Dax att ta avstånd

Efter en lång tids frånvaro är det då dax att fatta pennan igen och skriva av sig lite av mina funderingar då det senaste tiden kommit upp mycket som både gör mig irriterad, förbannad och illa berörd.

Detta härrör mest från tisdagens match mot Djurgården men då vi kommer gå in mer på spelet under kommande podcast så lämnar jag det därhän men det finns så mycket annat att ta upp kring denna match, så mycket tråkigheter.

Om vi börjar med det uppenbara, Djurgårdsklackens ramsa mot Johan Forsberg och allt buande och skrik om ”hora” så fort han rörde pucken. Ja, jag fattar att supportrarna  är upprörda över tacklingen som han satte in mot Fernholm för ett par år sedan men det berättigar inte att man beter sig som apor på en läktare. Förstå mig rätt här, jag rättfärdigar verkligen inte Forsbergs tackling på något sätt, den var riktigt ful och Forsberg förtjänade, enligt mig, ett längre straff än vad han fick men, och det är ett stort men, han har avtjänat sitt straff och även om jag har full förståelse över att supportrarna buar varje gång han har pucken så borde det stanna vid just det, buande.

Att vuxna män, för det är till 99% män, står och skriker ”hora” åt en spelare får, nej bör, nej ska inte accepteras och ses mellan fingrarna med. Det är ett vidrigt beteende och att det tillåts på läktarna är bortom mitt förstånd. Och nej, ni behöver inte börja moralpredika över ”tro inte ni Luleåfans är så mycket bättre, jag vet att ni har skrikigt könsord och vulgära ord också”. Ja, jag är medveten att det har skrikits och kanske skriks än idag även på vår kära H-läktare men jag vet också med mig (trots att jag sitter nästan nere i Malmö-land) att klubben och supportrarna gemensamt jobbar mot detta beteende och språk. Och nej, jag klankar inte bara ner på er Djurgårdare heller som kanske läser detta, detta gäller samtliga klubbar inom SHL, alla brottas med dessa bekymmer men i detta fall blir det ni som får ta den största delen av denna ”smällen”. Dessa ordval blir en grogrund för dåligt språk och dålig människosyn inte bara kring idrottsevenemang utan även i det dagliga livet, i skolorna, på jobbet, överallt vilket jag kommer till längre fram.

Det faktum att det alltid sedan blir hugg och slag på de sociala medierna efter matcherna påverkar det med. Problemet är att många är så pass enögda att de inte kan se skogen för alla träd, så att säga. Att till exempel ordföranden för Järnkaminerna inte ser problematiken i att dessa ord används på läktaren gör mig nervös på riktigt. Han borde, som en offentlig person inom den gruppen, tydligt använda sin position och markera att såhär säger vi inte, så agerar vi inte men i stället går han in i diskussioner med argument som inte håller. Likaså blir jag mörkrädd när en annan supporter försöker skämta bort det faktum att alla skriker ”hora” med att alla andra hör dåligt och att de faktiskt skriker ”Mora” är inte bara patetiskt, det är så fruktansvärt dåligt omdöme av personen i fråga. Att använda sig av ordet ”hora” är och kommer alltid att vara kränkande, inte bara för den man (i detta fallet) som får motta det utan främst mot alla kvinnor i världen som i samma sekund som man yttrar detta ord blir förminskade, förnedrade och påhoppade och nej, de behöver inte ens vara i närheten av att höra det för att bli attackerade. Så fort detta ord används blir det en kollektiv käftsmäll mot alla kvinnor i världen även om du inte tror det.

När vi ändå är inne på ämnet så måste jag ta upp spelaren Mikael Ahlén också som efter ovan nämnda match blev intervjuad om matchen och samtidigt fick frågan vad han tyckte om att ”hans” klack står och skriver ”hora” efter Forsberg och svarar med ”Det har jag tyvärr ingen kommentar om”?! Jag menar, vi talar om en ännu större offentlig person än ordföranden för supportrarna här. Vi talar om en spelare (som supportrarna dyrkar och därigenom lyssnar på) som klart och tydligt borde ta avstånd från detta vidriga beteende men i stället väljer den så kallade enkla vägen, att säga att man inte har några kommentarer? Det svaret är i själva verket ett svar i sig och det svaret lyder enligt mig som följer: ”Jag tycker det är helt underbart att de sjunger det. Jag vill höra mer sådant för jag tycker den typen av beteende och språk hör hemma på arenan och även utanför den samma”. Nu vet jag, lika väl som ni, att jag lägger ut texten lite här men om jag ska vara helt ärlig så är ovan det jag läser mellan raderna när Ahlén säger så, men än en gång, det är min personliga åsikt.  Det enda rätta är att tydligt ta avstånd från detta och markera mot de egna fansen att han och övriga spelare tar avstånd från denna typen av aktioner. Och eftersom han nu inte gjorde det borde det vara självklart att klubben går ut och fördömer sina supportrars uppträdande. Men inte heller från det hållet har det kommit några kommentarer och även det gör mig nervös för någonstans på kansliet borde det sitta någon med en klump i magen som inte tycker dessa uttalanden och ageranden inte är ok, jag vet att jag har det.

För att ta detta ytterligare ett steg kan vi väva in Luleå Hockey/MSSK:s back Johanna Fällmans uppriktiga oro över det faktum att det idag finns 12-åriga tjejer som inte längre bryr sig över att bli kallade ”horor” i skolan och på sin fritid eftersom de blivit så vana vid det. 12-åringar! Vad är det för sjuk värld vi lever i? Har vi inte mer medmänsklighet än såhär? Är detta det bästa vi kan åstadkomma? En 12-åring är ett barn! En individ som har hela sitt liv framför sig och redan tidigt i skolan blir förminskad och förnedrad. Vilken självbild och självuppfattning tror ni dessa tjejer har/får? Att de är underbara precis som de är? Skulle inte tro det!

Igår, idag, imorgon kanske du tycker det är ok att kalla någon ”hora” på en idrottsarena, på tunnelbanan, i bussen, på jobbet eller på din fritid men någon gång framöver kommer din mamma, din fru, din flickvän, din syster eller din dotter hem och säger att hon blivit kallad ”hora” av någon annan person. Kommer du tycka då att det  är lika ok som när du själv står på läktaren och skriker det?

Tillåt mig tvivla…

5 reaktion på “Dax att ta avstånd

  1. Fredrik Inläggsförfattare

   Som jag skriver i texten är jag medveten om att dessa problem finns även i Luleå och likaså runt omkring i alla andra lags supporterled och jag påtalar även att detta inte är specifikt mot Djurgårdens supportrar även om det, i detta fall, utgick från deras agerande i den berörda matchen.

   Problemet är att detta inte bara är ett problem i och kring idrottsarenorna utan detta finns runt omkring oss, överallt, i vårt dagliga liv vilket jag tror och hoppas, att du inte heller uppskattar och accepterar.

   Att det sedan blivit accepterat att skrika dessa ord bara för man har betalt en matchbiljett är det stora problemet. Vad och vem gör att detta ska vara accepterat där? i mitt tycke bör det inte vara accepterat någonstans och inte i något sammanhang.

   //Fredrik

 1. Leif Olsson

  Vill minnas att senaste matchen mot oss (ske AIK) skalderade eran klack ”Jocke Lindström ska bäras ut på bår” Rätta mej gärna om jag har fel..?

  1. Fredrik Inläggsförfattare

   hade jag kunnat hade jag gjort det men då jag sitter och ser alla hemmamatcher via tv:n kan jag tyvärr inte bekräfta det då inte allt hörs genom tv:n. Stämmer det kan jag bara medge att det inte är rätt signaler att skicka.

Kommentarer inaktiverade.