Intervju med Fredrik Glader angående Noora Tulus, kommande landslagsuppehåll mm

Efter nyheten om nyförvärvet Noora Tulus blev offentligt i förrgår så kände jag att jag ville ta Fredrik Glader lite på pulsen angående vårat senaste nyförvärv. Intervjun blev dock lite längre både med tanke på skadeläget på vårat första backpar Emma Eliasson och Ida Boman och samt den kommande fyrnationsturneringen i Oskarshamn där även Finland, Ryssland och Tyskland deltar. Nog om detta här kommer intervjun.

Till att börja med tänkte jag fråga hur god segerkebaben i Jönköping nu i fredags var på en tiogradig skala, där ett motsvarar att om och om igen se Jimmie Ericsson hånflina efter ha gjort mål på oss samtidigt som man blir tvingad att lyssna på Takida på repeat och elva motsvarar Janne Sandström-klass.

11 av 10. Janne Sandström-klass helt klart! Det är den fantastiskt goda kebabsåsen de har där som gör det hela speciellt.

Hur skulle du beskriva nyförvärvet Noora Tulus?

Hon är en spelskicklig rightare med både bra skott och bra teknik.

På vilket sätt kommer hon bidra till laget?

Hon är en poängstark spelare så hon kommer förstås bidra där men hon har även en betydande erfarenhet av att vinna titlar och internationella medaljer trots hennes unga ålder.

Hur är planen spelmässigt för Noora Tulus och Mira Jalosuo?

Planen är att de ska bidra med spets och leda laget. Vi kommer även få bättre konkurrens i laget och få fler producerande femmor, något som kommer leda till ökat krigande om platserna. Vårat powerplayspel kommer också bli ett större hot då både Jalosuo, Tulus och Henriette Sletbak är högerskyttar.

Hur kommer hon passa in i gruppen, och hur kommer gruppen passa henne?

Hon är en bra tjej och jag har inga tvivel på att hon kommer passa in i gruppen.

Vårat sätt att spela liknar lite det finska landslagets sätt så på så sätt underlättar det ju för henne. Dessutom kommer hon till en väldigt harmonisk grupp som det är lätt att komma in i. Det blir ju även en trygghet för henne att ha andra finska spelare i laget.

Nu kom vi lite in på en fråga jag hade tänkt ställa lite senare så jag ställer den nu istället. Ni har ju nu fyra finska spelare, finns det en tanke bakom det eller är det en slump?

Som sagt så liknar vårat spel lite det finska landslagets så det har väl fallit naturligt så att säga. Sedan så gillar jag Pasi Mustonens (förbundskaptenen för Finlands damlandslag. Rödskäggs anm.) syn på hockey.

Har du pratat något med Michelle Karvinen och de andra finska spelarna i laget innan värvningen av Noora Tulus?

Jag har kollat med våra egna spelare samt andra källor hur hon är, samt sett henne med egna ögon vid olika landslagsturneringar.

För alla oss som inte har riktig koll på finska SM-Sarja, hur bra skulle du säga att den är i jämfört med Riksserien?

Topplagen är lika starka som Riksseriens topplag. Vi skulle förmodligen spela rätt tight mot JYP eller Espoo Blues som är de två bästa lagen i Finland. Däremot är Riksserien jämstarkare. Ungefär som SHL kontra SM-Liiga.

Jag läste ju idag (läs igår) att både Emma Eliasson och Ida Boman dras med skador, hur är läget med de båda inför helgen?

Ida Boman spelar inte i helgen, Emma Eliasson är tveksam. Det är gamla skador som spökar så det är väl lite av en försiktighetsåtgärd inför slutspelet. Hade det varit slutspel är jag nästan säker på att båda hade spelat.

Johanna Fällman kommer förstås få dra ett stort lass i helgen men det bli en hel del speltid för de flesta backar, även Nathalie Lidman som jag tyckte gjorde ett riktigt bra inhopp i tredje perioden i söndagens match borta mot AIK.

Hur ser det ut, kommer Emma Eliasson spela i fyrnationsturneringen i Oskarshamn nästa helg?

Jag tror inte hon kommer spela men det är en diskussion hon får ta med Leif Boork.

Kommer det dyka upp något nytt på nyförvärvsfronten nu eller var Noora Tulus sista nyförvärvet innan transferfönstret stänger?

Vi är tillfreds med gruppen för säsongen så detta var det sista nyförvärvet.

På tal om nyförvärven, hur länge kommer de spela för er?

Jalosuo kommer bara spela med oss resten av säsongen och slutspelet på grund av hennes studier. Ett kort men förhoppningsvis lyckat gästspel. Vår förhoppning med Tulus är att hon även kommer spela för oss nästa säsong, men till att börja med så blir det säsongen ut och slutspelet sedan så får vi se

I måndags presenterades truppen till fyrnationsturneringen. Vad tycker du om att ha ett landslagsuppehåll så här precis i Riksseriens slutspurt, och vad tycker du om Leif Boorks landslagstrupp?

Vad ska jag säga. Som lök på en gräddtårta ungefär. Det är ju stor risk att nyckelspelare i något lag blir skadade inför slutspelet, det är bara att hoppas att det inte är våra spelare som blir skadade. I dagsläget är det sex landslagssamlingar på en säsong, det är tre för mycket enligt mig. Fokuset från förbundet borde ligga på Riksserien istället för landslaget. Ligan blir inte starkare av för mycket landslagsverksamhet , utan landslaget tycker jag bör ses som en bonus.

Jag tycker självklart att det borde vara fler från oss i truppen, att Maria Omberg inte är med är nästan ett hån. Boorken vet mycket väl vad jag tycker i målvaktsfrågan. Även Rebecca Stenberg, Emelie Jönsson och Melinda Olsson borde få chansen tycker jag. Också en sådan som Kristin Andersson tror jag inte skulle göra bort sig i landslaget.

Till sist vad tycker du om förbundets miss med Johanna Fällmans moderklubb i samband med Leif Boorks presentation av landslagstruppen?

Jag blev faktiskt lite förbannad ett tag. Tror du att samma sak hade skett om det hade varit Tre Kronor? Riktigt pinsamt faktiskt.

Med denna i mitt tycke uppfriskande och tänkvärda sågning av hockeyförbundet så slutar intervjun.

/Rödskägg