Avdelning: Osten

Ikväll såg jag som hastigast en lista, som Norrbottenskuriren hade ställt ihop vad gäller Ostens svarta värvningslista under hans 8 år som sportchef. Det som förvånar mig, är de först och främst bara gick in som lättast och skrapade ytan med några få som lämnat Luleå Hockey innan kontraktet gått ut. Jag är förvånad att dessa ”journalister” inte grävt djupare i arkivet än vad dom har gjort.

I listan de sammanställt togs spelare som, till exempel; Thomas Raffl, Robin Jacobsson, Daniel Mannberg (av nån anledning?), Stephen Dixon, Nikko Hovinen och Kim Hirschovits upp.

Jag, däremot, väljer att gå lite djupare än så. Jag väljer att även ta upp spelare under dessa åtta år, som inte alls motsvarat förväntningarna, alls. Tilltänkta stjärnor, spelare som kommit till klubben som tilltänkta poängproducerande forwards, duktiga backar, osv.

Denna listan är rätt gedigen, så let’s go!

Victor Ekarv
* 23 matcher, 2 poäng (båda poängen blev assists).
Kom ifrån AIK som en av Sveriges just då, mest lovande centrar. Levererade hyfsade siffror i AIK tillsammans med radarpartnern Daniel Olsson Trkulja. Sejouren i Luleå och SHL blev allt annat än lyckad och visade att han inte alls var mogen för Sveriges högsta liga. 
Återfinns till denna säsongen i Allsvenskan och Almtuna IS.

Lennart Petrell
* 102 matcher, 21 poäng.
Kom från Schweiziska NLA till Luleå, som en tänkt topproducerande powerforward. Blev allt annat än producerande, då han på sina 82 matcher gjorde en poäng i snitt, per åttonde match.
Blev dock kultförklarad för sin fysiska, dock sjyssta, spelstil. Sett till förväntningarna, dock, en väldigt medioker värvning.
Återfinns nu i finska Liiga och Helsingfors IFK.

Toni Rajala
* 63 matcher, 34 poäng.
Den finske artisten kom till Luleå efter två lyckade SHL-sejourer i HV71, samt Färjestads BK. Jublen visste inga gränser när den lille finnen skrev på kontraktet. Det stod dock snabbt klart att han inte alls hade samma poängproduktion i sig när han anlände i Norrbotten.
32 (+2 i slutspelet) poäng på hela grundserien var alldeles för dåligt, plus att Rajala hann med ett fruktansvärt blekt slutspel, där han endast producerade 2 assists på 11 slutspelsmatcher. 
Återvände till denna säsongen till NLA. 

Jake Micflikier
* 62 matcher, 41 poäng.
Även Jake ”Micflix” kom till Luleå efter två riktigt lyckade sejourer i schweiziska NLA, till SHL och Linköpings HC, där han dominerade i poängligan, tillsammans med Broc Little och Jeff Taffe.
Det var nog lika stora jubel bland fansen när de insåg att ryktena stämde och att den snabbe lilla kanadensaren hade skrivit på för Luleå Hockey. Var blev stora delar av säsongen och producerade inte ens i närheten av vad som förväntades av honom. Jake själv valde att avbryta sin anställning hos Luleå och gick tillbaka till pengarna och NLA. Intern poängligavinst säsongen 14/15, men långt ifrån okej, sett till förväntningarna.

Daniel Larsson
* 33 matcher, 89 SVS%.
Den gnällige Bodensaren kom till ”hem” till Luleå efter många framgångsrika säsonger runt om i Sverige, där han varit en av seriens absolut bästa målvakter, i AIK, Djurgården och HV71.
Hans hemkomst blev dock snabbt sågad av supportrarna och hans tidigare hårda ord mot klubben hade inte glömts bort. Blev genast satt som andrakeeper när Lassinantti slog igenom i SHL med dunder och brak. En medioker comeback i Norrbotten, minst sagt. Ryktas vara på väg att lägga benskydden på hyllan.

Daniel Bellissimo
* 9 m, 87 SVS%.
Italienske kanadensaren Daniel Bellissimo kom in från Allsvenskan via Bofors och Timrå, där han gjorde ett par hyfsade säsonger, utan att glänsa, allt för mycket (förutom mot Luleå). 
Fick en av de konstigaste uppsägningarna någonsin, där ”Osten” kallade till pressträff och totalt förnedrade Bellissimo inför den lokala och rikstäckande sportjournalistkåren. Pinsamt, värre.

Vyacheslav Trukhno
* 49 m, 6 poäng (samtliga var assists).
Den danske ryssen kom till Luleå efter att ha dominerat den allsvenska scenen, hos uppstickarna Asplöven. I Haparandaklubben blev det 43 poäng på 50 matcher och förväntningarna på den hårdskjutande ryssdansken var rätt högt ställda. Misslyckades totalt ta en plats i Luleå, säsongen 13/14 och hamnade i Djurgården och Karlskrona, där han misslyckades rejält. 
”Trucken” återfinns nu i slovakiska ligan och HC Banska Bystrica, där han gjort mediokra 9 poäng på 20 matcher. 

Linus Persson
* 137 matcher, 48 poäng.
Linus ”Dajen” Persson, den värmlandsfödde snipern, kom ifrån BIK Karlskoga, där han varit en pålitlig producerande forward. I Luleå, däremot, hade han det svårt att få till målskyttet och gjorde endast 48 poäng under sina två säsonger i Luleå Hockey.
Detta, trots att han var kedjekamrat med Linus Klasen och Niklas Olausson, långa stunder.
Hade dock ett magiskt slutspel under sin första Luleåsäsong (12/13), där han gjorde 12 poäng på 15 slutspelsmatcher.

Jens Jakobs
* 46 matcher, 13 poäng.
Den snabbe lille masen kom till Luleå efter att ha varit en framstående spelare i Mora under flera säsonger. Fick aldrig till det i Luleå och lämnade redan efter en säsong. 13 poäng var inte ens i närheten av okej.
Återfinns numera i Solna AIK.

Mika Pyörälä
* 45 matcher, 20 poäng.
”Mr Quickfix” himself, kom till Luleå mitt i säsongen och stod för 17 poäng i grundserien, medan hans slutspel inte var särskilt mycket bättre, med 3 poäng på 13 matcher.
Var en tilltänkt ”Messias”, men lämnade utan att ha gjort något nämnvärt avtryck i Luleå Hockey. Har sedan återkomsten till Liiga, varit en rätt stabil poängplockare. Men sen är den ligan generellt sämre kvalitet än SHL. Det märktes. 

Sami Sandell
* 82 matcher, 27 poäng.
Den hårt arbetande finnen kom till Luleå som tilltänkt spetsspelare, men blev fort nedsatt som både tredje- och fjärdecenter. Hade massor med otur med hjärnskakningar och det blev inte alls en lyckad SHL-sejour för den sympatiske finnen. 

Mattias Persson
* 47 matcher, 15 poäng.
”Fete”, som han kallas av skåningarna, kom till Luleå efter tre lyckade år i allsvenska Troja-Ljungby, där han var en prominent målskytt och poängplockare. Lyckades inte alls ta plats i SHL. Fick ett andra försök i SHL via Malmö, efter Luleåvistelsen, men bevisade snabbt även där att han inte håller SHL-klass. Blek, minst sagt.

Sebastian Meijer
* 103 matcher, 14 poäng.
Den HV-fostrade lilla artisten hade stor show i Allsvenskan, där han år efter år var en av Västerås IK’s allra bästa spelare. Kom till Luleå som en riktigt lovande 24-åring. Det blev 103 matcher i Luleåtröjan, där han avslutade med massor med skador och inte fick förlängt kontrakt. Hamnade i Malmö Redhawks, innan han förra säsongen avslutade sin karriär som kapten i Ulricehamn, i division 2. Snacka om fritt fall, för en kille jag hade stora förhoppningar om, personligen. För vek, för ”the big league”. 

Johan Ejdepalm
* 169 matcher, 17 poäng.
Den ödmjuke Uppsalakillen Johan Ejdepalm kom till Luleå efter att ha spenderat säsongen 06/07 i EHC München, i tyska andraligan och värvades som powerplayback. Något han spelade som, i just Tyskland. 
Fick 169 matcher i Luleåtröjan och är, vad jag anser, en av de sämre backarna som någonsin dragit på sig Luleåtröjan. Fick massor av förtroende, men lyckades aldrig slå igenom i SHL.

Dieter Kalt
* 12 matcher, 2 poäng
Ännu en av ”Ostens” quickfix-värvningar. Hade ett gott rykte om sig, som målskytt och offensivt hot i powerplay, bland annat. Spenderade, tidigare, 3 säsonger i FBK och hade sedan finfina siffror i den österrikiska ligan EBEL, där han tillhörde EC Salzburg och var en av deras toppforwards. 
Kom aldrig igång och blev en av Luleås största floppar genom alla tider. 

Som ni ser har ”Osten” en rätt gedigen lista på misslyckade värvningar. Och denna säsongen vill jag nog även räkna in Kennedy och även till viss del Mouillierat (även om kanadensaren inte varit ens i närheten av lika dålig som sin transatlantiske kompanjon).

Detta är en av många anledningar till att jag vill se ”Osten” avsluta sin karriär som sportchef för Luleå, när denna säsongen är över. Det är för många missar, på tilltänkta poängproducenter och spetsvärvningar.

Att han misslyckats, mer eller mindre, varje säsong är än mer oroande. Jag tror, att när ”Rönken” styrde i båset, hade han nog rätt stora krav på vilka spelartyper han ville ha i sitt lagbygge. Och det tror jag ändrats lite sedan hans år som huvudtränare.

Det känns inte som att alla är överens om vilka spelartyper som krävs och att det är för lite koll på killarna som kommer in, i år och de senaste säsongerna.

Jag vill se en tydlig förändring kommande år. Det är dags att byta ut det gamla, mot nytt, fräscht, modernt tänk.

Tack för att ni hängde med ända hit.

/Skägget

(*Alla matcher och poäng är grund- och slutspelsmatcher)

4 reaktion på “Avdelning: Osten

 1. Peter

  Den listan säger ingenting om man inte sätter den i relation till andra sportchefer! Dessutom är den inte ens nästan objektiv, vem bestämmer vad spelarna är värvade för och vem bestämmer om dom levt upp till förväntningarna? Tidningens lista var bättre då man valde dom som fått sparken, ett tydligt och mätbart symtom på misslyckande även om Mannberg inte skulle ha varit med då han kom från egna juniorled! Sen måste man sätta våra sparkade i relation till andra lag för att veta om det är bra, dåligt eller normalt! Gör en lista över sparkade spelare i dom andra SHL-lagen och jämför!

  1. Daniel

   Det här är ju då en lista baserat på Luleå.

   Inte på andra lag i SHL, då det inte ens har med saken att göra. Du får jättegärna sätta dig och grotta in dig på en sån lista och återkomma till mig.
   Jag skriver om Luleå Hockey, i främsta rummet. Det jag vill komma fram till, är att Osten gjort alldeles för många missar, för att få godkänt i min bok.

   Jättekul att du vill starta en diskussion vad gäller andra lag och att du verkar vilja ha kvar Osten (min tolkning) i Luleå i många år framöver.

   Men jag har min bestämda åsikt att han inte bör få vara kvar som sportchef i Luleå Hockey efter denna säsongen. Hans tid har kommit och gått.

   Mvh Skägget

   1. Peter

    Helt rätt Daniel. Det ä’r tillräckligt att titta på de värvningar som gjorts i Luleå för att inse att det inte är ett bra arbete från en värvningsansvarig. Tack för dina ord.
    /Peter/

 2. Peter

  Man måste naturligtvis jämföra med andra för att ha en aning om Ostens värvningar håller hög, låg eller normal nivå. Har man inga referensramar är ju listan helt utan bäring! Om det visar sig att alla andra lag har dubbelt så många sparkade så är ju Ostens facit mycket bra! Vi har ju ingen aning om hur svårt det är, vilka svårigheter och parametrar som finns i värvningsarbetet och då har vi heller ingen aning om 1 eller 5 misslyckade värvningar är normalt. Varje människa som har hyfsad slutledningsförmåga förstår ju detta och seriösa skribenter tar ju naturligtvis men riktvärden från andra SHL-lag.
  Om Osten skall vara kvar eller inte har jag ingen bestämd uppfattning om. Brinner han fortfarande för detta? Tycker övriga i föreningen som har insikt i hans arbete att han gör ett bra jobb? Vem skulle kunna ersätta honom? Vilka meriter har den personen? Vilket kontaktnät har den? Vilket renomme? God förhandlare? Jag upplever ditt inlägg som smutskastning och oseriöst eftersom du inte tar dig tid att kolla upp fakta kring SHL-lagens värvningar, kommer därför inte att läsa eller kommentera här mer förrän det blir en eventuell kvalitetshöjning.

Kommentarer inaktiverade.