Lagbygget – Mr X

Med vår podcast i öronen tänkte jag sätta mig ner och analysera den sista pusselbiten och vad som viskas i de elektroniska korridorerna, vad gäller värvningar, spelares vara eller inte vara och hur vi ska se på Luleås kommande säsong, nu när dessutom SHL-schemat börjar nalkas att bli officiellt. Det känns förbaskat bra att få prata hockey igen.

Luleås lagbygge är ju i full gång, där man nu äntligen har fått Thomas ”Bulan” Berglund att signa på ett treårskontrakt med klubben i hans hjärta. Nu är ju det som fattas, enligt Luleå Hockeys nya GM-par, ”Skuggan” och herr Engman, är en toppcenter.
Den position där ALLA lagen, i hela Europa försöker roffa åt sig de bästa spelarna och erbjuda feta kontrakt. Så det kommer inte bli någon lätt match för våra GM att landa en riktigt, riktigt bra center.

Hur ska man då tänka på denna, så otroligt utsatta, positionen?

MÅSTE det vara en center som bevisat sig vara en toppcenter i SHL? Måste han vara ett känt namn som alla i motståndarklubbarnas spelare och supportrar fruktar?
Svaret är här: Nej!

Titta på Brynäs Jesper Jensen. LHC:s Garrett Roe. Malmös Händemark. Några bra exempel på killar som inte varit erkända på SHL-nivå, men som ändå lyckats bra i Sveriges högsta liga.

Det som gäller här, är att man scoutar väl, tror på spelaren och att spelaren också vill utvecklas i klubben han kommer till. Det är många faktorer som ska spela in. Jag kan absolut se en lite mer anonym kille komma in, så länge man vet vad man får i honom, som GM, där man har gjort jobbet kring kontakter, scouting, osv.

Så, frågan ”Mr X” kommer vara helt öppen, tror jag. Jag litar på värvningarna man gjort hittills och tror det kommer bli kanonbra och jag litar även på att Engman och Skuggan vet vad de gör vad gäller vår tilltänkta toppcenter – något Osten inte jätteofta hade koll på.

Det viskas även om en nygammal back i de elektroniska korridorerna. En svensk back, som Bulan haft i sitt Brynäs senaste åren. Defensiv specialist och en ledare på isen. Nu höjs dock ett stort frågetecken – vart ska denna back in? Vi har, i detta nu, en backbesättning där 10 backar sitter på kontrakt. Det finns 7 platser att tävla om.

Visst… Janne ska väl mer eller mindre fasas ut över säsongen, juniorer ska fasas in mer och mer och Jaros är på väg att lämna för NHL/AHL, då Ottawa uttryckt STORT intresse för att få in den storväxte ynglingen i laget till nästa säsong. Jag förstår dom. En pådrivare, bra skridskoåkning, fint skott och en fysisk spelstil som skulle passa NHL:s snabba spel perfekt!

En annan fråga som gnager mig är: Vart ska Julius Junttila få plats?

Den gode finnen rosade ju inte marknaden och i och med Luleås nuvarande lagbygge kan jag tyvärr inte se någon plats för Julius eller Rydahl.

Mitt Luleå Hockey anno 2017/2018 ser ut som följande:

Einar – MR X – Petter
Cehlin – Ola – Hedman
Larsson – Falk – Harju
Fabbe – Lunde – Foppa
Levander

Sondell – Mikkelson
Todd – Engsund
Janne – Grahn
Själin/Nässén

Lassinantti
(Gustavsson)

Så, jag ser tyvärr inte vart varken Julius eller Gustav ska in. De får inte plats och de spelare vi har nu tycker jag är bättre än de tu. Vill ju självklart se mer av Junttila och vad han kan tillföra i Bulans mer skridskostarka hockey, men som jag ser det här och nu, får han inte plats.

Vad tror ni? Har jag fel? Håller ni med mig? Har ni någon drömspelare, eller ser ni realistiskt på vår tilltänkta toppcenter, att en sådan kan få ett år under Bulan att utvecklas och för att andra säsongen göra en stabilare säsong?

Skriv och låt mig veta vad ni tycker.

/Skägg 

2 reaktion på “Lagbygget – Mr X

  1. Henrik

    Vad tror du,kommer mr x att vara en spelare från ahl eller någon liga i europa? Som du skriver ser oxå inte riktigt vart dom 2 spelarna ska in. Sen kan mycket hända givetvis.

Kommentarer inaktiverade.