Ge mig svar

Jag är förbannad, på riktigt, och allt beror på en enkel fråga utan svar. Vilket ansvar har, och tar, ni för era produkter, ni ledningar för SHL och SDHL?

Helt ärligt vet jag inte var jag ska börja någonstans. Om jag ska börja i hönsgård ett eller två eller om jag ska ta allt i en enda röra, den röra NI har ställt till med.

Jag är hockeyintresserad, alltså genuint hockeyintresserad. Inte den där marginalsupportern som ni söker utan en av oss alla som känner för, lider med, gråter och jublar för VÅRT lag. Ni vet, en av dem som står där på ståplats, sjunger och stöttar, vrålar, skriker och försöker stötta laget på alla de tänkbara sätt vi kan. alltså en av dem som ni vill bli av med. För visst är det detta ni vill? Eller har jag förstått er fel?

Jag är ju långt ifrån ensam att vara denna typen av person. Kan lätt räkna upp minst 30 till som brinner ännu mer än jag för sitt lag. Eller 30 var väl i kraftig underkant. Lägg till en nolla eller två så kanske vi börjar närma oss sanningen lite mer. Där någonstans är jag i massan av folk som går på matcherna. För ja, jag går på matcherna, än så länge. Men nog om mig, nu var det ju trots allt ER vi skulle prata om.

Under flera säsonger har ni, och här menar jag er i SHL (jag kommer till er i SDHL längre fram), förstört den sport jag älskar att följa. Förlåt, jag menar givetvis produkten ishockey som ni kallar den. Ni ändrar produkten (ja, kommer benämna den så framöver så ni inte ska tappa tråden helt) konstant hela tiden. Ni försöker på alla de sätt döda allt det som vi supportrar brinner för. möjligheten till uppflyttning, känslor på isen, tuffa tacklingar (inte oschyssta diton), snygga mål eller mål helt och hållet. Ni vill mjölka ur så mycket ni kan rent pengamässigt och ni tänker inte på dem som faktiskt gör denna produkt till vad den är, vi supportar runt om i landet. Ni skjuter er i foten konstant med alla felbeslut ni tar. Att ni så tydligt försöker döda möjligheterna att gå upp i divisionerna är faktiskt skrattretande. Det ska vara finaler hit, slutspelsserier dit, play in’s, play off’s och direktkval. Om ni nu verkligen vill göra det omöjligt för lagen i de lägre divisionerna att gå upp i seriesystemet, stå då rakryggade och säg det i stället för att lägga in fler matcher, fler steg och mer byråkrati i det hela och ge oss i stället det VI vill ha, bra hockey.

På tal om det, ska vi prata lite om matcharrangemang och er roll i detta? Jag tycker det. Vi börjar i den givna änden, att det inte längre är matchen på isen som är i fokus, utan allt runt omkring. Ni vill ha in powerbreaks, mer reklam, mer pengar i er egen ficka. Ni förstör det det vi tycker är viktigt, nämligen matcherna, spelet, farten och tempot. Och inte att glömma, känslorna! Vi vill ha känslor, stök och bök, hets och tacklingar, för det kan väl inte undgått er? Eller?

Sen har vi det här med domarna, besluten som tas, disciplinnämnder och regeltolkningar. Här vet jag inte ens var jag ska börja.Vet ni ens själva vad som gäller? Jag menar, mål ska videogranskas och gud nåde den som släppte en fis i närheten av målvakten när ett skott avlossats, då ska det givetvis dömas bort. Exakt när blev dagens målvakter lika ömtåliga som en Ming-vas? Ni har hört talas om talesättet ”hellre fria än fälla” va? Ett tips såhär på vägen… börja använda det lite mer!

Sen har vi hela snacket om tacklingar, avstängningar, böter och hela den delen. Om nu inte domarna kan regelboken, det verkar iaf inte alltid så, då borde väl den där disciplinnämnden kunna den och framförallt, hålla en och samma nivå hela tiden? När det hela blir en tombola är det ju ingen som kan ta er på allvar, ni förstår det hoppas jag? När en tackling som större delen av hockeysverige tycker är ful och farlig inte blir dömd och en annan som alla tycker ser ok ut blir det, hur tror ni då att vi supportrar, och speciellt marginalsupportrarna ska förstå sig på sporten och bedömningarna? Det blir pajasnivåer på detta med och där står ni sedan och mumlar något till försvar. Ni ser var jag vill komma va?

Ni säljer ut ligan till Cmore och få in en jäkla massa pengar som ni ger ut till klubbarna och sen klagar ni på att det inte är folk på matcherna? Exakt hur tänkte ni där? Om möjligheten att se en match hemma är enklare/billigare/lättare/bättre tidsmässigt för familjen osv är det väl klart att de stannar hemma. Framförallt de barnfamiljer som ni vill ha dit och framförallt på en match mitt i veckan. Att lägga matcherna på tider som passar besökarna, och inte tv-tablån, bör vara prioriterat kan jag tycka men så är ju inte fallet. Det är ju faktiskt som så att om inte vi supportrar fortsätter gå på matcherna kommer den lilla stämning som faktiskt finns där idag, försvinna helt och vad kommer då tittaren där hemma tycka? Jo, vad dåligt med folk det är på matcherna, vilken dålig stämning, vilken dålig produkt jag betalar för. Så länge ni hela tiden prioriterar fel kommer siffrorna gå ner, överallt, i det långa loppet. Ni måste göra så det blir en bättre produkt om man är på arenan i stället för framför tv:n hemma? Gör allt som krävs för det. Se till så klubbarna kan, eller måste, sänka priserna på biljetterna så fler har råd att gå. Se till att fylla varje stol, varje match så ska ni se att stämningen och trycket i hallen blir bättre. Det kommer garanterat, utan att jag har pratat med spelarna om detta men kan inte tänka annat än att de håller med här, göra så de (spelarna) tycker det är roligare att spela, det kommer garanterat att göra så de där hemma som ändå tittar på tv kommer tycka att, håll i er för här kommer den igen, produkten blir bättre för det ser roligare ut på tvn. Exakt hur ni löser detta struntar jag i, i värsta fall får ni kräva att tv-sändningen börjar minst 30 minuter efter faktisk matchstart så de som bor i närområdet hellre åker till arenan och ser matchen i realtid än ser den i efterhand. I dagens sociala medier-samhälle blir det svårt att inte få resultat med mera spoilat vilket säkert gör att fler tar sig till hallarna runt om i landet.

NI förstör sporten vi älskar och ni tar INGET ansvar för det. Ni agerar som strutsar och så fort något jobbigt kommer åt ert håll, ja då får ni sand i öronen och håller andan så länge ni kan och hoppas faran blåst förbi när ni kommer upp för luft igen.

Jag tror jag talar för mer eller mindre samtliga supportrar, till samtliga lag i sverige, när jag säger att ingen har förtroende för er längre. Ta ert ansvar, börja lyssna på supportrarna eller gör det enda rätta, ställ era platser till förfogande så andra som vill och kan lyssna får ta över och försöka rädda det sjunkande skepp ni lämnar!

Men nog om SHL för ett tag, nu blickar vi i stället mot SDHL och de problem som finns där.

Bara för att förtydliga här så håller jag på Luleå Hockey om ni nu inte visste/förstod det.

Kan man förstöra en produkt mer än vad ni gör idag? Jag tvivlar faktiskt på det. Ni har en liga som förtjänar så mycket mer. Eller ja, rättare sagt, spelarna förtjänar så mycket mer än vad de får just nu. Ni hackar sönder serien på alla de sätt ni kan, långa landslagsuppehåll, idiotiska spelscheman, ja listan kan göras lång. Exakt hur tror ni att intresset för er liga ska höjas om ni inte hanterar och respekterar den själva? Som till exempel igår, då spelas en kvartsfinal i landets högsta damliga klockan 14.00… en onsdag! Jag vet inte vad ni i ledningen hittar på då men jag är i alla fall på jobbet eller i skolan. Jag har oavsett vilket sjukt svårt att ta mig till en ishall och kolla på två av de åtta bästa lagen i landet. Jag kan förstå att det ibland kör ihop sig med tider men inte när det kommer till ett slutspel! Ja, jag tänker givetvis på gårdagens match mellan Brynäs damer och Luleås dito. Att låta dem spela den tiden en veckodag är att säga, vi bryr oss inte om vår egen produkt. Detta ska inte få hända. Detta är något som måste justeras redan när spelschemat sätts innan säsongen. Man måste se till så att alla tänkbara scenarion inte kan inträffa som nu, att två slutspelsmatcher kolliderar tidsmässigt.

Nästa del som måste skötas bättre är att ni kräver att alla föreningar med damlag respekterar damerna också. Ja, jag kommer fortsätta hänvisa till samma match igen. HUR kan ni tillåta att ett lag inte ens får byta om i samma hall som där matchen ska spelas? Ni som inte vet jag vad talar om, här kommer det i korthet. Brynäs hade alltså inte tillräckligt många omklädningsrum(?) i sin A-hall utan Luleås damer tvingades byta om i en annan byggnad ca 100 meter bort och sen GÅ i matchställ mellan rinken och omklädningsrummet, med skridskor på. Det är under all jävla kritik! Kritik som både SDHL, som tillät detta, och Brynäs, som klubb, ska ha. Nu hände det Luleås damer vilket gör att jag fick informationen om det, och kanske reagerar ännu mer just på grund av det, men oavsett vilket lag det än gällt, så får det för fasen inte gå till. Vi talar om en kvartsfinal i ett SM-slutspel!

SDHL måste framöver se till så att sådant som ovan inte händer igen. De måste också se till så spelarna får bättre förutsättningar att hålla på med sin idrott. Börja ställ krav mot förbundet, mot lagen i SHL, ja gör allt som krävs för att statusen på spelarna ska gå upp. Exakt hur man ska göra har jag inte svaret på (ställer däremot gärna upp i en diskussionsgrupp kring detta om ni har/ska ha någon sådan någon gång) men några förslag kan vara att kräva att alla SHL-klubbar har ett damlag med en minimibudget. Det kan vara att klubbarna ska ge damerna bättre förutsättningar när det kommer till material, löner, träningstider och träningsmöjligheter och i alla fall att de försöker öka intresset för damhockeyn genom att ge dem bättre matcharrangemang, både för spelarna och för åskådarna och inte som nu, skuffa undan dem lite i bakgrunden och låta dem spela i B- eller C-hallar utan någon riktigt marknadsföring för matcherna. De förtjänar så mycket mer än de får just nu och det är hög tid att ni gör något åt det. Helst igår!

Inser nu att detta inlägg blir ganska långt så jag tror jag avslutar här. Jag hade tänkt skriva lite om SVT:s ickebevakning av SDHL och så med men inser att jag nog tappat många läsare redan så det får väl bli en annan gång, i ett annan inlägg.

Tack för mig!