Ponera att…

…vi nu skulle låta Fagervall gå… Är då verkligen Rönken rätt väg att gå? Eller är rätt väg att gå, att låta laget, faktiskt bli ett lag?

Tänk på att 11 spelare lämnade klubben efter föregående säsong. Och att Luleå tog in 10 nya spelare. Två juniorer (Mastomäki och Själin), från andra klubbar, dessutom.
Det kan man debattera länge, vitt och brett om. Varför tar man in juniorspelare utifrån? Är Luleås juniorer inte bättre än att man helt sonika tar in två killar från andra klubbar, för att fasa in dem i klubben, istället för att ta från de egna leden?

Luleås värvningsstrategi var annars självklar. Gå för starka poängproducerande killar.
Men, man glömde grundfrågan. Vart var kontinuiteten? Vart var LAGBYGGET?
Inför förra säsongen tog man in 16(!!) spelare och 13(!) lämnade klubben.

Det är, mer eller mindre, HALVA LAGET!

Förvisso har det varit det stora problemet under de senaste 5-6 åren för Luleå. Det är en alldeles för stor spelarruljangs i klubben och man har svårt att få spelare att stanna och väljer att ta det smala, snåriga spåret, istället förden enkla landsvägen.

Ta, till exempel, Skellefteå. Inför säsongen 15/16 tog man in 4 nya spelare (medan 6 stycken lämnade) och satsade lika stort på sina juniorer, som man gjort åren innan. Ett tydligt spår, en bra satsning på unga killar att få A-lagsspel och få en bra kontinuitet.

Visst, inför säsongen 14/15, gjorde dom en Luleå. Många ut och nästan lika många in.
Men, skillnaden där, är att dom faktiskt har ett scoutingnätverk som funkar, mer eller mindre, problemfritt. Man har bra koll, brett kunnande och vet precis vad som behövs få in för att få ett väl fungerande lag. Dom missade visserligen guldet, det år då de var tvungna att ta in massor med nya spelare. Så funkar det. Med kontinuitet och en välstuderad gameplan, kommer framgångarna.

Så, det jag efterfrågan i framtiden, hos Luleå, är ett tänk där kontinuitet är nyckeln, där man scoutar spelare och breddar sitt scoutingsystem istället för att bara använda ”Osten” som scout. Han har misslyckats kapitalt med sitt tänk. Det som skulle bli en framgångssaga under Osten, har inte varit något annat än ett misslyckande. Ja, visst.
Vi spelade förvisso en final, där vi var totalt utspelade i fyra raka matcher. Där vi såg ut som ett gäng J18-grabbar som spelade mot Sovjet, med Krutov, Fetisov och Larionov.

Där visade man hur svaga man var på backsidan. Det är vi än idag. Nu är vi också svag på forwardssidan. Back then, hade vi en mer väl balanserad forwardsida, där alla visste sin roll och där man kanske saknade den där riktiga vinnarskallen, i slutändan.

Men Rönken gjorde det bra, med det material man hade tillgängligt. Han hade en tydlig, tråkig plan, som var välstuderad av alla, där han bänkade varenda spelare som inte gjorde sitt jobb.
Han bänkade till och med Klasen, utan rädsla att få skit för det. Klasen var skitkass under en period och fick nöta bänk, med all rätt.

Men försök skriva nåt år till på våra stjärnor. Rajala, Micflikier, Sweatt och Lagacé. Vi har fem år på både Hedman och Harju. Bra. Men vi har inte råd att byta ut 10-12 spelare per säsong. Vi kommer aldrig nå framgång på det viset. Se istället på satsningen som en långtidslösning. Vi ska vinna guld ”inom 2-3 år”, istället för att ställa ett helt nytt lag på isen varje år.

Bucklan ska till Luleå. Javisst. Men vi måste vara realistiska och inse att det inte blir i vår.

Kanske nästa säsong, om man lyckas behålla 90% av laget vi har idag.

Byt ut spelare som Petrell, Fabbe, Forsberg och Melart. Behåll resten, släng in ett par juniorer (en back och en forward, minst) till nästa säsong. Så se till att redan denna säsongen, fasa in junioren man vill satsa på, till nästa år. Om det så är Ylivainio eller Toolanen, eller någon annan. Ge dom rejält med speltid. Jag kan nästan lova att Ylivainio och Toolanen båda skulle göra ett mycket bättre jobb än vad Petrell gör.

Få in Jaros ordentligt i SHL-tempot och kör Själin lite här och var, så har vi en stark backbesättning till nästa säsong.

En forwardsbesättning som ser ut, på ett liknande sätt, nästa säsong:

Harju – Granström – Omark

Sylvegård – Olausson – Klasen

Micflikier – Lagacé – Sweatt

Ylivainio – Mastomäki – Hedman

Extra: Toolanen

Något sånt, skulle vara realistiskt. Wallmark, Cehlarik går till NHL och sen bort med de som inte håller måttet och inte blir yngre. Fabbe, jätteduktig i boxplay, men är inte SHL-material, längre.
Forsberg sliter och sliter, men gör inte mycket mer. Petrell – SHL’s mest överskattade forward? Melart… Sämre back får man leta efter… Bör bytas ut mot Jaros redan den pågående säsongen. Där gjorde man en riktigt dålig signering.

Backbesättningen jag vill se nästa säsong, är:

Schira – Mikkelson

Jaros – Sigalet

Själin – Savilahti-Nagander

Oskarsson (Alternativt Matushkin eller Markus Björk från Luleås J20-lag)

Då blir det alltså sex-sju stycken som kommer lämna. Ta då och räkna in att Janne inte längre finns i laget nästa säsong. Bör ej förlänga ett år till.
Ta in två-tre juniorer och spetsa laget med tre riktigt bra forwards. Tre kedjor som ska producera och en som ska vara en tvåvägsformation.

Ni ser. Lösningarna finns där. Det gäller bara att inse att man gjort fel sedan tidigare, justera dessa och börja om från noll med en tydligare värvningsplan. Där juniorer från de egna leden ska finnas med i planen. Som under säsongen får regelbunden speltid och får växa in i SHL-kostymen redan från första nedsläpp.

Så, Osten… Läs och begrunda.

Jag tycker planen är sund och hållbar.

/Skägget

2 reaktion på “Ponera att…

  1. Daniel

   Det vill han säkert få. Men frågan är om han är rätt man för Luleå.
   Nu har ju också Anders fått ett bra jobb som scout för Buffalo Sabres, så, vi kan nog räkna bort honom.

   /Skägget

Kommentarer inaktiverade.