Ingenting

…precis det har Luleå emot KHK.

Precis det. Ingenting.

Inget hjärta. Ingen själ. Ingen passion. Ingen kompetens. Ingen kreativitet. Ingenting.

Vi ska självklart inte sopa KHK’s enorma jobb under mattan. Men, när man förväntas vara ett topplag, när man skriker högt och ljudligt om hur bra Luleå är just nu, från ledarhåll, hur trygga Luleå är och hur sugna de är på guldet de så har längtat efter i 20 långa år (något vi aldrig nånsin kommer få glömma heller) – då måste man slå lag som KHK.

För som det är just nu. Som det ser ut just nu. Har ännu ett lag sprungit ikapp och ifrån Luleå.
Luleå gnetar, tacklas och bökar. De spelar fortfarande hockey som luktar sent 90- och tidigt 2000-tal. En hockey de inte utvecklat särskilt långt, sedan det där guldet, ni vet.

En tredjekedja med två brunkare och en hårt jobbande tvåvägsforward är poängbäst.

Sug på den. En tredjekedja.

Två brunkare och en tvåvägsforward. Och det är lite så det har sett ut, senaste två åren, i Luleå. Hårt jobbande tvåvägsforwards och brunkare. Massvis med sarg-generaler och stora, tunga, långsamma backar.

I de två första kedjorna har vi spelare som försöker. Ja, i alla fall två (2) av sex (6). Lundeström och Sweatt. Den sistnämnde har till och med börjat tacklas för att vinna puck. Något han sällan gjort innan. Ser så gärna att Sweatt får ett enkelt mål, framöver. Den killen unnar jag all framgång. Har så mycket hockey i sig, men har inte studsarna på sin sida, nu.

Lundeström kommer bara växa, det kommer ta ett tag för honom att få ordning på poängproduktionen i Luleå. Killen är bara 16 år gammal, men har den största potential jag sett, nånsin i Luleå Hockey. En mer komplett spelare än flertalet av våra ”spetsspelare”.

Sen har vi just vad jag pratat om. Ingenting. Vi har 5 av 16 (17, med extraforward) som visar positiva tendenser. Som visar att de vill vara med och slåss om platserna. I mångt och mycket är det alldeles för många, som åker omkring på en skridsko och som verkar tycka det är okej.
Jag menar – dom får ju ändå lön… Och kontrakten är ju inte prestationsbaserade, i 999 fall av 1000. Klart de kan åka omkring som om det vore allmänhetens åkning.

Jag ser inga tendenser som pekar på att det här är ett lag som kommer ta ett guld. Inte ens nära. Inte i år heller. Kul att vi börjar få en stomme som är viktig, dock. Behåll den och vi kommer utmana om guld om 2-3 säsonger. Det är jag däremot övertygad om. Det är allt annat som måste klaffa.

Och i största mån poängproduktionen. Vi har inte haft en poängkung (i den mån att spelaren utmanar i topp 3 i poängligan i SHL), sedan Linus Klasen slog klubbrekordet i Luleå Hockey säsongen 2013/2014. Det var tider det.

När vi ändå är inne och spinner på Linus Klasen. Vi har inte haft ett fungerande powerplay sedan Klasens dagar i Luleå Hockey. En spelare som kunde finta upp en hel box på läktaren och hänga en kasse högt (AIK borta, t ex). Nu för tiden när Luleå får ett powerplay så suckar man bara, rycker på axlarna och känner att det bara kommer vara ett enda långt ”meh”.

14,29%. En procent som inte skrämmer många. Leksand är närmast bakom och flåsar Luleå i nacken med sina 13,64%.

Powerplayet ja… Men nu har vi inte heller ett fungerande boxplay. Ingen gör jobbet, det slängs chanspuckar bakom ryggen i egen zon, det fuskas och många gånger får Lassinantti rädda oss helt på egen hand i boxplay. Luleå ligger nu på en, fortfarande helt okej, tredjeplats i SHL med 83.33% i BP. De två lagen som ligger före oss i spelformen? Brynäs och…. Karlskrona(!).

Vi är sämre än Karlskrona i boxplay. Jag trodde aldrig jag skulle behöva skriva de orden i en och samma mening. Jag skäms, ärligt talat, att Luleå fortfarande går med en rätt hög svansföring och vägrar vara ödmjuka, när det kommer till positionerna längst upp i organisationen.

Tränarna har börjat fatta att man måste vara ödmjuk. Att man måste våga dela ut kritik där kritik är befogad. Både ros, som ris. Skuggan har imponerat på mig sedan han tog över. Hymlar inte när det går dåligt, alltid ödmjuk och vågar ryta ifrån när det går tungt för laget. Kredd!

Nej, Luleå Hockeys herrar har enormt mycket att jobba på. För nu säger mig spelet, ingenting.

Upp på hästen igen efter KHK-debaclet. Nu spöar vi Örebro och Linköping de nästkommande. De ska få på käften, enbart för att Luleå spelade så oerhört intetsägande emot Karlskrona.

Forza!

/Skägget