Messias?

Vi kan glömma en sån, va?

Efter gårdagens (och även med Malmökrossen i färskt minne) förnedrande förlust mot Leksand, har röster höjts att det är dags att huvuden ska rulla. Inte bara ett. Utan flera. Hur löser vi det, då? Vilken är rätt väg att gå? Vart börjar man? Vem är ansvarig?

Det går inte bara att magiskt vifta med en trollstav och helt plötsligt är allt löst, man går för guld och det är guld och gröna skogar.
Nej, problemet ligger djupare än så i Luleå Hockeyförening. I min bok stavas det Lars ”Osten” Bergström. Gjort enormt mycket bra för klubben, men är en bakåtsträvande surgubbe som har ett sätt att göra sig osams med precis alla.

Skulle vi begära en messias-typ-hockeyspelare under säsongen, skulle vi få en ny Miika Pyörälä. Eller ännu en Youtube-/Elite Prospects-scoutad, med fina siffror, statistiskt sett – för 5 år sedan.

Jag såg under kvällen igår att flera höjde sina röster att Skuggan ska sparkas, att Ledin, Abbott och Granström ska tas hem. Ledin, för det första, håller fortfarande inte i SHL. Abbott, har gjort sitt i Luleå. Det är bara att acceptera det. Granström, däremot, har jag full förståelse för. Fick ett nytt djup och bredd i sitt spel när han kom till Luleå. Något han tappat totalt sedan återkomsten till Gevalia IF.

Nej, det är inte bara att vifta och önska riktigt hårt. Det funkar inte så. Visst är jag besviken på Kennedy, som inte visar nånting, what so ever. Inga känslor, inget driv, ingen passion, inget hockeykunnande och ser mest ut som en division 2-spelare som fått provspela med en SHL-klubb, for shits and giggles.

Vad tänkte herr sportchef, när han värvade TK? ALLA och jag menar ALLA som kunde något om Tim Kennedys hockey på sociala medier ställde sig frågande över Luleås värvning, då alla skrev att han har en dålig inställning, att han inte jobbar för laget, att han lätt blir grinig och att han är en säkerhetsrisk. Men ”Osten” gnuggade händerna och tyckte sig gjort ett klipp. Kennedy är nu en av Luleås mest välbetalda spelare och har nu gjort 2 (andra-)assists på 15 matcher, har -4 och ser inte ut att bli bättre. Nu har han fått sina 15 matcher, som flera från Luleåhåll ville att vi skulle ge honom. Kennedy har, i skrivande stund, varit mållös i 284 dagar. Spetsvärvning.

Jag vill inte se han spela i Luleå Hockey en enda sekund till. Han är den, överlägset, sämsta värvning Luleå Hockey någonsin gjort. Och det får herr Bergström ta på sig.

Jag förstår att många är på vippen att bli skogstokiga och att det råder viss lynchstämning på de sociala medierna när man ser hur Luleå uppträder år ut och år in. Guldsatsning, var det ja.
Dra ner förväntningarna, gå istället ut och säg att man satt ett långsiktigt mål, där vi ska bygga grunder som gör oss till en guldutmanare inom 4-5 år.
Bygg ett fungerande samarbete med juniorsidan, ha ett ”farmarlag” (typ Björklöven), där man utvecklar de unga som inte riktigt nått upp till A-laget, men som har potentialen, lyft upp de, redan färdiga juniorerna (likt Lundeström, Nässén, osv), arbeta långsiktigt, försiktigt och stå stadigt på en stabil grund med hårt jobbande, lite äldre spelare, blanda in 5-7 juniorer och spetsa med material som man scoutat under en längre tid, istället för att år ut och år in, få in spelare i klubben som man egentligen inte har någon som helst aning om vilka de är, hur deras spelstil eller inställning är, både i mot- och medgång.

Det har redan skinit igenom att sportchef, Bergström, chansat med alldeles för många spelare för att få ett fungerande guldutmanande lag, som utmanar i längden.

En messias kan inte bara trollas fram. Den måste man leta efter med ljus och fackla, under stock och under sten. En seriös scoutning och ständiga samtal med agenter och spelare som spelat med ”Player X” och verkligen gå in för att göra ett helhjärtat jobb. Det gör inte ”Osten”. Han kunde inte ens uttala Kael Mouillierats namn, ens lite grann. Han hade ingen ANING om vem han värvat i den kanadensiske forwarden.

Osten försöker uttala Kael Mouillierat.

Det som oroar mig med denna utveckling är att Luleå Hockey vill förlänga Lars Bergströms kontrakt på precis samma position som han är nu.
Ja, karln är en ikon i klubben, men han stjälper mer än hjälper. Det är dags för nytänk, nytt blod och omorganisation i vår kära klubb. För länge har det varit maffiafasoner på de högsta positionerna och ”Osten” är – och har länge varit – klubbens ”starke man”. En gubbe man inte vågar flytta på, då han har väldigt mycket inflytande. Lite för mycket.

Det är dags att gå in i nästa era. Det är inte 1996 längre.

/Skägget