Kalle Anka

Karjala och alla andra Kalle Anka-cuper, vad deras namn nu än är, är lika intetsägande som att se färg torka, gräs växa eller få en notis om hur arga människor är på Facebook, över att  Luleå och ”Osten” inte har sajnat Sidney Crosby, Alexander Ovechkin eller Erik Karlsson till laget, varje år.

hartwall-swe-rus

Detta var Hartwall Arena i Helsingfors för bara en liten stund sedan. En halvtimme innan nedsläpp. Jag kan räkna på två händer, hur mycket publik det är. Dessa Kalle Anka-turneringar har fått pågå allt för länge, utan att någon satt sig ned för att gå igenom vad som gått snett.

De stora tidningarna blir chockade och förstår inte varför intresset kring landslaget i hockey sjunker för varje år som går. Det är inte ens en utmaning att ta sig in i Tre Kronor längre, för dagens spelare. Därav sjunker intresset. Vi får inte se de absolut bästa spelarna i vårt lands färger och därav blir det också mellanmjölk vad gäller det landslaget.

Dra en parallell. Hur mång bryr sig om Januariturnén som fotbollslandslaget kör varje år? Ett par tusen, som mest? Det är för att vi inte får se våra bästa spelare, spela för vårt lands stoltaste lag.

Nej, ta även bort det årliga VM-eventet i ishockeyn. Det har också tappat ALL betydelse.
Spelarna bryr sig knappt längre om VM. Det är urvattnat och tråkigt. VM i ishockey har blivit en Kalle Anka-turnering. Ja, till och med när man körde på låtsaslag i World Cup blev det en parodi-stämpel på den turneringen också. Många av de bästa var med. Men formatet var illa format.

Jag säger sätt OS-hockeyn som prio för de bästa hockeyspelarna. Ha ett OS-kval för lite lägre lag som får vara med, lära och utveckla sin landslagshockey och få välbehövlig rutin på internationell nivå. Sätt sedan ett hockey-EM (precis, EM… Inte VM!) vart fjärde år, för de Europeiska lagen. Begränsa intaget av spelare till de som spelar i de Europeiska ligorna.

Ha ett kval för de lägre lagen (Frankrike, Storbritannien, Polen, Kazakstan, Estland, Ungern, osv.) som får ta sig upp på sportsliga meriter för att tävla med de bästa lagen (Sverige, Tjeckien, Slovakien, Ryssland, Finland, Schweiz, etc.) på en ändå rätt hög nivå, internationellt, sett.
För det finns oerhört många duktiga lirare där ute som representerar de ”lägre” lagen, fast i ändå gör bra ifrån sig i bra ligor.

Skulle, i mina ögon, vara ett riktigt häftigt och spännande upplägg, där vi ändå skulle få se hockey av hög klass på både europeisk och världsnivå var annat år.

Vad tror ni? Är det något ni skulle ställa er bakom?

/Skägget