Rätt väg att gå

Luleås silly season är i full gång och hittills har firma Skuggan/Engman signat upp offensive backen Daniel Sondell (EC Red Bull Salzburg), samt forwardstrion Niklas Olausson (Oulun Kärpät), Emil Larsson (Almtuna IS) och Patric Cehlin (Rögle BK), det ger Luleå Hockey en enda lucka att täppa till, sett till att man gärna vill fortsätta satsningen på alla de duktiga juniorerna man har i de egna leden.

Vi har Umeåsonen Axel Levander, samt Luleåfödde Kim Johansson och Piteågrabben Viktor Grahn, som alla tre fått A-lagskontrakt och som ska vara med och slåss om platserna i höst/vinter. Alla tre är superintressanta och gjorde alla väldigt stabila säsonger i J20 den gångna säsongen och är helt klart redo att ta nästa steg.

Levander har en magnifik skridskoåkning och ett jättefint skott som jag ser fram emot att följa med stort intresse. Kim Johansson är en rörlig back med fin blick för spelet, som har ett stort lugn i sitt spel. Kim gjorde under säsongen 16/17 9 matcher i A-laget, där han knappast gjorde bort sig och helt klart förtjänar chansen att ta en ordinarie plats.
Sist, men inte minst (då han är 184 centimeter lång), har vi J20-lagets kapten, Viktor Grahn. En back som kan användas i både PP och BP. En spelare som excellererar i den offensiva zonen, allra mest, där han har både fin blick, men där hans skott är det som bör utnyttjas mest. Viktors klubba ska slagga skott i PP, tillsammans med powerplay-specialisten Sondell, i min mening.

I och med värvningarna av ”Ola”, Cehlin och Brynäsfostrade Larsson, så har vi en minst sagt spännande forwardsuppsättning.

Emil Larsson lovordas av Almtunas klubbchef Andreas Klingberg, som en krigare och vinnare.
Jag har varit i kontakt med herr Klingberg flertalet gånger och han är en god människo- och spelarkännare. Jag litar på hans ord.

Vi vet, på ett ungefär vad vi får i trion Sondell, Olausson och Cehlin, däremot. Poänggaranti, i rätt miljö och om de får vara skadefria. Sondell ligger kring 20 poäng på en bra SHL-säsong, medan både Cehlin och Olausson ligger kring 30-40 poäng.

Så det är ju helt klart en spännande väg man valt att gå, med svenska, ”säkra” nyförvärv.
Det är det här vi också kommer få vänta oss att våran ”toppcenter” kommer vara. Inte något flashigt namn, som gör 50+ poäng på en säsong. Förvänta er snarare en center som ligger kring 25-28 poäng, som har hög tekningsprocent, arbetar hårt, men som samtidigt har en viss offensiv spets. Här räknar jag in namn som Konstantin Komarek, som i dagarna blev entledigad från sin plats i Malmö Redhawks, som har norrbottniska ”rötter”, kan svenska flytande och som den gångna säsongen visade att han minsann hör hemma i SHL.

Jag tror inte heller att Komarek är någon dyr spelare och skulle passa in som andracenter i Luleås lagbygge anno 17/18. Jag ser det som en mycket realistisk deal och det kan mycket väl vara så att ett kontrakt är på gång, där, vad jag har fått höra av en liten fågel.
Komarek kan användas i powerplay, boxplay och i de flesta andra spelformerna. Har bra skridskoåkning, hårt arbete och kan göra riktigt fina mål.

Det finns fortfarande en viss ovisshet kring spelare som Rydahl och Junttila, som det viskats kring i slutet på säsongen har varit på väg bort från truppen. Något som jag, personligen, i alla fall kommer hoppas på, kring Rydahl. Gustaf har inte alls kommit in i det, är en ren rollspelare och kommer inte bidra med nånting, riktigt. En överflödig spelare som tar upp plats, där jag hellre ser att en junior har chansen att tävla kring,

Luleå Hockey har något bra på gång. Skuggan och Engman tänker i rätt banor nu.
Kasta inte bort dyra pengar på importer som ändå inte kommer göra det som förväntas av dem. Men, samtidigt har de antytt att OM det skulle finnas ett intresse kring en sådan spelare – vill de scouta honom minutiöst och verkligen försäkra sig om att den spelaren är rätt att ta in, annars kommer man, tydligt, avstå.

Detta är något vi Luleåfans varit ovana vid, senaste åren, där importerna varit de tilltänkta topparna, de sexiga namnen och de som ska föra Luleå till de där finalerna. Men, jag anser att Luleå Hockey och sportchefsduon har trampat upp en stig, som till slut kommer bli en väldigt duglig väg, att gå längs.
Jag har sett röster höjas kring detta faktum, där man påpekar att ledningen ska vara tydligare utåt att pengarna är slut, istället för att satsa säkert. Men då måste jag ställa en fråga till er som ifrågasätter detta:

– ”Vad tror ni det beror på?” Kan det vara på grund av att de dyra importerna kommit in, håvat in pengar, underpresterat och sen dragit utan att ha satt ett avtryck i klubben, mer än en ENORM besvikelse? Det är allt för många sådana senaste 3-4 åren, nu.

Jag applåderar Luleås nya satsning. Svenskt och helst av allt – lokalt!

Vad tycker ni? Gör Luleå rätt? Skriv till oss.

På återseende.

/Skägget 

 

4 reaktion på “Rätt väg att gå

 1. Andreas

  Helt rätt väg att gå och det var väl ett uttalat mål att satsa mer svenskt och även att ge lovande juniorer kontrakt i A-laget så att dom inte försvinner.
  Näe finns ingen anledning att plocka in dyra chansvärvningar när det nu för tiden finns gott om bra svenska spelare/juniorer att satsa på.

  1. Daniel

   Helt rätt tänkt, Andreas.

   Gott att se att vi är på samma plan, tankemässigt.

   /Skägget

 2. kokostrollet

  Helt rätt väg att gå. Tveklöst. Det enda jag oroar mig lite för, är att vi valt halvskadade eller skadekänsliga spelare rakt igenom för det som skall vara spets. Det gör att jag inte är lika sugen på Komarek som jag annars hade varit, då han också till hör den kategorin och vi riskerar att bli ett nytt SAIK nästa år om vi går för spelare som kommer gå halvskadade stora delar av säsongen.

  1. Daniel

   Nja, rakt av skadebenägna är dom inte. Ola och Cehlin, något mer benägna. Men Sondell och Larsson har ingen skadehistorik, alls.

   Larsson bröt benet i slutet på förra säsongen, men tror inte det kommer påverka, medan Sondell inte ALLS har skadehistorik.

   Som jag ser det tog sig fortfarande SkeAIK till slutspel förra säsongen och var bara EN match ifrån semifinal. Vars hamnade Luleå?
   Just det.

   /Skägg

Kommentarer inaktiverade.