Lilla Luleå mellanmjölk

Norrbottenskuriren gick idag ut med nyheten om att Luleå Hockey, väldigt väntat, sänker budgeten för spelartrupperna, både för dam- och herr-hockeyn.
Luleå Hockey har, som organisation, gått med rätt tydliga minusresultat två år i rad, efter att man satsat stort, slagit sig för bröstet och utropat att man minsann ska slåss om guld; för att därefter hamnat snett och blivit utslagna.
Ena året i en väldigt otippad semifinal och andra året i play in, emot Malmö.

Luleås hemmaborg stod ekande tom majoriteten av säsongerna och man har stadigt tappat publik, i och med de sportsliga motgångarna, efter de drömskt högt satta målen inom föreningen. Luleå Hockey har senaste säsongerna förvandlats till något utav mellanmjölk. En förening där ”lagom mycket” blivit epitetet att gå efter. Man gör sina poäng för att överleva, men inte så mycket mer. Man är en klubb med lagom många vinster, just för att överleva. Man är ett lag med lagom många som gör sitt jobb.

Självklart förstår jag att det finns spelare i Luleå Hockey som vill slåss om guldet. Varje år.
Men, någonstans måste man stanna upp, ta några djupa andetag och förstå att det är väldigt få gånger man kan KÖPA sig till ett SM-guld. Växjö lyckades, pga en väldigt bra tränare och taktiker, där fler värvningar lyckades och där man var konsekventa. Men det är kanske 1 gång av 20 som det lyckas. Om ens det.

Sen har Luleå haft lite väl många spelare i klubben, som varit kvar i klubben lite för länge och som inte kommer få uppleva ett SM-guld som spelare. Jag förstår känslan i supporterleden, att hjärta och själ är viktigt. Men någonstans måste man också se över vilka spelare som driver Luleå framåt. Vilka bidrar med vad, hur kan man förbättra laget, varför har dessa spelare så stor roll, osv. Någonstans känner jag att nostalgi och legendstatus blivit för viktigt, än att faktiskt vinna guld.

Luleå har nu förstått att man måste sätta sig ner, se över vart man har gått fel och göra rätt utifrån det faktumet. Juniorsatsningen börjar, så smått, ge frukt och man har insett vikten av att ha en sådan satsning, där seriösa killar kommer upp och vill vara med och slåss om en A-lagsplats, istället för att lånas ut till division 1-klubbar och stanna i sin utveckling.

Samtidigt som man gått ut och sagt att man vill satsa mer svenskt och mer lokalt kring bygden, så måste man också se till att spetsarna man tar in de kommande åren är superscoutade. Det får inte finnas ett UNS av tvivel i de värvningarna. Man MÅSTE veta vad man får in och det är de vibbarna jag fått ifrån Skuggan/Engman, nu, vilket också gör mig lugn – som jag i tidigare blogginlägg också nämnt.

Det är nu jobbet att bli en seriös, stabil SHL-klubb åter kan börja. Jobbet med att utveckla unga killar med Luleåhjärta och scouta rätt spetsspelare som är beredda att lägga ner hjärta och själ i att vinna för Luleå Hockey, istället för att slänga pengar i sjön på de största namnen, där man måste se till intresset att spela för klubben och vilja vinna för klubben och inte för pengarna.

Luleå Hockey ska inte vara ett i mängden av kliv man ska ta för att vinna guld i en annan klubb längre fram. Luleå Hockey ska bli en klubb både unga, lovande spelare och rutinerade klasslirare VILL komma till, för att klubben är seriös och alltid är med och slåss i topp 4 i SHL. År ut och år in. En klubb som utstrålar framgång, succé och seriositet. En stad, bygd och ett Norrbotten där det återigen andas, äts och bajsas hockey.

Men förvänta er inte att vi tävlar där nästa säsong. Ja, inte ens om två år… Men kanske om tre. Var realistiska, var förberedda på att det kommer ta lite tid. Bulan & company kommer bygga något intressant. Det är jag fast övertygad om. Nästa säsong är första säsongen på länge som Luleå inte på något vis kommer ha favoritskap på sig, på flera år.

Låt detta, lite mer anonyma Luleå, mötas upp av en publik som sluter upp bakom laget.
Höj stämningen i borgen och visa spelarna att det är i Luleå man vill vara om man gillar drag, läktartryck och genuin stämning. Låt inte stolarna stå tomma match efter match. Visa att det är i Norrbotten som den bästa hockeypubliken i Sverige återfinns.

Tillsammans, kommer vi åter bli ett lag INGEN vill möta uppe i Luleå!

/Skägget 

2 reaktion på “Lilla Luleå mellanmjölk

 1. Magnus

  Jag tycker att Luleå gör helt rätt. Det värsta är att faktiskt se tillbaka och se att Osten har kört sitt eget race. Han blev fartblind och tittade namn istället för karaktär. Därför försvann Luleås själ. Att det samtidigt finns en lagkapten som är gråare än en sten samt en Anton Hedman som istället för att bidra med det som en gång gjorde honom populär, kör nått ”jagvillutvecklamigsjälvtillKlasen” . Dessa två skrevs fast på långa kontrakt för att vara drivande stomme… Herregud.

  Jag hade hellre behållt Legace. Förvisso dålig produktion men han har visat större hjärta än Harju och Hedman tillsammans.

  OM det nu är så att bulan är huvudtränare så kommer Harju och Hedman förhoppningsvis att få det lite tuffare. Båda borde ha blivit bänkade minst 10 matcher. Så dåliga var dom.

  Jag tycker att tänket Luleå visar lovar gott. Jag är inte så säker på att vi hamnar långt ner då det finns rätt mycket rå talang i laget. Framförallt måste vi återgå till att bli ett lag.

  Roade mig med att sätta ihop kedjorna sett till hur laget ser ut just nu.
  1. Cehlin-Olausson-Larsson
  2. Petter-Isak-Einar
  3. Junttila-Falk-Levander
  4.Fabbe-Harju-Foppa
  5 resten.
  Inte superbra. Men…intressant.

  1. Daniel

   Kul att se dig igen, Magnus. Det var allt för längesen, nu.

   Du har ju, som vanligt, helt rätt i ditt tänk. Dock var Hedman långt bättre än Harju, sett till inställning och jobb under säsongen,
   men, ja. De borde inte ha så stora roller som de fick. Hedman ska böka kring målet och inte vara en puckbärare, alls. Han ska ta raka
   vägen mot målet likt Skellefteås Jimmie Ericsson.

   Harju gör ju sina poäng, men ska inte ha varken kaptensroll eller försöka vara poängkung. För han är något utav det. Legat kring 25-28 poäng per säsong i 4 år, nu.
   Han är grå, trist och har en inställning till hockey som inte liknar nånting – för den finns inte. Bör få en mycket mer anonym roll under Bulan,
   vilket jag också tror kommer hända.

   Jag håller självklart med dig om att Lagacé skulle fått förlängt. En bred spelare med bra jobb, bra teknik, bra speed och som har en riktigt fin blick för spelet.
   Kan användas i PP, BP, fem mot fem och i förlängningar, i 3 mot 3, då hans skridskoåkning är bland de bästa i serien. Trist att se han gå.

   Jag håller dock inte med om att Harju ska centra, överhuvudtaget. Ser hellre Harju som vinge. Levander bör utvecklas som center (då han är naturlig center)
   i fjärdekedjan där han kommer få två av de bästa mentorerna i laget, Fabbe och Foppa.

   Jag hoppas att Junttila kommer loss bättre under Bulans styre, då jag tror hans stil passar Bulans hockey bättre.

   Luleå är något på spåren. Det kommer vara ett långt bättre Luleå kommande säsong än det som varit under 3 år, nu.
   Det är jag övertygad om. Men jag tror det blir en lagom säsong till. Inget fancy, slåss kring 6-8-placeringarna.
   Det handlar om att överleva nästa säsong och ta sig till kvartsfinal. Då kommer jag vara nöjd, i alla fall.

   Inom 2-3 år, däremot, ska vi åter vara en klubb att räkna med i slutspelssammanhang.

   /Daniel aka. Skägget

Kommentarer inaktiverade.