emanuelsson
Einar Emanuelsson
Karl Fabricius
Andreas Falk
Johan Forsberg
Johan Harju
Anton Hedman
Julius Junttila
Axel Levander (NY!)
Isac Lundeström
Niklas Olausson (NY!)
Gustav Rydahl
Anton Toolanen

Oscar Engsund
Viktor Grahn (NY!)
(Christian Jaros – Kommer allra troligast erbjudas NHL-kontrakt)
Kim Johansson (NY!)
Brendan Mikkelson
Linus Nässén
Janne Sandström
Pontus Själin
Daine Todd

Filip Gustavsson
Joel Lassinantti
Oscar Masiello

Däruti har vi en blandning av ungt och hungrigt, samt erfarenhet och viss skicklighet. Någon mer spets måste in både på forwardsidan och backsidan.

På tal om backsidan, så kunde NSD idag avslöja att Luleå Hockey kommer presentera den offensiva backen, tillika Umeåfödde Daniel Sondell, när dennes säsong är över i österrikiska Red Bull Salzburg. Det kan ni läsa om HÄR (Sondells eliteprospects-sida).

Vad kan då förvänta oss av Daniel Sondell? Han är en vänsterskjutande back som excellerar på offensiva blå, där han både kan lägga riktigt bra passningar, kan vandra längs blå och söka upp ytor för avslut i vårt offensiva special teams (powerplay närmare bestämt). En pjäs vi saknat i många år.
Har alltid levererat en stabil poängtotal och kommer vara en av SHLs främsta offensiva backar nästa säsong, utan tvekan.

Vad vill vi då få in efter Sondell? En till center och en vinge vore önskvärt. Men, med detta sagt så kommer jag inte förvänta mig ett guld kommande säsong. Nästa säsong ska Luleå Hockey stabilisera sig och gå in i ett nytt spelsystem med Thomas ”Bulan” Berglund som headcoach i klubben.  Inom 2-3 säsonger, då? Finns det realistiska guldchanser, då? Utan tvekan kommer det vara så. Så länge vi får in rätt spelare på rätt positioner. Stefan Nilsson och Ulf Engman kommer synas under lupp varje post-/silly season framöver.

Men, det kommer minst sagt bli en spännande vår. Jag kan knappt vänta på ännu fler #LHFLive.

Vad tror ni? Kommentera gärna om realistiska önskemål på spelarfronten. Vad behöver vi?
Kommer Bulan lyckas vända lagets negativa trend senaste 3 säsongerna? Skriv till oss.

/Skägg