Kom igen nu. Stå upp för damerna, Hockeysverige.

Hur kommer det sig att (åtminstone) ett damlag i Sveriges högsta liga ska behöva städa läktare för att pengar ska rulla in? Laget jag tänker på är Leksand. Leksand som drar mängder med folk när herrarna spelar. Varför blir skillnaden så stor när damerna tar på sig skridskorna?

Leksands damer håller sig ju kvar i den högsta ligan varje år och går dessutom till slutspel. Så snälla, rara kom inte och säg att de är dåliga på något vis. Tråkiga? Nae, det tycker jag då inte heller. Då måste det vara betydligt tråkigare att åka återtåg år in och år ut.

Hur kommer det sig att någon i Gävle var så stolt över publiksiffran i höstas, när den enbart visade på ett 100-tal personer under matchen mellan Brynäs-Luleå Hockey/MSSK?

Ett 100-tal personer. Kom igen. Sen när blev det mycket? Det är visserligen en ganska så vanlig publiksiffra när damer spelar. Men som jag var inne på tidigare: Varför är det så?

Jag minns när vi i Luleå var sjukt besvikna över Luleå Hockey/MSSK:s publiksiffra i höstas efter att Luleås herrar hade spelat sin hemmapremiär och då var det ändå betydligt fler än 100 personer som stannade kvar.

Hur kommer det sig att kontrasterna är så stora när det kommer till vad som anses vara mycket publik under en dammatch?

Hur kan en mindre stad som Luleå (ofta) dra mer publik till en dammatch än någon av de större städerna i Sverige?

Jag hörde en gång att ”alla går på hockey i Norrland för folket där har inget annat för sig”.

Jaha. Det var ju verkligen ett jättebra argument.

Jag slår vad om att personen som sa så aldrig har satt sin fot i Norrland – vad som nu ens anses vara Norrland?

Dessutom, brukar exempelvis Luleås herrar ständigt ha lapp på luckan? Nej, det brukar de inte.

Jag tror att svaret på frågan, åtminstone delvis, är kärlek. Av någon anledning så väljer Luleå Hockeys supportrar att visa mer kärlek till sina damer än vad övriga supportrar gör.

Exempelvis genom att sponsra damlaget med lagjackor. En mycket, mycket fin gest som visar på att damerna är minst lika mycket värda som herrarna.

Nej, Luleås herrar har inte fått något sådant. Men det behöver de ju inte heller. De får redan uppmärksamhet i form av både reklam och publik.

Jag skulle kolla upp en sak på damernas hemsida nyss (www.sdhl.se). Jag länkades per automatik till herrarnas hemsida (www.shl.se). Jag testade då att googla ”SDHL” istället. Fick direkt upp ”menade du SHL?” längst upp på sidan. Nej, det gjorde jag för bövelen inte. Bara några sådana här enkla saker kan göra mig tokig alltså. Redan där har vi ju en slags skillnad, för redan där känns det som att herrarnas serie får tyngre vikt.

Visst förekommer det reklam om SDHL också. Så naiv är jag inte. Det var ju ett reklamberg som gjorde att HV71:s damer kunde slå publikrekordet i SDHL.

Det var likaså reklam som gjorde att även Brynäs damer var nära på att slå publikrekordet (ja, jag vet. Personen som jag nämnde tidigare måste ha svimmat där av chock).

Jag vågar påstå att även Luleå Hockey/MSSK slog det tidigare publikrekordet genom reklam.

Reklam är aldrig fel. Men varför inte göra reklam för alla matcher när man ändå håller på? Vad är det roliga i att enbart göra det en handfull gånger om året, om ens så mycket?

Nu kommer vi tillbaka där vi började – pengar och intresse.

Det kostar. Speciellt när intresset är så pass lågt.

Men å andra sidan, hur ska intresset någonsin kunna höjas om reklamen uteblir?

Förtjänar inte tjejer lika mycket kärlek, respekt och uppmärksamhet som killar?

Till nästa gång du ska på hockey i en stad som både har ett herr- och damlag. Kolla gärna upp om båda lagen har hemmamatch samma dag och gå i så fall på båda matcherna. Det kostar inte så mycket extra. I princip det enda det kostar är tid. Men det går att offra några timmar från sociala medier till förmån för att stötta en verksamhet. Jo du, ta gärna med kompisgänget också. Ni kanske rent av kan twittra om att ni har varit där och skriva in någon rolig hashtag.

Den enkla gärningen kanske kan leda till att någon annan kan städa läktarna efter match.

Vem vet?

/Kobran