Håll käften Wikegård!

Ibland kommer det tillfällen när man blir tvungen att skriva krönikor/blogginlägg man innerligt hoppades att man inte behövde skriva. Även om inte berör Luleå Hockey direkt (utan snarare hockeyn i allmänhet och damhockeyn i synnerhet) så är detta just ett sådant fall.

Jag talar förstås om Niklas Wikegårds minst sagt idiotiska och verklighetsfrånvända kommentarer om damhockey som han i förrgår kallade för ”skava sig mot varandra-hockey. Att Wikegård uttalar sig så här förvånar mig inte det minsta då han vid ett flertal tillfällen uttalat sig på liknande sätt. Vem minns inte hans minst sagt korkade handväskemetafor förra året? Detta ursäktar inte hans ständigt återkommande grodor, utan tvärtom. Någon jävla gång tycker jag att karlfan borde ha lärt sig av sina misstag men inte då. Torsdagens uttalande i C Mores podcast Sporthuset visar inte bara på hans totala okunskap om damhockey utan är riktigt raljant och väldigt nedvärderande i mitt tycke.

Att över huvud taget prata om, eller för den delen antyda, att det inte är något fysiskt spel i damhockey tyder på väldigt stora fördomar kring just damhockeyn. Jag tror knappast att någon av oss 45 besökare (det är en förbannat dålig siffra men det är en annan historia) som såg HV71-Luleå Hockey/MSSK i Prolympiahallen förra fredagen skulle hålla med om ett sådant påstående, definitivt inte med tanke på smällen som vår lagkapten Emma Eliasson fick i slutet av första perioden. Något som i sin tur ledde fram till en roughing-utvisning för Emma Nordin.

Även om ignoransen/okunskapen som Wikegård och många andra visar upp är väldigt skadlig för damhockey så ser jag själva nedvärderandet av damhockey och därmed också upphöjandet av herrhockey till norm som något betydligt allvarligare i mina ögon. Både i kampen för jämställd ishockey och idrott men även i kampen för ett jämställt samhälle. Att använda uttryck såsom Wikegårds ”skava sig mot varandra-hockey är underförstått att säga att herrhockey är den riktiga hockeyn och att damhockeyn således inte är en riktig idrott, utan bara något som i bästa fall kan påminna om riktig hockey. Snacka om att fullständigt underkänna alla tjejer som spelar ishockey oavsett vilken nivå det än är.

Om kvinnors närvaro på ett område, i detta fallet hockey, inte ses något fullvärdigt hur ska vi då på allvar prata om hur jämställda vi är?

Att dagens Sverige inte är jämställt på flera andra områden än ishockey och idrott är inte en annan femma, dock väl lite just utanför detta inläggs ämne.

Att Niklas Wikegård är en glappkäftad medelålders med minst sagt tvivelaktiga och förlegade åsikter om könsroller och normer är ju självklart mycket tråkigt då det finns allt för många sådana (om än inte lika glappkäftade). Dock skulle jag inte säga att Herr Wikegård är den största boven i detta drama. Nej i mina ögon är den största boven faktiskt C More, som trots Wikegårds upprepade fadäser ändå låter honom få komma till tals om och om igen. Allt annat än att de är väl medvetna om hans åsikter, och att genom låta honom få vara expert så ger de han en plattform för att föra ut sina mullig mansgris-åsikter är en ren och skär lögn!

Från SHL och även från andra håll talas det fint om hur föräldrar ska kunna på hockey tillsammans med sina barn utan att behöva uppleva allt hemskt hat som kommer från ståplatsläktarna runt om i landet. För alla vet ju att allt ont som har med hockey härstammar från ståplats. Att C More har en expert som i tid och otid kläcker ur sig den ena korkade saken efter den andra är dock helt okej. Nu säger jag inte att allt är frid och fröjd på ståplats. För precis som överallt i samhället så har ståplats sina fel och brister, även där sägs och görs det ju saker som inte alltid är helt okej. Då jag har under snart 14 års tid spenderat oräkneliga timmar på olika ståplatsläktare runt om i landet både på hockey och fotboll, och eftersom det är där jag känner att jag har min naturliga hemvist på en arena så borde jag iallafall ha lite koll på saken kan man tycka.

Dit jag ville komma med min lilla utvikning är att det tydligen helt okej att basha på allt som oftast oskyldiga supportrar men är man expert på TV får man dock spy ut sig nästan vilken skit som helst. Dubbelmoralen i detta gör mig riktigt förbannad och spyfärdig rent ut sagt. Med andra ord sopa gärna rent framför er egen dörr innan ni ger på supporterkulturen.

Nu har jag förvisso inga barn men om jag någon gång i framtiden skulle få barn och hen visar sig ha ärvt mitt hockeyintresse, då vill i alla fall jag slippa förklara för min avkomma varför den där gubben på TV påstår att hockeyspelare som inte kämpar och sliter är kärringar med handväskor.

Med tanke på gårdagens och tidigare utspel från Wikegård så hjälper det inte med halvhjärtade ursäkter likt den som går att finna på hans videoblogg. För mig är det bara en läpparnas bekännelse som är ett inte värt enda dugg.

Nu räcker det inte bara ord nu krävs även handling. Jag anser att han bör hålla käften stängd i offentliga sammanhang där han kan riskera att kläcka ur någon dynga.

Från C Mores sida vill jag se att de en gång för alla sätter ner foten och helt sonika kickar Wikegård. Det kan låta hårt men man ska ju veta att det här inte är en engångsföreteelse från hans sida, och i detta fallet handlar det ju att om att skicka en signal att det här är inte ett acceptabelt beteende någonstans.

Så för svensk hockeys skull (såväl herr- som damhockey) så måste Wikegård gå.

Nu jävlar är råttet mågat – Wikegård must go!

/Rödskägg