Funderingar…

Sitter här i still ro och funderar på ”centerfrågan” i Luleå.

Nu är det ju så att vår publikfavorit och favoritgris Jonathan Granström ryktas lämna för Brynäs nästa säsong. Lägg därtill att Wallmark är, mer eller mindre, förlorad till Nordamerika och Carolina Hurricanes organisation (NHL eller AHL, vad det nu blir).
Vad ska Luleå satsa på? Satsa alla pengar på att få in en stjärna som center för att ersätta två centrar, eller ersätta två centrar med en budgetversion?

Budgetversionen jag tänker på är att flytta upp Jacob Lagacé – som ändå gått från klarhet till klarhet denna säsongen – och få hem Jonas Berglund från Asplöven. Berglund som gjort en finfin säsong i Asplöven, trots ständiga motgångar sportsligt för laget. 16+15 slutade den Luleåfostrade centern på i ett ständigt bottenlag. En kille som växt enormt och som är en rejält duktig tekare och tvåvägscenter.
Kan vara ett alternativ att sätta som fjärdecenter mellan Fabbe och Forsberg, medan man flyttar upp Mastomäki som andracenter, då den unge Stockholmaren gått fram till att vara en av våra främsta centrar på senaste tiden och som spelar med en pondus som liknar Grana.

Sen som tredjecenter tycker jag vi/Luleå gott kan satsa på ett ungt namn från de egna leden, ge speltid till Lundeström, Ählström eller Toolanen (som faktiskt kan spela center).
Det är dags att Luleå får fram juniorsatsningen man pratat om i flera år och visar att man är redo att ge ungtupparna tid och förtroende.

Jag förstår att många går i taket över mitt tänk och detta är absolut inte facit.
Jag vet att Luleåsupportrarna (jag med, för den delen) är ute efter guld och vill se oss bygga ett guldlag. Men Rom byggdes inte på en dag, osv.
Det tåls att upprepas att man inte kan köpa guldet. För många lag där ute är precis på samma resa som Luleå. Att komma ifatt Skellefteå. För Västerbottningarna har fattat galoppen och bygger kring sina enormt duktiga juniorer och kryddar med rutin och några spetsspelare. Ser ni nån ”legoknekt”/uttalad ”stjärna” i Skellefteå? På riktigt? Nej, inte jag heller. Ändå är dom så överlägsna varje år.

Dom byggde nåt under lång tid för att komma dit dom är idag. Jag skäms inte att säga att dom imponerar på mig mer och mer för varje säsong som går. Dom kan tappa 4-5 nyckelspelare (observera att jag inte använder termen ”stjärnor” – för dom spelar för laget).
Men ändå vinna serien med 15 poäng utan att ens förta sig. Så bra är dom som lag.
Denna säsongen spelade deras juniorer återigen en viktig roll, gjorde viktiga mål och fick spela powerplay och boxplay och gjorde det strålande.

Det är det jag vill se i Luleå. Inte en guldsatsning där man lägger ut miljontals kronor på spelare som man hoppas ska leverera en säsong och sen lämna, för att ta in en ny spelare för miljontals kronor som underpresterar och lämnar säsongen efter de kom.
Nu har Luleå flertalet såna och man får ingen kontinuitet. Jag har upprepat mig så många gånger vad gäller det och jag tänker stå fast vid det.

Visst, det är kul att se stjärnor. Men stjärnorna måste fatta att de måste spela som en lagkugge och inte som en individ. De ska visst kunna spela som en individ för att göra nåt irrationellt, men inte hela tiden. Ni fattar vad jag menar, va? 🙂

Så, vad är det rätta? Att fortsätta satsa stora pengar på stjärnor och hoppas på det bästa, eller ska Osten och Luleå satsa på att faktiskt bygga ett LAG?

Vad är era tankar?

Framåt Luleå!

/Skägget