Brinner i knutarna

En vinst i bagaget och krisen är över, right?

Wrong-oh!

Det är här prövningarna börjar, på riktigt. Var det bara flax som gjorde att Luleå tog tre poäng emot Växjö? Var det att vi är Växjös spöklag? Eller var det helt och hållet, ett hårt jäkla jobb som gjorde att vi äntligen, efter fem poänglösa matcher, äntligen kunde kassera in 3 pinnar?

Jag tror på det sistnämnda. Hårt arbete. Gnet. Back to basics, mer eller mindre. Ja, det och att Skuggan, likt Fagervall i den värsta motgången, kastade slipsen. Kanske är mer vidskeplighet inblandat i sport än vad jag tidigare trott. Hur som helst kan inte Luleå slappna av för 5 öre, någon av de kommande matcherna. Det är massor av viktiga matcher i bottenskiktet framöver, för norrbottningarna. Rögle (b), Örebro (h) och Djurgården (b) är de tre kommande matcherna, nu. Följt av dubbelmöte mot HV71 och dubbelmöte mot Frölunda. Så det är verkligen inga dussinmatcher framöver.

Men, man kunde nästan se, hur 200kg föll från var och varannan Luleåspelare under pågående match igår. Målen trillade in, de hade ett hyfsat spel (om än inte ens i närheten av perfekt), Gustavsson spred ett lugn som backarna tog åt sig och gav tillbaks för. Men, det som jag är mest imponerad över efter gårdagens vinst, var att man inte gav upp när Geoff Platt satte 0-1 bakom en CHANSLÖS Filip Gustavsson. Vilken jäkla projektil. Den var hårdare än Emma Eliassons blick och Ilari Melarts tacklingar. Luleå gav sig f*n på att ”den här matchen ska vi ha!”.

Sagt och gjort. Luleå reste sig på 7 och tog sig tillbaka in i matchen på ett hedervärt sätt, när man kunde sätta 3 mål i andra perioden. Extra kul var det att Luleå äntligen fick (relativt enkel) utdelning i powerplay, där Schira var stor dirigent. Han hittade ytor, både åt sig själv och andra. Lätt säsongens bästa match av backgiganten.

På tal om Schira, så börjar det brinna lite i knutarna, nu. Inte bara att han har större press på sig själv att leverera i år, utan också att hans kontrakt går ut i April. Och det är inte bara Schiras kontrakt som går ut. Även Mikkelson, Melart, Lassinantti, Sweatt, Fabbe, Pite-Foppa, Lagacé och Själin sitter på utgående kontrakt. Varav flera utav dem är kuggar jag vill se i ledande roller även kommande säsonger.

Schira, främst, vill jag se ett ”C” på, efter kontraktsförläningen. Ge honom 3-4 år, kaptensroll och visa att ni vill ha en av seriens allra bästa backar kvar många år framöver. Det kan komma att löna sig, otroligt väl. Mikkelson, en jätte i försvaret, arbetar både bra framåt som bakåt, besitter fin skridskoåkning och teknik, samt har ett av de hårdaste dragskotten i hela ligan. Sitter redan nu med ett ”A” på bröstet. Låt det fortsätta vara så. Brendan ska, även han ha 3-4 år.

Det är dags att ge de flesta av dom spelarna längre kontrakt. Bygg en grund för framtiden och visa att man är seriösa i sin guldjakt. Jag kan väl sammanfatta min önskelista såhär:

Craig Schira, 4 år.
Brendan Mikkelson, 4 år.
Pontus Själin, 4 år.
Bill Sweatt, 3 år.
Ilari Melart, 2 år.
Johan Forsberg, 2 år.
Karl Fabricius, 2 år.

Lassinantti ser jag nästan som förlorad till KHL/NHL. Har all potential i världen att bli en världsmålvakt. Däremot, så hoppas jag ju självklart, att Luleå Hockey gör allt i sin makt för att behålla sin duktige målvakt, även om Gustavsson är en fullgod ersättare till Joel, kommande säsong.

Jake Lagacé, då? Har mycket mer att bevisa och går inte in som varken första eller andracenter. Där kan vi få in så mycket bättre. Är tveksam om jag vill se en förlängning med honom. Har för låg lägstanivå för att vara i ett guldsatsande lag.

Som ni ser, så börjar det brinna i knutarna, vad gäller kontraktsförläningarna och det är inga dåliga pjäser vi riskerar att tappa, om ”Osten” inte gör sitt jobb korrekt. Här får ”Osten” verkligen visa karaktär och kunnande. För slarvar han bort både Schira och Mikkelson, lär det blåsa upp till en shitstorm han inte kan ta sig ur.

Vad tror ni? Vad krävs för att Luleå ska kunna bli det där pålitliga slutspelslaget, igen? Vad krävs för att vi ska bli en guldutmanare igen?

Skriv och låt oss veta!

/Skägget