Rockad

Vad behövs när allt går i stå? När tränarna inte längre vet vad som behöver ändras, när alla kort spelats ut. När alla system de har till sitt förfogande testats och inget längre funkar.

Spelarna står i intervjuer, ser ut som blöta hundar och är nära till tårar. Tränarna kan längre inte komma med några konkreta svar. Mörkret verkar oändligt.

Vad bör ske, härnäst?

Jag säger en rockad. Utbyten av spelare, sparkade tränare och att man ser över framtiden för sportchefen, som misslyckats kapitalt, att ens bygga en grupp hockeyspelare. En grupp spelare som tillsammans kan åstadkomma, i alla fall medioker, hockey.

För som vi spelar långa stunder, är inget annat än division 1-klass. Hög division 1-klass, men ändå division 1-klass.
Jag tänker väl inte gå in på detaljer vad som varit fel. Alla har väl, mer eller mindre, redan sett vad som är fel. Man funkar inte som grupp, just nu. Det finns ingen harmoni.

Vad vill jag då göra för att förändra?

Riv Ilari Melarts kontrakt. Han funkar inte på SHL-nivå och är en riktigt medioker back, som skulle ha svårt att platsa i Allsvenskan. Ekarv och Petrell är två andra som inte alls håller för SHL-spel. Den förstnämnde är för mjäkig och skulle behöva, minst, två år till i Allsvenskan innan han ens skulle vara nära en plats i SHL.
Petrell besitter en fin fysik och tacklas mycket, men det är det enda han är bra på. Spelar för ojämnt och kastar bort alldeles för mycket bra lägen för att ha så mycket speltid som han får. Är någorlunda säker att han sitter och ruvar på ett ganska fett kontrakt, för den delen, med.

Janne Sandström har… inte direkt blomstrat denna säsongen. Och det är väl ändå en underdrift. Han har, på ren svenska, varit klappkass. Går ständigt bort sig, är långsam, ser inte längre ut att bry sig, riktigt. Lyfter även han, en fet lön. Bör bänkas kommande matcherna.
Jag hoppas även Fagervall har i sig att bänka Jacob Micflikier några matcher framöver. Har inte lyckats komma upp i sin fulla potential, som måltjuv, då han ständigt spelar med fel spelare omkring sig. Lever på sin omgivning och gör inte det hårda jobbet och stryks medhårs alldeles för mycket.

Powerplayet, sen. Det är ingen överdrift att säga att Luleås powerplay är riktigt, riktigt dåligt. Dåligt tempo, alldeles för mycket tanke från de som ska avgöra i spelformen, dåliga passningar och ingen trafik framför mål.
En formation bör ha Fabbe som en tank framför mål och endast där för att hugga på returer. Ingen kille som ska styra ett powerplay, men som ska grisa, böka och vifta på lösa puckar. En Jimmie Ericsson-typ. Tanken kommer nämligen från Per Ledin, himself.

Samme Fabricius bör också ha en extraforwardsposition, komma in med energi och vara en ren rollspelare. Ska såklart också ha mycket tid i boxplay, då han alltid sliter röven av sig för att få ut pucken ur defensiva zonen.

Sen måste backarna uppmuntras att lyfta klubban och visa att ”Hey, här är jag! Jag vill skjuta! Jag vill avgöra matchen!”. Men allt just nu blir bara snurr i tekningscirklarna, en dålig pass upp på blå, där backen får panik och skickar pucken till motståndare och så var den chansen borta.

Wallmark bör inte få powerplayansvar framöver. Sämre powerplayspelare var det längesen jag såg. Sätt istället Fabbe, Lagacé och Cehlarik i en formation och Granström, Rajala och Mastomäki i den andra. Mastomäki, som en är en smart spelartyp och som skulle trivas i en kreativ miljö. Bör få chansen. Skulle kunna öppna upp ett powerplay åt Rajala som ska gå på skott och där Granström ska täcka motståndarmålvakten.

Spelare in, då? Behövs det verkligen en messias? Eller har vi den sortens spelartyp i klubben, redan? Rajala har visat prov på fint spel, till och från och behöver spela i rätt sällskap för att lyckas ytterligare.

Jag känner mer att, om vi ska ta in en spelare utifrån, är det snarare en general som också ska fungera som powerplayback. En Janne Niinimaa. En som alltid går in med 100-procentiga insatser och som alltid gör det där lilla extra. Det är ändå på backsidan vi har fallerat mest.

Ta upp juniorer på forwardsidan. Toolanen och Ylivainio har gjort riktigt bra ifrån sig och jag har nämnt dom tidigare, också. Två killar som skulle komma in i seniorlaget med ungdomlig hunger och vill leverera för att visa att de hör hemma med de stora pojkarna.

Rajala – Granström – Cehlarik
Ylivainio – Lagacé – Sylvegård
Harju – Wallmark – Hedman
Forsberg – Mastomäki – Toolanen
Fabricius

Mikkelson – Jaros
Schira – Savilahti-Nagander
Sigalet – Själin
Oskarsson

Framtiden är ljus, bara vi använder pjäserna på rätt sätt, river ett par kontrakt, använder ett par juniorer i större roller och ger dom förtroende att växa in i SHL-kostymen, på riktigt. Och om inte det funkar – i ett desperat försök – får in nytt blod på tränarfronten.

/Skägget