Vi är bäst

Man kan tycka att Luleå är dåliga. Man kan tycka att Luleå är bra. Man kan tycka att Luleå är bäst. Alla har rätt till sin egen åsikt. Jag förmodar att de flesta som håller på Luleå anser att Luleå är bäst. För att hjärtat säger det. Men faktum är att Luleå faktiskt är bäst just nu i både SHL och Riksserien.

Herrsidan

Alla vet att herrarna startade säsongen som trögflytande sirap. Ingenting stämde.

  • Man åkte inte skridskor.
  • Man passade inte på bladet, utan dattade med pucken som om den skulle detonera så fort man nuddade den.
  • Man utnyttjade inte powerplaymöjligheterna, utan såg ut som en förvirrad hönsgård. Herregud, nu var det ju meningen att man skulle nudda den där detonerande pucken. Lika bra att låta motståndaren ta den på blå.
  • Man hjälpte inte målvakten, utan lät honom göra allt jobb. Men vadå, det är väl det som målvakten är till för – att rädda puckar?
  • Man åkte inte in på mål för att skymma motståndarens målvakt. Det kan ju göra galet ont om man får pucken på sig. Holy moly. Bäst att gömma sig. Skador har vi inte råd med.

Man gjorde således inte många mål och vann således inte många matcher. Listan kan göras längre. Men ni fattar nog min poäng.

Efter 18 omgångar såg tabellen ut så här:

omgång 18

Luleå låg på en väldigt blek 11:e plats. Ett Luleå som skulle ha så många bra stjärnspelare. Ett Luleå som skulle dominera. Ett Luleå som skulle vinna tre titlar denna säsong. På 11:e plats. Det så kallade Real Luleå eller Minecraft HF som vissa kallade oss såg ut som ett sjunkande skepp. Ett ihåligt fuskbygge. Ett fejkat köpelag. Årets flopp. Kalla det vad ni vill. Det såg hemskt ut. 20 poäng på 18 omgångar är inte mycket att hänga i julgranen. Det är knappt 1 poäng per match.

Gång på gång pratade både spelarna och tränarna om att det skulle lossna. Det tar tid att få ihop ett nykomponerat lag. Det blir inte bättre av att Bill Sweatt finns på skadelistan. Osv, osv. Hoppet levde inom föreningen. Hoppet levde även i BDA-Orkesterns låt Vi älskar Luleå: ”När vintermörkret lagt sig ner och när allt har frusit till. När du tror att allt är svart så finns det ljus och det finns hopp”.  Men inte bland majoriteten av fansen. Man ville att mer eller mindre alla skulle avgå.

Men när det var som mörkast kom till slut den där sagolika vändningen. I SHL. För i CHL åkte vi ut. Jag fattar fortfarande inte hur den kom så plötsligt, men det spelar mindre roll. Från omgång 18 till 36 har vi plockat hem 46 poäng och har just nu 66 poäng totalt. Det genererar en finfin tredjeplats.

shl

Fattar ni hur bra det är?! Jämför 20 poäng under de 18 första omgångarna med 46 poäng under de 18 senaste omgångarna. Hur smakar det? Det är mer än dubbelt så bra! Vill även poängtera att man som mest kan plocka hem 54 poäng på 18 omgångar. Så vi ligger enbart 8 poäng efter. Vi har endast förlorat i full tid mot Frölunda och Hv71 samt blivit straffade av Färjestad nu på slutet. Mäktigt! Det är inget annat lag i SHL som ens är i närheten av dem siffrorna just nu. Kolla formtabellen så får ni se. Den visar visserligen bara dem 15 senaste omgångarna. Men jag antar att ni fattar min poäng ändå.

formtabellen

Sedan kan man ju givetvis fråga sig hur vi har vunnit dem senaste omgångarna. Det har ju inte varit skönspel i alla matcher precis. Vissa matcher har vi vunnit med blotta förskräckelsen och har haft ren tur vad gäller motståndet just då. Man kan även fråga sig hur vårt powerplayspel ser ut. Det ser fortfarande inte bra ut i mina ögon, men jag vet inte vad ni andra tycker. Visst, nu vågar man väl åtminstone hålla i pucken. Problemet är bara det att man håller i den för länge, istället för att passa runt den alternativt skjuta in den på mål. När man vid fåtal tillfällen faktiskt skjuter in den på mål så täcks den på vägen. Av egen spelare. Pinsamt att se. Det är nästan så att jag inte vill att Luleå ska få powerplaymöjlighet. Vi spelar bättre fem mot fem.

Det är väl dock det enda konkreta mer eller mindre som jag är missnöjd med just nu. Så jobba på det grabbar inför slutspelet. Då blir det nog hur bra som helst!

Sist men inte minst vill jag bara fråga er vad ni tyckte var bäst med gårdagens match? Att vi vann? Att vi nollade Rögle? Att Rajala gick upp som ny intern poängledare? Att Bill Sweatt gjorde mål? Att vi i Björnbröder lyckades fixa lite segerintervjuer? Att Karlskrona tog två poäng mot Skellefteå? Att bortastå ångade på? Hur som – gårdagen var magisk!

Nu i veckan väntar först hemmamatch mot Örebro och sedan back-to-back mot Brynäs. Jag vill inte uttala mig om hur matcherna kommer sluta. Men en sak är säker. Jag kommer att vara på plats i Gävle och heja fram laget i mitt hjärta.

Damsidan

Vad gäller våra damer så har de verkligen imponerat redan från början. Jag hade inte en blekaste aning om hur de skulle spela inför den här säsongen. Jag tippade dem som topp 6 i både tabell och slutspel. Illa där Hillman, inser jag nu. Fasen vad bra de är! BDA-orkestern hade rätt. Igen. ”De har kommit hit för att vinna guld. De tar ingen skit och känner ingen skuld. De hårdaste brudarna i vårt land spelar för vårt lag. Vi har hårda brudar här i norr. De hårdaste man sett”.  Under årens lopp har LHC vunnit guld på guld. Det enda guld som LHC:arna förövrigt kan skylta med. Men frågan är, tar det slut nu? Det är nämligen inte LHC som leder tabellen (i skrivande stund) utan Luleå/MSSK. Ett Luleå/MSSK som enbart har tappat poäng mot just LHC och Leksand denna säsong.

riksserien

Jag har burit min Luleåmössa och Luleåhalsduk med stolthet hela säsongen. Det tänker jag fortsätta att göra. Luleå är bäst. Oavsett om det är papper eller hjärta som talar.

/Hillman