Tankar kring lagbygget 18/19, by Skägget

Luleås lagbygge tar form, allt mer och det är en rätt tydlig idé man går efter och trots högljudda protester ifrån domedagsligan på Facebook, på diverse Luleåforum, så tycker jag att Luleås framtid ser ljus ut.

Vi har förlängningar på Jalvanti (2 år), Olausson (3 år) och kan räkna in unge Isac Lundeström vilken dag som helst. Tre stabila spelare, där Jalvanti gick in och blev, kanske den stabilaste backen vi hade, under säsongen, tillsammans med Oscar Engsund.
Olausson har poänggaranti, ledarskap och kunnande, samt att Isac Lundeström kommer ta nya, fina kliv den kommande säsongen, tillsammans med Emil och Einar.

På backsidan har Luleå Hockey tagit in slithästen Fredrik Styrman, samt unge, extremt lovande tvåvägsbacken, Jesper Sellgren ifrån MoDo. Styrman har väl majoriteten av supporterleden negativa tankar kring och jag kan väl så smått stämma in i klagokören och inte riktigt förstå varför Styrman ska få en roll i det som ska bli ett Luleå som utmanar om topp 4… Bulan har säkert en god idé och tanke kring Styrman, men jag tänker inte ha jättemycket tålamod kring honom och fallerar Kalix-sonen att göra det han ska, vilket är det defensiva jobbet och döda utvisningar och spela uppoffrande, då ser jag gärna att man har en lösning redan kring 15 omgångar… Men jag tänker vänta och se, hur han passar in i Bulans hockeytänk. Såpass rättvis tänker jag vara. Vi var många som hade fel om både Jalvanti och Engsund, när dom värvades.

Sellgren däremot ser jag fram emot att se i Luleå Hockey-tröjan kommande säsong. Hårt jobbande tvåvägsback som både kan smaska puckar från offensiv blå, till en jätte i försvarsarbetet, som ALLTID går in 100% i närkamper, men som även kan transportera puck och som dessutom har finfina handleder. Ett jättelöfte.

På forwardsidan har vi (än så länge) fått in David Lindquist ifrån Björklövens organisation, där han spenderat senaste två säsongerna och där han stått för 48 poäng (13+35) på 87 matcher och där han under senaste säsongen spelade mest vinge, men som har potentialen att spela center, om så krävs. David är, i mitt tycke, en spelare med stor potential att kunna styra powerplay, där han har riktigt fina handleder och kan smeka puckar till sina medspelare. Han var framgångsrik i PP-spelet i Allsvenskan, där han serverade både Farley och Ottosson, otaliga gånger. En spännande spelare, helt klart. Håll ögonen på han. Kan lätt bli en ny HA-värvningssuccé. Notera även att David snittade över 1 poäng per match under sina 6 division 1-år (41 mål och 124 assists).

På forwardssidan ryktas även ex-Rögle och FBK-forwarden Jack Connolly. En forward som har ett rivigt och starkt spel, där han glänser med sin spelskicklighet, blick och sitt hårda jobb. Under sina år i SHL (5 till antalet, borträknat säsongen 14/15 där han bara spelade 8 matcher i Leksand, innan han värvades till Rögle, då i Hockeyallsvenskan) har Connolly snittat 0,5 poäng (37+89 = 126 poäng / 251 GP), där återigen assist-totalen står i fokus, där Bulan verkar leta efter spelare som kan sätta upp sina spelare i bra lägen och där Luleå kan bli starkare i special teams (powerplay främst) och få flera alternativ för avgörande mållägen. Jag tror Connolly kan bli tungan på vågen, som gör att vi kan ha 3 kedjor som kan producera, istället för bara 2, där ”bottenkedjorna” räknas som checkinglines.

Slutligen har vi fått in Niklas Rubin som ska ta upp jakten på Lassinanttis förstaplats, som han får tillbaka, nu när Filip Gustavsson har lämnat för NHL/AHL, efter att ”Filifjonken” (japp, det är faktiskt Filips smeknamn – som dessutom stod på hans klubbor) tagit hand om förstaspaden i slutet på den gångna säsongen, efter att Lassinantti varit lite svajig i sitt spel.
Rubin är en målvakt som många matcher stått på huvudet och räddat Tingsryd otaliga gånger ifrån att siffrorna skulle rinna iväg. Rubin har varit på Luleås radar under en lång tid och till och med jag ser att Hanhals IF-fostrade 22-åringen har ENORM potential, efter att ha storspelat två raka säsonger i ett Allsvenskt bottenlag (.939, respektive .920 SVS%). Återigen kommer Luleå Hockey ha ett riktigt bra målvaktspar att anförtro sig till.

Summa summarum tror jag, helt enkelt, att Luleå Hockey kommer tävla om slutspelsplats 5 och 6 kommande säsong, om man får vara relativt skonade ifrån skador på de absolut främsta nyckelspelarna. Skulle dessutom en backpjäs som Erik Gustafsson, som det viskats kring under längre tid, sätta sin signatur på ett Luleåkontrakt, blir jag än mer säker på min sak. Det är just där jag ser att vi behöver tyngd och pondus – på backplatsen. En back till, samt den där centern som ska in, sen är vi i hamn med lagbygget.


Ett exempel på laguppställning till säsongen 18/19 skulle kunna se ut som följande:

Patrick Cehlin – (Jack Connolly) – Robin Kovacs
Einar Emanuelsson – Isac Lundeström – Emil Larsson
Johan Harju – Niklas Olausson – Petter Emanuelsson
David Lindquist – Jonas Berglund – Karl Fabricius
Johan Forsberg

Jesper Sellgren – (Erik Gustafsson)
Nils Lundkvist – Joonas Jalvanti
Oscar Engsund – Daniel Sondell
Fredrik Styrman/Pontus Själin

Joel Lassinantti
Niklas Rubin

Tanken bakom dessa kedjor fick jag ifrån en Twitterbekant som klokt nog kom med tanken att sätta Olausson i en trygg miljö med Harju och sätta Connolly med Cehlin, som han, framgångsrikt, kamperat ihop med under säsongen 15/16 där ”JC” stod för 9 mål och 28 assists. Jag tror förstaformationen kan bli supergiftig vid rätt kemi, samt att Olausson får servera Emanuelsson och Harju till bra lägen, där tredjeformationen kan bli riktigt farligt framåt, med hjälp av Harjus målsinne, Petters skottvilja och Olaussons smarta och väl avvägda passningar.
Även en fjärdeformation med Berglund, Fabbe och Lindquist kan göra mer poäng än vad en fjärdekedja i Luleå gjort under de senaste 4-5 säsongerna. Inte bara hårt jobb, utan också en offensiv spets.

Det här kan bli riktigt bra.

Har ni tankar och åsikter? Skriv till oss.

/Skägget 

En reaktion på “Tankar kring lagbygget 18/19, by Skägget

 1. Jonas

  Jag håller med i precis allt du skrivit. Connolly känner alla igen och vet vad han går för, en riktigt bra värvning. Och det ska bli spännande att få se vad Sellgren och Lindqvist kan bidra med, men det ser onekligen lovande ut.

  Samma med Rubin, och jag hoppas att han är lite stabilare och mindre svajig än Lassi den gågna säsongen (Ja Lassi är grym, men han var faktiskt relativt svajig föregående säsong). Och om så, att han får förstespaden och får behålla den istället för någon varannan-match policy.

  Styrman känns mindre imponerande dock. Han har mycket att bevisa, och jag är beredd att låta han få göra det. Men jag vill samtidigt se en snabb lösning ifall det inte fungerar. Mitt intryck är att han kan slarva en del och ta en del dumma beslut ibland, och det kan vara förödande ibland. Men jag hoppas att han är stabilare i björntröjan.

  Överlag känns det bra Men, vi behöver stärka upp med en stark tvåvägsback, som vågar följa med i anfall. Och vi behöver en spelskicklig målgörare, som kan lyfta vårat pp.

  Formationerna håller jag med i, med en invändning i fjärdelinan. Sätt Lindqvist sömn center och Forsberg som vinge och Berglund som extra-forward så är jag nöjd.

Kommentarer inaktiverade.