Ja eller Nej gällande Kukan

Då sitter man här igen och behöver skriva av sig lite.

Att vara Luleåsupporter just nu är inte det lättaste. Det finns få ljusglimtar och de senaste matcherna har inte var inte till belåtenhet, även om jag alltid försöker se det positiva i allt. Runt om på olika sociala medier är sågarna framme och det ska kapas spelare och ledare lite överallt vilket jag till viss del kan förstå men samtidigt, är det den vägen vi ska gå? Redan?

Bland annat har jag läst att:

  • Osten har tappat sin fingertoppskänsla när det kommer till värvningar.
  • Fagervall inte är rätt man att leda laget
  • Vi inte har något grundspel
  • Vårt PP är lika dåligt som förra året
  • Det skriks över att Kukan inte vill tillbaka

Känner att det jag måste kommentera allt här då jag känner frustrationen komma så vi börjar överst.

  • Osten

Har han tappat kollen? Nej, jag tycker inte det. I detta fall pratas det främst om Malte Strömwall som öser in mål och poäng i hockeyallsvenskan och att det på något vis är Ostens fel att han inte producerade i Luleå. Ni som säger det, tänk till lite är ni snälla.

Att som Malte spela i, vad det blev, 4 olika klubbar under en säsong är inte lätt att hantera. Nya spelsystem, medspelare och miljöer gör det svårt att prestera. Lägg sedan till att han fick lira i 3:e-, 4:e-linan och ibland även som extra forward med en minimal speltid. Det är fasen inte lätt att prestera då och visa vad man går för medan han nu får lira i topp2-kedjor med mycket istid och en coach som litar och tror på honom. Så speciellt mycket krävs inte för att en spelare ska få självförtroende igen. Jag hoppas han nu stannar i AIK resten av året och verkligen visar vad han går för och sedan tar steget upp igen till SHL och en 2:a-lina i något lag, gärna Luleå!

  • Fagervall är inte rätt man att leda laget

Kan vi säga det efter en säsong och 6 matcher? Skulle inte tro det! Förra året var första säsongen för Fagervall i SHL och Luleå. Därför kan man inte säga så mycket om den säsongen då det tar bra med tid att få in sina egna tankar och ideér i laget. Lägg därtill att han fick ett lag som kanske inte var helt värvat efter hans spelstil och tänk. Men nu då?

Jo, nu är vi i början av nästa säsong. Vi har haft en sjuk inledning matchmässigt och har en mängd nya spelare som kom in denna säsongen tack vare Porser’s pengar. Kan vi klaga än? Vi kan börja muttra lite, det kan vi men klaga? Inte riktigt än. Och varför inte det nu då? Problemet som uppstod när Porser ville komma in var att klubben fick möjlighet att värva bättre spelare till truppen vilket är jättebra men kanske inte det bästa som kunde hända Fagervall. Förstå mig rätt. Jag är överlycklig att Porser vill gå in och sponsra klubben men för Fagervall så fick han kanske inte in de spelare han behövde för att bygga ”sitt” lag fullt ut utan det kom in spetsspelare (som vi behövde utifrån förra året) men som kanske inte funkar 100% i Luleås och Fagervalls spelsätt. Jag hoppas jag har fel men det får tiden utvisa. Jag ger det i alla fall 10 matcher till innan jag blir riktigt orolig. Har han inte fått ihop laget då, ja då är det dax att fundera på vad som är bäst för laget och klubben.

  • Vi har inget grundspel

Jag instämmer i att vi inte har ett fungerande grundspel för tillfället. Det kuggar liksom inte i riktigt som jag vill att det ska göra. Än en gång, många nya spelare som ska lära känna varandra och få ihop kemin men det känns som om spelarna trevar lite efter nycklarna som gör att spelet sitter riktigt. i stället för att spela sig ur situationerna i egen zon, mer eller mindre varje gång, önskar jag mig det enkla sättet framöver. Lägg pucken sarg ut och börja om med defensiven så den sitter. Därefter jobbar vi oss framåt i planen och utvecklar vårt spel fortlöpande under året.

  • Vårt PP är lika dåligt som förra året

Vad ska man säga om detta? Instämmer i kören här med även om jag försöker hitta ljusglimtar även här. Förra året hade vi ett statiskt PP som mestadels gick ut på att Zaar skulle bomba på från vänstra tekningscirkeln  och det funkade ju ett litet tag till alla insåg att det var så vi spelade. När de väl sett det gick det helt i stå i PP, iaf i SHL.

I år har vi börjat ungefär liknande som vi slutade förra året. Enda skillnaden är att vi nu inte skjuter speciellt mycket men jag tycker ändå där är bra rörelse och passningsspel. där finns alltså saker nu som är klart bättre än förra året, förutom skotten då.

Ta bara första PP vi hade mot Örebro senast. 5 minuter och 3 skott. Vi skjuter alldeles för lite men spelade runt och hade bra tryck under nära på alla 5 minuterna. Åtgärder då? det självklara och enkla svaret är redan nämnt. Mer skott från alla spelare. i stället för ett pass på blå och ner i hörnen, direktskott mot mål, man vet aldrig vad som händer när pucken kommer framför mål och det är bättre den är där än ute vid sargen, eller hur?

Till sist

  • Kukan tillbaka eller inte?

För någon dag sedan nåddes vi av informationen att Kukan blivit nerskickad till AHL och genast började snacket om att han skulle ”hem” igen. Lika snabbt kom info om att han inte ville hem och ett par började klaga på dålig inställning från hans sida eftersom Luleå har ett giltigt kontrakt med honom samt att avtalet mellan NHL och hockeyförbundet säger att spelare under 21 som har kontrakt ska komma tillbaka.

Vad jag tror och tycker?

Jag vill gärna ha hem Kukan för att säkra upp defensiven ytterligare då jag tycker han är en bra spelare. Vill jag ha hem honom oavsett hans egen inställning? tveksamt. jag har full förståelse för att han inte vill tillbaka till Luleå då han, på grund av hans sena cut, rankas någonstans som 7-9:e back av klubben. Är man så pass nära att ta en plats i NHL, som givetvis varit hans stora dröm, då tycker jag man ska stanna kvar och kämpa om en plats i AHL i stället. det krävs inte mycket för att han ska få chansen igen, en skada eller två på någon/några backar så har han en tröja. Att då vara tvingad att åka till Sverige och spela ett år till är förstås inte lockande i ett sådant läge. Därför hoppas jag Kukan och Luleå kan komma fram till en överenskommelse som båda parter accepterar och i den tror jag det kommer stå att han stannar i Nordamerika.

Lösningen?

Kolla med Näkyvä i stället som relativt tidigt blev skickad till AHL. Han är längre ifrån spel i NHL och är en PP-back som vi behöver med sitt skott och spel. Går det att lösa? ingen aning men en förfrågan om lån måste i alla fall skickas från Luleå!

Sådär, då vänder jag blad och blickar framåt mot de kommande matcherna och hoppas att resultaten går vår väg!

/Fredrik