Sagan om när Rödskägg besökte Luleå Hockey/MSSK

Coach Glader flankerad av spelarna Melinda Olsson och Emma Nordin.

Coach Glader flankerad av spelarna Melinda Olsson och Emma Nordin.

Så kära läsare, nu är jag tillbaka för att berätta om själva besöket.

Nå vart var jag någonstans? Jo, jag hade ju berättat prologen som handlade om händelserna som ledde fram till denna visit.

För att komma i fas med händelserna så tar vi och spolar fram till söndagen den 27:e december. Ni som läste prologen kommer ju ihåg att den utspelade sig på julaftonen. Ni som vill läsa prologen hittar den precis här.

Innan vi går in på själva besöket så vill jag dock ta tillfället i akt att redogöra för anledningarna till mitt besök. Detta för att de, i mitt tycke, är av stor vikt att för att förstå helheten.

Dessa anledningar är för det första att jag som distanssupporter och skribent på denna blogg ville med egna ögon få en liten inblick i damlagets vardag och verksamhet. Något som annars främst sker via olika media samt Luleå Hockeys officiella kanaler.

Och för det andra så kände jag att jag behövde lite material/input till min planerade miniserie som är tänkt att handla om damhockey i allmänhet och Luleå Hockey i synnerhet, och lite olika tankar kring hur man kan försöka öka statusen och det allmänna intresset för damhockey.

På grund av detta upplägg kommer jag i detta inlägg inte återge så väldigt mycket av själva intervjuandet som skedde, utan det kommer i inlägg framöver.

Efter denna lilla utläggning är det äntligen dags för mig att ta sig an berättelsens kärna, besöket.

27 december var det alltså. Klockan var väl ungefär 13.45 när jag möter upp Fredrik Glader utanför deras lokaler i Delfinen. Det börjar med att jag blir visad runt i deras högklassiga faciliteter; såsom omklädningsrummet, tränarrummet och absolut inte att förglömma loungen där spelarna kan koppla av efter träning och ta en kopp kaffe och eller någon frukt mm. Faktum är att en hel korridor i Delfinens innandöme har upplåtits åt damlaget. Faciliteterna är utifrån vad jag har sett och fått höra något som få lag kan konkurrera med. Nu vet jag ju inte hur faciliteterna för Linköpings damer ser ut men rent instinktivt känns det som att de är de enda som eventuellt skulle kunna utmana LHF/MSSK där.

Innan själva intervjuandet kan ta sin början så blir det att vänta ett litet tag i tränarrummet, eftersom Fredrik Glader ska hämta Ida Bomans handskar som han utan den nyblivna landslagsbackens vetskap tidigare har tagit och lämnat in till skräddaren för att få de lagade. Sedan har han helt glömt att lägga tillbaka. Denna lilla anekdot kan kanske tyckas obetydlig, dock tycker jag att den på ett bra och konkret sätt visar på Fredrik Gladers engagemang när det gäller sin roll. På tal om hans engagemang så berättar han under intervjun att när tar sig an något så gör han det till 200%.

Medans intervjuandet fortlöper visar han även prov på multitasking då han utöver att svara på frågor samtidigt skriver ner träningsinstruktioner till den stundande träningen. Samtalet fortsätter tills dess att vi måste ta paus då det är dags för träning och genomgång.

Då det är en hel del olika intryck och tankar för mig att ta in och bearbeta så ska jag väl tyvärr erkänna att jag inte var helt hundraprocentigt fokuserad på själva träningen.

Under träningen får jag även en liten pratstund med den skadade centern Melinda Olsson eller Brallan som hon också kallas. Varför hon kallas det härrör från en incident under en distriktssamling (har jag för mig) för länge sedan. I samband med denna incident så myntade nuvarande LHF/MSSK-backen Johanna Fällman smeknamnet Brallan och sedan dess har det levt vidare. Eller som hon själv säger så är det ingen i Riksserien som kallar henne Melinda utan det är Brallan som gäller.

DSC_0205 DSC_0215

Efter träningen så fortsätter snacket med sportchef/demontränare/multitaskvirtuosen Fredrik Glader som inte så förvånande berättar att han gärna skulle vilja vinna SM-guld under något av de här två åren som han har kontrakt med föreningen i sitt hjärta. Något som inte verkar helt omöjligt, särskilt inte med tanke på den senaste pusselbiten i lagbygget, dvs. den hårdskjutande finska landslagsbacken Mira Jalosuo som presenterades i måndags och ansluter den 15/2.

Efter långt och givande samtal så avslutas intervjun med att Fredrik Glader dels får beskriva sig själv och dels blir tvungen att avslöja lite olika saker om spelarna i laget såsom vem som är mest morgontrött etc. Av utrymmesskäl kommer dock dessa svar i ett separat inlägg. Men hur Glader beskriver sig själv och hur de två intervjuade spelarna Emelie Jönsson och Emma Nordin uppfattar honom tar vi dock här och nu.

Fredrik Glader enligt sig själv: Social, lyhörd och engagerad

Emelie Jönsson om Fredrik Glader: Seriös, vinnarskalle, hett temperament och kunnig.

Emma Nordin om Fredrik Glader: Engagerad, kunnig, ärlig och sympatisk.

Även om det inte var identiska svar så tycker jag ändå det visar på en fullt godkänd kännedom om sig själv från coach Glader.

Eftermiddagen och besöket hos Luleå Hockey avslutas som sagt med att jag intervjuar spelarna Emelie Jönsson och Emma Nordin. De svar jag fick ut därifrån kommer precis som med Fredrik Gladers diton att bakas in i framtida inlägg så därför inget direkt referat här.

När min intervju med Emma Nordin är klar så är klockan närmare 18 om inte mitt minne sviker mig och jag känner mig väldigt nöjd vad jag har fått utav dagen. Om än att jag är väldigt hungrig. I min iver kring intervjuandet och besöket hade jag visst glömt bort den där lilla detaljen mat under eftermiddagen

Jag vill rikta ett stort tack till Fredrik Glader och Luleå Hockey/MSSK för gästfriheten och det goda bemötandet! Detta besök är för mig personligen en utav förra årets absoluta höjdpunkter.

Snipp snapp snut så var sagan slut!

/Rödskägg