Fagervall-gate

I väntan på att min ugn ska bli varm, där friscobröd skall värmas till chiliburgarna jag väldigt snart skall steka, i min slitna gamla teflonpanna, tänkte jag dra en liten krönika (nåja) om nyheten som, rätt väntat, slog ner idag.

Fagervall blir general manager i Björklöven(?).

Ännu ett stort frågetecken som surrar runt och ställer till det i tankegångarna kring Luleåfansen, i det stora hela.
Fagervall, som kom in som en joker, via Västerås till Luleå Hockey för två säsonger sedan, har tagit Luleå till ett CHL-guld, tampats i sju matcher emot Västra Frölunda (ja, de kommer alltid heta så för mig, då jag är gammal), samt denna säsongen tagit sig från en bottenplacering till en topp 3-placering på, lite drygt, två månader.

En herre som känns så genuin i sitt hockeytänkande och som är så rak och ärlig mot media, sig själv och inte minst, sina spelare, har vunnit många hjärtan i Luleåleden.
Inte minst, undertecknad.

Men kommer nyheten som en chock? Absolut inte.
Joakim har familjen i Umeå och längtar garanterat hem till dom. Han har haft det kämpigt uppe i Luleå, under en längre tid. Det är allmänt känt.
Han har trivts med hockeyn och den sportsliga situationen. Men han har lidit på sidan av, där det inte har funkat lika bra socialt. Han är ensam långa stunder och det syns på herr Fagervall, att det har blivit allt djupare veck i pannan på honom under de två säsongerna han spenderat uppe i Norrbotten.

Ponera nu att det blir så att Fagervall lämnar positionen som huvudtränare för Luleå Hockey. Vem finns då ledig, eller snarare, såpass lös att man kan lösa denna tränare ifrån ett kontrakt de redan sitter på?

Bulan känns given i diskussionen. Har ett år kvar i Gävle efter den här säsongen. Men ligger kontraktet på två raka år, eller 1+1, med en option att bryta kontraktet?
Det vet bara Brynäs och Bulan.

Sen, då? Rönken? Nja… Jag tror inte han är intresserad av tränaryrket i Luleås A-lag, riktigt än. Jag skulle nog hellre se honom i en sportchefsroll, dock. Men där vågar man ju inte ens hoppas. Osten sitter som en maffiaboss och är untouchable.
Just nu är ”Säcken” Särkijärvi ledig. Men han spelar en hockey jag inte alls tror skulle gå hem i Luleå. En rutinerad ledare, javisst. Men också utan plan när det fallerar.

Sam Hallam är en ledare jag verkligen gillar. Inte pga sitt sätt att föra sig på, då han känns väldigt tråkig, okarismatisk och grå. Utan, det sätt han coachar på.
En strategisk mästare och har ju ett SM-guld att stoltsera med, mycket på grund av sitt tänk och kunnande.

Vem annars skulle passa in? Peter Andersson, en herre som jobbat med Osten förr. Men jag tror (och hoppas) att inte heller han, blir aktuell för Luleå Hockey till nästa säsong.

Skuggan, en medioker J18-tränare och som haft powerplay som sitt stora ansvar under Fagervall-tiden. Har det funkar? Nä. Jag står över Skuggan och hoppas att Luleå inser att han inte tillför det som krävs på denna höga nivån.

Tommy Jonsson i Björklöven? Har SM-titel med Brynäs och är en rutinerad herre. Men ett ämne för Luleå? Möjligt. Mycket möjligt. Tror dock inte det sker.
Vi kan spekulera hur, vitt och brett som helst, kring detta. Men, i slutändan är det inte vi som väljer – utan Osten & company.

Vi kan bara – just det – spekulera. En sak är säker – det är att vi går en spännande vår till mötes. Inte bara ur slutspelssyn, utan även ur Sillysyn. Jag längtar!

Makte Thaar.

/Skägget

4 reaktion på “Fagervall-gate

 1. eriohm

  Jag skulle gärna se Stephan Lundh som tränare i Luleå. Förmodligen en av dom bäst utbildade tränarna och jag tror han skulle göra gott för våra juniorer som snart ska ta steget upp i A-laget. Hur han är som matchcoach vet jag dock inte.

 2. Löven-Mannen

  Ni får Tommy Jonsson! Vi kan till och med betala hans lön första året då han har kontrakt med Löven ett år till. men vi tar gärna den lönekostnaden bara han håller sig långt borta från Umeå Ishall!

  1. Daniel

   Hur kommer det sig att han är så illa omtyckt?

   Det är ju inte direkt HAN som gjort att laget presterat så dåligt.
   Det är ju ett kasst lagbygge (speciellt defensivt där det finns hål större än det Titanic fick när de träffade isberget)
   som ligger bakom er dåliga placering denna säsongen.

   Skickar kaptenen till Norge, tar in dåliga jänkare och har Allsvenskans långsammaste anfallare.
   Sanningen svider, eller hur?

   /Skägget

Kommentarer inaktiverade.