Ett brett register

GAMEDAY!

Djurgården väntar i ett, alltid, svårspelat Hovet. Ett Hovet som kan vara rena rama mardrömmen, om man hamnar lite på sniskan i spelet. En kokande kittel, ja… När Djurgården väl spelar bra och jämn hockey.

Ett Djurgården som passar oss rätt bra. Ett Djurgården som lätt sätts ur balans. Speciellt när de möter oss – Norrbottens stolthet – Luleå Hockey.

Luleå, som visat prov på fin hockey senaste tre matcherna. Ett Luleå som börjat hitta en röd tråd i spelet, men som inte riktigt haft de där turliga studsarna riktigt, på sin sida. Det förmodade topplaget, som börjar hitta passningar och som får iväg bra skott på mål. Nu ska bara defensiven slipas och det uppoffrande spelet sitta. Små, små detaljer som skiljer oss från att vara ett vinnande lag, igen.

Det känns knappt som att vi ha vunnit nånting sedan Klasen var i laguppställningen. Jag räknar väl inte riktigt CHL nu. Vi vann det, men vi gjorde det varken snyggt eller enkelt. Luleå är ett unikum på det viset. När vi väl vinner, nu för tiden, är det på jobbigast möjliga sätt. Vi får kämpa för varenda liten puck och varenda litet läge. Marginalerna har varit icke-existerande och ”liret” har inte suttit. Vi har fått förlita oss på brunkarna. Stjärnorna har fallit bort.

Rajala, Micflikier och Harju. Tre tilltänkta storspelare, har underpresterat. Rajala, har förvisso 17 poäng, men efter 21 omgångar, hade jag hoppats på lika många poäng, eller något mer. Det är vår största stjärna, utan tvekan. Nu har istället 20-årige Lucas Wallmark få ta på sig rollen som poängkung och vår tunga på vågen.
Luleå har inte haft en stjärna i laget denna säsongen, so far. Utan flera spelare som gjort hyfsat med poäng/mål. Ingen Rödin, Gynge eller Klasen. Ingen som sticker ut ur mängden.

Det behöver vi ikväll. Den där tungan på vågen.

Vi behöver jobba lika hårt som innan, men vi måste kunna förlita oss på att våra tilltänkta stjärnor (speciellt Micflikier) höjer sig och börjar arbeta in poäng. Får till flytet och blir de där poängkungarna vi alla vet att de, egentligen, är.

Jag har läst på forum och sociala medier att Luleåfans vill att sitt lag ska grisa och vara fula mot Djurgården ikväll. Men jag vet hur vi får dem ännu mer ur balans. Genom att spela ut dom. Genom att åka åttor runt dom i deras defensiva zon. Det finns inget som retar en Djurgårdare mer, än när Luleå faktiskt spelar riktigt, riktigt bra hockey, mot just DOM.

Luleås fulla register offensivt och ett minst lika uppoffrande spel i defensiv zon. Alltid finnas i passningsytorna och skära av skottsektorn. Hjälp Samuel Ward mer än vad de nånsin hjälpt en målvakt tidigare. En vinst ikväll är, tror jag, livsviktig, för den positiva trend Luleå visat senaste tre omgångarna. Vid en förlust, kan vi vara tillbaka på ruta ett, igen.

För Luleå. För Norrbotten. I medgång, motgång och strid.

/Skägget