Julljumske

Julen nalkas och snön ligger vi… Nej, just det. Jag bor ju i södra Sverige där det är barmark, lerigt, små gröna fläckar här och var, samt 3 till 6 plusgrader.

Det sägs att Luleå vinner när det snöar. Det snöade i Luleå igår.
Luleå har nu 21 poäng av 24 möjliga, senaste åtta(!) omgångarna i SHL. Luleå har hittat ett spel som funkar. Nåja… Igår mot Rögle funkade egentligen ingenting, men vi vann en riktigt ful seger, mot Sveriges tråkigaste lag.

Det var snack om att ”nästa Fransson” skulle göra debut mot Rögle. Linus Nässén. Stockholmaren med den underbara skridskoåkningen. Noll sekunder, blev det. I en match där ingen åkte skridskor och allt gick i ultrarapid. Är det inte då man sätter in en ung kille, som är hungrig och vill bevisa att han ska vara med och slåss om en plats i laget?
Fegt av tränartrion, säger jag.

SHL börjar närma sig halvtid (det vill säga juluppehållet) och skadorna hopar sig efter ett tufft matchschema. Luleå har just nu mycket julljumskar i laget. Melart, Granström och Petrell dras alla med ljumskproblem och är osäkra till spel. Janne Sandström är sliten (han är trots allt 37 år gammal), samt att Larsson, Sweatt och Ekarv är på skadelistan.

Så, sju spelare som är borta, med andra ord. Janne kommer väl spela, men jag hoppas inte man spelar sönder honom. Viktig med sin rutin. Där vill jag återigen, se Linus Nässén och att han faktiskt får speltid på Lördag, i bortamötet mot Frölunda. Ett Frölunda som slår lag på lag och verkar helt ostoppbara.

Det blir säsongsdebut för 18-årige Anton Toolanen, som förmodligen kommer spela, istället för Ekarv och/eller Petrell. Jag hoppas likadant där, att han verkligen får spela och att han inte får 30 sekunder på hela matchen.

Som extraforward kommer Isac Lundeström, 16, ta plats. Isac blir vid debuten den nästa yngste spelaren i SHLs historia, med sina 16 år och 36 dagar vid debutdagen. Han blir alltså en hel vecka äldre än Rögles Fredrik Möller, som gjorde debut vid 16 år gammal och 29 dagar. Kul för Isac, dock. Han har 3 månader på sig att göra mål, för att bli den yngsta målskytten i SHLs historia, dock.

Nåja. Över till något annat.

Luleås stjärnor fortsätter att underprestera. Vi har inte en enda spelare i topp 20-listan vad gäller poängligan i SHL. Lucas Wallmark hittas först på 23:e plats med sina 19 poäng.
Rajala har gjort 3 poäng på de senaste 13 omgångarna, Micflikier har gjort 9 poäng på de senaste 16 omgångarna och Harju har inte gjort mål på 10 raka omgångar.
Helt sjukt ändå att vi vunnit de 6 senaste matcherna i ligan och nosar på en slutspelsplats. Men många måste höja sig. Det duger inte att slåss, om ens en semifinalplats, utan spets.

Vi vinner matcher pga ett bra försvarsspel (även om försvarsspelet var under all kritik mot Rögle igår kväll) och att vi lärt oss hur vi dödar utvisningar på ett mer effektivt sätt än tidigare denna säsongen. Målskyttet sitter inte riktigt där det ska och många spelare tar bandysvängar istället för att böka in sig på mål och vara jobbiga och komma med fart.

Jag tror istället att juluppehållet kommer otroligt lägligt. Där man får vila ömma ljumskar, skadade fingrar och tår, trötta ben och huvuden och bara ha kvalitetstid med familj, vänner, nära och kära och ladda batterierna för att komma tillbaka bättre på annandag jul, då vi tar emot Färjestad i Coop Norrbotten Arena (eller Delfinen, for short).

En match som kan komma att bli otroligt viktig i slutspelsjakten. Vinst där och vi kan vara en poäng ifrån slutspelsplats. Förlust och vi kan vara sju poäng ifrån, igen och får fortsätta slita och kämpa.

Viktiga matcher efter jul, helt klart. Det är då färgen skall bekännas. Är vi ett slutspelslag, eller är vi ett flopplag? Upp till bevis, Luleå!

/Skägget