Julen står för dörren – En sammanfattning.

Hej Björnfamiljen!

Nu går vi på hockeymässigt juluppehåll och vi ligger på en ganska beräknad 9:e plats i SHL-tabellen som haltar något, ännu. Luleå Hockey är 2 poäng efter förra säsongens juluppehåll och vi har kämpat oerhört med skador senaste 2 månaderna och därför har vi väl inte kunnat tävla på de rätta villkoren emot resten av lagen.

Jag tror, till och med, att vi har flest skador av alla SHL i skrivande stund. Dessutom har vårt boxplay varit rejält uselt och det är det sämsta boxplayet Luleå Hockey har visat upp i modern tid (räknar senaste 10 åren). Vi är dock inte sämst i ligan, men vi är tredje sämst i hela ligan med 72.73% (88 numerära underlägen och 24 insläppta mål). Däremot visar på en rätt okej powerplaysiffra, där vi ligger 7:a i tabellen med klart godkända 21.43% (98 PP med 21 mål framåt).

Det finns mycket kvar att jobba på och får vi bara tillbaka skadade nyckelspelare och Isac Lundeström ifrån JVM ska det nog lösa sig, i längden. Vi ska fortfarande vara med och tävla om slutspelsplatserna när våren börjar nalkas. Jag är försiktigt optimistisk, ännu. Det kommer ta tid att bygga det nya Luleå Hockey och vi ska inte vara ett topplag denna säsongen.

Bulan ska få tid att bygga sitt lag och det har han inte riktigt fått, med de förlängningarna man gjorde förra säsongen med spelare som inte riktigt nått god SHL-standard.

Däremot vill jag hylla några spelare:

Emil Larsson – Kom in som en joker och har gjort riktigt, riktigt bra ifrån sig. Det spelar ingen roll vem han sätts i kedja med. Han levererar ett stabilt grundspel, har god hand/öga-teknik och visar prov på att han kan bli en nyckelspelare att räkna med i framtiden. Bör få förlängt snarast möjligt för att låsa fast han de kommande åren.

Robin Kovacs – Värvades under säsongen och fick genast en stämpel på sig som en spelare som ska komma in och leverera poäng. Det gick trögt första 8-10 matcherna, men har efter det växt mer och mer och har varit en pålitlig offensiv kugge. Visar gott gry och med lite mer SHL-rutin kan även han, liksom Emil Larsson, bli en enormt viktig kugge i det framtida Luleå Hockey och Bulans lagbygge.

Joel Lassinantti – Alla vet vad han går för, men har stått för ett GÄNG fina insatser som hållit kvar Luleå i matcher där man annars varit utspelade. Eller vad sägs om 45 räddade skott under ordinarie- och övertidsspel igår emot Djurgården? Dessutom tog han 4 straffar och såg hur komponerad och lugn ut som helst. En riktig vägg på sin dag. Vi ska skatta oss lyckliga som har han mellan stolparna när det blåser snålt kring vårt spel.

Viktor Grahn – Har pratat gott om Viktor senaste 2 åren och är en av de största backtalangerna Luleå har sett på ett gäng år. Lugn i sitt spel, fin skridskoåkning och spelar sällan fast sig själv och hittar allt som oftast enkla lösningar. Måste dock bli mer rejäl i närkampsspelet och våga ta fler skott med sin otroligt fina bössa från blå. En kille vi ska hålla ögonen på kommande åren.

Nils Lundkvist – Kom in i morbror Jannes frånvaro och det ser ut som han aldrig gjort annat än spelat SHL-hockey. Skulle ranka honom högre i talangfabriken, än vad jag gör med Grahn. ”Lill-Nisses” blick och direkta spel gör att vi ofta får en snabb spelvändning och kan även bära puck själv upp i offensiv zon, med sin fina teknik. Räkna med att vi får se honom än mer denna säsongen och speciellt nästa säsong. Janne kan vara enormt stolt över systersonen.

Marcus Collin – Kom även han in i skadefrånvaron och började som extraforward men blev matchens Luleåspelare två matcher i rad med sin rejäla spelstil. Ser en ny Tomas Holmström i den grabben. En spelare som kommer växa allt mer och få mer och mer speltid framöver. Det är jag övertygad om. Vågar alltid gå in i skiten och göra det grisiga jobbet. Fler spelare behöver ta efter hans respektlösa spel.

Jonas Berglund – Sitter på korttidskontrakt och har bara spelat de senaste 2 matcherna, men ser ut som en riktigt, riktigt stabil SHL-center. Vinner viktiga tekningar, har fin skridskoåkning och står ofta rätt i defensiv zon. Är dessutom imponerad över hur han växt i sitt offensiva spel. Var en stolpträff ifrån att sätta ett mål emot HV71. En av våra stabilaste centrar emot Djurgården igår. Ser gärna ett kontrakt säsongen ut och till och med nästa säsong. Har mognat enormt i sitt spel, sedan han lämnade Luleå för 5 år sedan.

Joonas Jalvanti – Syns inte alltid, men gör ett ENORMT jobb för vår defensiv. En spelare som ofta är i skuggan, men som alltid kommer till jobbet och är en av våra stabilaste pjäser. Kan det mesta. Har ett fint skott som han måste utnyttja mer.

Oscar Engsund – Vår defensive GIGANT. En sheriff på isen, som spelar rejält, tufft, men rättvist. Inte ofta utvisad och står ofta rätt. Fin blick i egen zon allt som oftast. Kan dock bli lite mer rejäl i att spela ut puckar ur den egna zonen, där han kan slarva stundtals. Men den förvandlingen han gått igenom i backpar med Själin har varit fantastiskt kul att se. Det finns ÄN mer hockey i den grabben. Nytt kontrakt gör att vi Luleåfans är otroligt glada. En ny Robin Jonsson, in the making!

Som sammanfattning kan vi säga såhär; offensiven är mer effektiv än den varit på mycket länge, men fler spelare måste kliva fram i skadefrånvaron som Cehlin befinner sig i. Luleå Hockey skjuter minst i hela SHL och fler avslut kommer ju självklart att resultera i fler offensiva mål. Bakåt är det stabilt i 5 mot 5, men vi är horribla i positionsspelet i 4 mot 5. Det ser lojt ut. Där måste ALLA bli bättre med att göra jobbet och röra på sig för att skära av passningsvägar och skottvinklar.

All in all, tycker jag mig ändå skönja ett bättre grundspel, där alla jobbar mer för varandra än vad man gjort senaste 3 åren. Allt kan alltid bli bättre och det kommer det bli. Räknar jag med slutspelsplats? Inte alls. Play In är målet denna säsongen – allt annat över det, är en bonus.
Som jag nämnde tidigare är jag försiktigt optimistisk.

Tills vi hörs igen – Ha en god jul och en god fortsättning. Tack för att ni läser, kommenterar och alltid diskuterar hockey med oss. Vi älskar var och en av er. Tack för att ni finns. Utan er, inget oss. Vi ses i mellandagarna igen.

Puss och kram!

/Skägg