Oförtjänta poäng och framtidssnack

Luleå. Ett enigma. Ett frågetecken.

Det händer ingenting när Luleå spelar hockey. De dagarna är förbi och borta. Luleå vinner emot KHK pga tillfälligheter, Joel Lassinantti och Johan ”Captain Clutch” Forsberg, som är säkrare än Linus Klasen, när det kommer till straffar.
Spelet är fortfarande mediokert, at best. Passningsspelet är under all kritik. Powerplayet är sämre än någonsin och vårt boxplay, ja det är inte hundra, det heller.

Det finns, såklart, små ljusglimtar att hämta emot KHK. Einar Emanuelsson är en. Hans drivkraft, jävlaranamma och inställning på isen, är sällan skådat. Att Joel Lassinantti återigen får visa prov på en fin formkurva, räddar oss flera gånger under matchen. Joel är vår bästa spelare match ut och match in. Lundeström visade åter prov på fin teknik och att vi har en spelare som kommer växa in i SHL-kostymen till nästa säsong. Kul att Isac får studsa tillbaka på ett fint sätt, då han varit blek senaste omgångarna.
Och sist, men inte minst, straffkungen, Johan Forsberg. Forsberg, som med sitt frenetiska driv och för motståndarna, jobbiga spelstil, hade kunnat ge oss fler chanser att avgöra många matcher till vår fördel – om han spelade med bättre folk.

Karl Fabricius hyllar jag varje dag. Han har ett hjärta, en inställning och ett mod som är sällan skådat. Men någon målskytt eller kille med spelsinne, har han aldrig riktigt varit.
Kael Mouillierat, som värvades till Luleå, som tilltänkt producerande forward, har blivit en brunkare. En hyfsad sådan, till och med. Men det duger inte.

Gårdagens match, där vi trots dåligt spel, tar 2 poäng via en säker målvakt och en lika säker straffskytt, visar prov på bra inställning, ändå. Men nog borde vi väl ha avgjort matchen i förlängningen, va? Både Falk (som lurar upp sin back till Pajala där han köper en mosbricka med extra ketchup) och Mikkelson borde satt sina chanser. 2 poäng via straffar är dock bättre än 1. Helt klart.

Just nu, är vår fjärdekedja ”bara” jobbig. Forsberg har producerat 8 mål, varav 5 av de målen är GWG (Game Winning Goals/matchvinnande mål). Captain Clutch. Levererar alltid viktiga mål. Kolla bara på Johans tid i Skellefteå. Avgjorde finaler och var alltid den som klev fram och gjorde de viktiga målen. Besitter en riktigt fin bössa och bör utnyttjas mer. Han kanske inte är den mest graciösa spelaren, någonsin. Men han har en inställning att alltid vilja vinna.
Det bör Skuggan och övriga tränarstab vara uppmärksamma på. De kanske presenteras som förstakedja – men någon förstakedja är dom tyvärr inte.

Men, jag tänker här… Måste verkligen en fjärdekedja vara en ren fjärdekedja? Kan man inte blanda in smartness, fart och målfarlighet i en sån kedja och fortfarande vara jobbiga? När Fabbe och Pite-Foppa spelade med Niklas Fogström var dom alltid farliga framåt, pga ”Fogen”, som alltid hittade rätt med bra passningar och gav Fabbe och Johan bra chanser att göra mål på. ”Fogen” kunde också, på egen hand, avgöra matcher, då han besatt en riktigt fin teknik och hade en hyfsad bössa.

Om vi tänker mer på framtiden, återkomster ifrån skador, etc. så tänker jag mer – i och med ett skadefritt Luleå – att Johan bör lyftas upp till en kedja där han kan få spela med någon/några spelare som har smartness i sitt spel, som kan ge honom lägen att avlossa sitt finfina skott och avgöra fler viktiga matcher åt oss och kanske en spelare som kan utnyttja Johans fina inställning, puckvinnande speltil på isen och därmed få fler lägen att gå på mål.

Så… Tanken är väl något liknande, på forwardsidan:

Junttila – Hillding – Forsberg

Einar – Falk – Petter

Harju – Lundeström – Sweatt

Hedman – Mastomäki – Fabbe

Mouillierat

Ja, jag är absolut fullt medveten om att jag satt Lagacé och Rydahl utanför laget. För, i mina ögon, är de kanske inte vad Luleå behöver. Rydahls spelartyp, har vi redan i Forsberg, Hedman, Fabbe, Mouillierat och i mångt och mycket Falk (även om Andreas är en smartare spelare).
Hedman sätter jag i fjärdekedjan, för att han inte alls varit bra senaste matcherna och visat prov på att han är totalt iskall, vad gäller formkurvan, och bör få spela med det största hjärtat vi har på forwardplats – Karl ”KFab” Fabricius. Det skulle göra Anton gott.

Lagacé är – återigen – alldeles för dålig denna säsongen. 0 mål och 8 assists på 30(!!) matcher. Luleå behöver spelare som bidrar. Och bidrar – det är inte vad Lagacé gör. Kanske är en speedig, ödmjuk och hårt arbetande kille. Men 8 poäng på 30 matcher, för en spelare som är tänkt gå i en topp 2-kedja, är alldeles, alldeles för dåligt. Jag kan inte understryka den nog mycket.  Jacob är rund. Blöt. Trubbig. Och det är milda uttryck.
Dock, högst personlig åsikt.

Vad tycker ni? Är jag rätt ute? Skriv gärna.

/Skägget

 

En reaktion på “Oförtjänta poäng och framtidssnack

Kommentarer inaktiverade.