brev till medierna

Till SVT, TV4, Sveriges Radio, Expressen, Aftonbladet med flera

Jaha, nu blev jag förbannad också. Inte sådär lite småirriterad utan riktigt jävla upprörd, uppretad och frustrerad. Varför detta nu då undrar ni nog och det är väl en berättigad fråga. Den är lika berättigad som den jag nu kommer ställa till samtliga medier som på något sätt rapporterar om sport.

Var fanns rapporteringen av damernas grundserie, Riksserien? Var är rapporteringen om damernas slutspel i Riksserien? Vet ni ens om att det finns en serie som heter Riksserien?

Eftersom det verkar vara väldigt tveksamt kan jag upplysa er om att Riksserien är landets högsta serie i ishockey för damer där, mer eller mindre, samtliga landslagsspelare spelar i de olika lagen. Dessa tjejer som sliter dag ut och dag in för att få göra det de älskar att göra mest, spela hockey. Och inte bara det, de gör det nära på utan ekonomisk vinning och mer eller mindre samtliga måste studera eller jobba vid sidan om för att överhuvudtaget gå runt!

I dagens samhälle där allt ska vara jämställt och likvärdigt nämns ingenting om semifinalerna i slutspelet som började igår. Eller, ingenting är fel, lite har jag hittat men då måste jag själv söka på sidorna för det kommer inte upp på förstasidorna på nätet, och DET är helt uppåt väggarna! Då har jag inte ens nämnt TV där, såvitt jag vet, ingenting nämndes om dessa matcher. Var är reportagen, matchreferaten, intervjuerna och intresset från medierna för denna serie? De gånger man frågat dem via sociala medierna, de gånger man får svar vill säga, kommer det flyktiga svar som att det kostar mer än det smakar att bevaka, att intresset inte är tillräckligt stort och så vidare. Skitsnack! Det är inte mer än ett stort skämt att man inte kan läsa mer om detta i rikstäckande medier. Om inte ni rapporterar om/kring/från matcherna, hur fasen ska då allmänheten kunna få upp intresset kring serien/lagen/spelarna vilket i sin tur gör det mer berättigat för er att rapportera? Är inte det vad ni sysslar med? Att rapportera nyheter och förmedla information som kan vara av intresse för allmänheten?

Om ni visar mer kommer ni få se, kanske inte i morgon men på längre sikt, ett större intresse från gemene man samt från företagen som vill sponsra lagen vilket ger dem bättre ekonomiska förutsättningar vilket i sin tur genererar bättre möjligheter för spelarna att utvecklas. Få de möjlighet till det kommer kvalitén bland spelarna och lagen öka, vilket kommer generera bättre spel vilket kommer generera än mer intresse från folket utifrån och sen är karusellen igång.

Så därför frågar jag nu SVT, TV4, Sveriges Radio, Expressen, Aftonbladet med flera, är ert snack och era nyheter om kvoteringar och jämställdhet i era rapporteringar bara intressant om det rör politik och stora företag och inte när det kommer till idrotten? Jag menar, ni skriver och visar spaltmeter efter spaltmeter om SHL (för att hålla det inom samma idrott) varje omgång och granskar det mesta in i minsta detalj. Det kommer långa utläggningar om spelare som tvingas lämna och skadat sig, om spelare som bråkar sig bort från sina klubbar och även om spelare som kanske, möjligtvis, eventuellt men ändå ytterst tveksamt kommer skriva på ett nytt kontrakt men att skriva mer om ett slutspel, där går ni bet riktigt. Det är alltså mer intressant att skriva 5-10 artiklar om en grundseriematch för herrarna än en slutspelsmatch för damerna? Hur hamnade vi där? Ett slutspel, oavsett sport och kön, kommer alltid vara mer intressant än en grundseriematch i någon av de större sporterna, i alla fall i mitt tycke.

Detta är dock inget som bara gäller nationella medier utan även lokala/regionala dito. Även här finns det mycket att jobba på och därför önskar man att fler lär av NSD som har bra och framförallt, mycket texter om damerna. Visst, ni kan kalla mig partisk eftersom jag håller på det lag jag gör och därför aktivt söker efter informationen men trots det måste jag hylla dem för det arbete de gör för att promota damerna. Nära på dagligen kan man läsa något om damerna vilket gör att de, i allra högsta grad, har bidragit till den hype som det finns uppe i Luleå kring damerna nu så se och lär övriga media. Det går att skriva om damhockey och göra det intressant!

Skärpning!

5 reaktion på “brev till medierna

  1. Fredrik Inläggsförfattare

   Har varit dåligt att se matcherna live (Både på plats och via LiveArena) men har väl gått igenom närmare 25 nu i efterhand. Bör givetvis sägas att jag då bara kollat Luleås matcher.

 1. ,Annika

  Absolut en viktig och riktig åsikt. Det är media som styr vad som blir intressant och därmed ger ekonomiska fördelar. Det är många kvinnor/flickor som tränar och lägger ner tid på sin idrott. Vi lever på 2000-talet, var är jämligheten? Upphåsning av killars prestationer är enorm. SVT, tv-pucken och junior ishockey, men inget motsvarande för tjejer, herridrottens mediatid är enorm? Man kan inte alltid jämföra presationerna. Tänk till, tänk om. Män åker skidor snabbare än kvinnor, men det lika intresannt att se på damtävlingen. När de svenska forbollsdamerna tog sitt vm-brons så tror jag att det var tvtittarrekord, inget snack då om att damer inte kan spela fotboll. Något måste göras

 2. Elias

  Det ligger mycket mer I ”intresset inte är tillräckligt stort” än vad du får det att se ut som. Du kommer aldrig se min musik i tidningen till exempel. Varför inte? Ingen bryr sig om mig, och jag skulle inte hamna i tidningen om jag så hängde mig i takfläkten. Men hur ska folk kunna lära känna min musik om inte tidningarna gör deras jobb och publicerar mig överallt? Det lät inte riktigt lika bra, trots allt så bryr sig inte ens du om mig.

  ”Ett slutspel, oavsett sport och kön, kommer alltid vara mer intressant än en grundseriematch i någon av de större sporterna, i alla fall i mitt tycke.” Efter sista kommat så har du svaret på hur vi hamnade här, folk bryr sig inte, och det är inte sexism, lika så att inte rapportera om slutspelet. Om folk brydde sig hade det dragit in mer pengar, och därmed hade pressen brytt sig eftersom folket bryr sig.

  Folk gillar verkligen att måla könsorgan överallt, speciellt på senare år. Damernas sport evenemang ska inte få gratis press, det ska komma ifrån folkets intresse som allt annat. DET, är äkta jämställdhet. Om folk bara gav fan i kvotering och hålla på å trycka in kvinnor överallt av ingen förbannad anledning alls, så hade Sverige fungerat 100 gånger bättre.

 3. André Pettersson

  Vi på Sveriges Radio och P4 Norrbotten har bevakat flertalet av Luleå/MSSK:s matcher under grundserien och gjort förhandsreportage, rapporterat om skador och nyförvärv, haft tränare och spelare som studiogäster och nu sänder vi slutspelet i webbradion och appen.

  Radiosporten (riks) har även haft reporter på plats på kvartsfinalen senast och kommer att rapportera även från helgens matcher i Sportextra i P4, utöver vår helhetsbevakning i webbradion och appen. Och inför eventuell final växlar vi såklart upp bevakningen.

  Men jag kan hålla med om att det på riksnivå och på många andra håll lokalt har varit ett svalt intresse.

Kommentarer inaktiverade.